Pletykafészek - Élő

FCB – BVB | Egy döntő a végére

Nem volt felhőtlen a mosoly senkinek az arcán, a Köln elleni 2-2-es döntetlent követően, mert bár a csapat elkerülte ötödik vereségét a 2015/2016-os bajnoki szezon utolsó találkozóján, a BVB-nek jobb teljesítményre lesz szüksége ezen a hétvégén. Ezzel Thomas Tuchel is egyet ért, aki úgy gondolja, hogy a csapat messze van csúcsformájától.

Természetesen a Bayern elleni mérkőzésnek sokkal nagyobb lesz a jelentősége, mint az elmúlt hetekben a Köln, vagy épp a Frankfurt elleni összecsapásoknak, ezért is aggasztó kissé, hogy nem mutatott túl jó formát a csapat ezeken a találkozókon. Nem csak Tuchel volt elégedetlen az elmúlt hetek történéseivel. Sven Bender és Gonzalo Castro is megszólalt a csapat nem túl pozitív formáját illetően. „Egyáltalán nem lehetünk elégedettek. Nem nagyon értem, hogy mi történt velünk,” nyilatkozta a hétvégén góltszerző középpályás. „Túlságosan erőlködtünk, egyáltalán nem futballozhat így egy csapat a Bundesligában.”

A vezetőedző azonban ezt nem fogadja el magyarázatként, és ezt világossá is tette a szombat esti sajtótájékoztatón: „Egyszerűen nem úgy léptünk pályára az utóbbi hetekben, ahogy a szezon ezt megelőző részében, beleértve ebbe a német és európai kupameccseket is. Eddig minden egyes játéknapon a maximumot igyekeztük kihozni magunkból, de néhány napja ezt egyszerűen már nem tesszük meg. Nem törekedünk a maximumra és ez egyáltalán nem jó. Ez a csapat egyáltalán nem ilyen. Nem vagyunk túlzottan boldogok ettől a szituációtól.”

Márpedig a csapatnak a helyes útra kell térítenie magát, ha ismét szeretné hazavinni Dortmundba a Német Kupa serlegét. Sven Bender, aki jó néhány döntőt játszhatott már a Borussia színeiben hangsúlyozza: „együtt kell összeszednünk magunkat. Nagyon koncentráltan fel kell készülnünk a döntőre, aztán pedig úgy kell pályára lépnünk, hogy mindent kihozzunk magunkból.”

Gonzalo Castro hasonlóan látja a helyzetet. Bár a 28 éves középpályás csak a szezon elején érkezett a csapathoz, neki is van már kupadöntős tapasztalata. 2009-ben járt már Berlinben Német Kupa döntőn, akkor azonban a Leverkusennel 1-0-ás vereséget szenvedett a Werder Brementől. „Nem aggódom az utolsó hét miatt.  Ez egy teljesen különálló mérkőzés lesz a Bayern ellen.”

Ebben bízik Julian Weigl is. A legtöbb csapattársával ellentétben, neki ez lesz az első nagy döntője: „Már nagyon várom, mindannyian izgatottak vagyunk a finálé miatt. Ez egy nagyszerű befejezése lehet a szezonnak. Már sok sztorit meséltek a srácok a döntőkről, most már szeretném én is átélni. Remélem, hogy nyerni tudunk.”

Ahhoz azonban, hogy legyőzze a Bayern Münchent, sok tennivaló vár a csapatra. „A feladat nem is lehetne ennél nehezebb. Ez egyértelműen a mi hibánk. Csak akkor nyerhetünk Berlinben ha csúcsformában vagyunk. Most, talán ettől minden eddiginél távolabb állunk, mint a szezon bármely pontján. Ha végül nyerni akarunk, fel kell nőnünk saját magunkhoz és egy kis szerencsére is szükségünk lesz. Szerencsére van még pár napunk, hogy felkészüljünk,” mondta Thomas Tuchel.

A BVB már néhányszor megmutatta a szezon során, hogy nagyon gyorsan formába tud lendülni. Elég ha csak a Bayern ellen elszenvedett 5-1-es vereségre gondolunk, amelyet három döntetlen előzött meg.  A kijózanító pofon után hét meccset nyert meg a gárda zsinórban, 27:6-os gólkülönbséggel. Vagy gondoljunk csak vissza a Köln ellen elszenvedett 2-1-es vereségre az utolsó őszi fordulóban, ami az utolsó Bundesliga veresége volt a csapatnak mielőtt kikapott volna a Frankfurttól.

A Liverpool elleni fájó Európa Liga búcsú után sem roppant meg a csapat, következő négy mérkőzésén 14 gólt rúgva és egyet kapva fektette kétvállra riválisait. A Dortmund előtt tehát adott a példa, hogyan nyújtson ismét remek teljesítményt, és hogyan hozza vissza a trófeát, ahová tartozik, legalábbis az ügyvezető igazgató, Hans-Joachim Watzke szerint. Egy biztos: a Borussiának sebességet kell váltania az utóbbi hetek totyogásához képest.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

Sárga-Feketék és Királykékek, avagy érkezik a 154. Ruhr-vidéki derbi!

Nincs még egy bajnoki mérkőzés, ami akkora felhajtással és érzelmekkel jár, mint a Ruhr-vidéki derbi, …