Pletykafészek - Élő

Bemutatjuk az SL Benfica csapatát

Kedd este az Estádio da Luzban lép pályára a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának első állomásán a Borussia Dortmund. Az idei BL-kiírás során már másodjára utazik Thomas Tuchel csapata Lisszabonban, hiszen októberben, a csoportkör során a Sportingnál vendégeskedtek. A párharc holnap esti első felvonása előtt ismerjük meg hát a lisszaboni Sasokat, az SL Benfica csapatát!

Sasok a Ruhr-vidéken
Habár a két klub a történelem során még nem csapott össze, a Bajnokok Ligájának köszönhetően a Benfica járt már Dortmund környékén – 2010-ben 2:0-ra nyert a Schalke a Veltinsben, majd Lisszabonban 1 góllal bizonyultak jobbnak(1:2).
Német csapatokkal szemben összességében is negatív a Vörösök mérlege, a 30 találkozóból 9 döntetlen mellett 11-szer vesztesként hagyták el a pályát.
Legutóbb még a 2012/13-as szezonban kerültek össze a Bayer Leverkusennel az Európa Liga kieséses szakaszában – kettős győzelemmel mentek tovább a portugálok.

Hangulatban nem lesz hiány a kedd esti BL-találkozón sem

A portugál rekordbajnok
A klubot 1904-ben alapította egy Cosme Damiao által vezetett futballszerető csoport. A Benfica tagja a „Nagy Hármas”-nak, mely még sohasem esett ki a portugál első osztályból – a másik két csapat az FC Porto és a Sporting CP. A csapat beceneve Águias, azaz Sasok, mely állat a klubcímeren is főhangsúlyt kap. Portugáliában szokás őket még Vörösöknek is hívni a tradicionálisan vörös-fehér mezük miatt. 2003 óta játszanak az újjáépített Estádio da Luzban, mely a régi szentély helyén áll. Jelenleg 65 647 szurkoló befogadására képes a létesítmény. A Benficát tartják a legtöbb szimpatizánssal rendelkező portugál klubnak – világszerte 14 millióan szurkolnak a lisszaboni Sasoknak. 2015-ben 157 ezer klubtagot regisztráltak, de saját városukban is többletben vannak a piros-sálasak a Sporting-szurkolókkal szemben. Minden sorozatot figyelembe véve a Benfica a legsikeresebb portugál csapat a 78 elnyert címmel, melyből 35 bajnoki siker – Aa Porto 74 címmel áll a második helyen, míg a Sporting „csak” 47-tel büszkélkedhet.
Az UEFA-koefficiens ranglistáján jelenleg a nyolcadik helyen állnak, közvetlenül a Borussia Dortmund mögött.

A Benfica újjáépített stadionja Lisszabonban

Guttmann-átok
Guttmann Béla 3 évig vezette a Benfica csapatát, mely idő alatt kétszer hódította el a bajnoki címet, kétszer a BEK-trófeát, egyszer pedig a Portugál Kupában is a csúcsra ért az együttessel. 1962-ben a sikeres szereplés következtében lejáró szerződését csak fizetésemelés esetén hosszabbította volna meg, de António Mundrunga nem tett eleget a sikeredző kérésének, s mielőtt Guttmann lelépett volna Uruguayba, zsugori főnökét a klubbal együtt elátkozta – 100 évig nem nyerhetnek európai kupát.  Azóta a klub nyolc döntőt játszott, de egyszer sem távozott trófeával – az 1990-es bécsi döntő előtt egy nappal Eusébio zarándokolt el az edzőlegenda sírjához, de mindhiába, másnap 1-0-ra kikaptak az AC Milantól. Legutóbb a 13-14-es szezonban maradtak alul a Sevillával szemben az EL-döntőben, egy évvel azelőtt pedig a Chelsea verte őket.

Zsinórban nyolc európai kupadöntőt bukott el a rekordbajnok Guttmann Béla távozása után

Fehér Miklós
Fehér Miklós nevét mindenki ismeri. 2002-ben került a Benfica csapatához, miután a Porto kölcsönjátékosaként házi gólkirály lett a Bragában. Habár a padra igazolták, szépen-lassan beverekedte magát a csapatba, a 25-szörös magyar válogatott támadó 7 gólig jutott az ominózus tragédia napjáig. A portugál rekordbajnok visszavonultatta Fehér 29-es mezszámát és minden évben megemlékezik a 24 évesen elhunyt labdarúgóról.

Fehér Miklós a Benfica mezében

“Fehér Miklós a hatvanadik percben állt be csereként a Guimaraes-Benfica portugál bajnoki találkozón. A szakadó esőben megrendezett találkozón Fehér nem egészségesen vállalta a játékot – náthával bajlódott már napok óta –, legalábbis a tragédia előtt saját honlapján még erről adott tájékoztatást. A hajrában gólpasszt adott csapattársának, Aguiarnak, amellyel a vendégek megszerezték a vezetést. Pár másodperccel később a játékvezető sárga lapot mutatott fel a magyar válogatott támadónak – nem engedett elvégezni egy bedobást –, aki egy hamiskás félmosollyal és hajának hátra simításával nyugtázta figyelmeztetését. Fél pillanat sem telt el, Fehér megpróbált újra a játékra összpontosítani, de ekkor mintha valami történt volna vele. Megállt, fejét előre hajtotta, majd háta begörnyedt, kezeit térdére támasztotta, majd tehetetlenül esett hátrafelé a fűre. A két csapat játékosai azonnal körbevették, a játékvezető engedélyt adott az orvosi segítségre. Tizenöt percig állt a játék, ekkor már lehetett tudni: nagy a baj.

Már a pályán megpróbálkoztak újjáélesztésével, valaki elrohant a mentőért. A pályán tanácstalan játékosokat láthattunk ekkor, néhányan a földre borulva sírtak, majd lementek a pályáról, hiszen a játékvezető félbeszakította a mérkőzést… Fehért azonnal a guimaraesi kórházba szállították, ahol hiába küzdöttek életéért az orvosok, már ők sem tudtak rajta segíteni.”(forrás: nemzetisport.hu)

Fehér Miklós mellszobra az Estádio da Luzban

Infók róla: Kanócz Róbert

Olvastad már?

Milyen Dortmundot látunk majd Favre kezei alatt?

Első idényét kezdi meg egy hét múlva a Borussia Dortmund vezetőedzőjeként Lucien Favre. A svájci mester újra együtt dolgozhat Mönchengladbachban arany tojást tojó tyúkjával, Marco Reus-szal, de hogy alakul majd a BVB taktikája? Erre keressük a válaszokat a Bundesliga hivatalos oldalának segítségével.