Pletykafészek - Élő

S04 – BVB | Revierderby? Revierderby!

Vannak mérkőzések, ahol semmi sem számít az adott szezon kapcsán. Nem számít, ki hol szerepel a tabellán, ki milyen idényt fut, kinél ki sérült meg – egy dolog a lényeg: a mérkőzés maga. A Schalke és a Dortmund találkozója pontosan ilyen, a Revierderby mindig tűzbe hozza a szurkolókat. Ez most sem lesz másképp. Lássuk, mire számíthatunk!

Az idei szezonban

Az őszi forduló során nem záporoztak a találatok, hiszen 0-0-val zárult a két csapat összecsapása. Hogy bizonyítsa a derbi hangulatát, a mérkőzésen kiosztott 8 sárga lap és parázs hangulat aláfestette azt a hatást, amit a Ruhr-vidéki csapatok mérkőzése jelenteni szokott a közönség számára. Ez most sem lesz másképp, Gelsenkirchenben alighanem olyan légkör teremtődik a játékosok számára, melyben a játék egyszerre áldás és átok. Hiába szerénykedik a 9. helyen a Schalke, és hiába 3. a Dortmund: ez a különbség – ha csak erre az egy találkozóra is – el fog tűnni.

Mindazonáltal nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy a Schalke legutóbbi 10 meccséből mindösszesen kettőt nyert meg, öt alkalommal pedig döntetlennel zártak. Ebből az ötből kettő viszont nagy jelentőségű volt: a Mönchengladbach elleni 1-1, majd 2-2 révén az idegenben szerzett több gólnak köszönhetően továbbjutottak, így az Európa-liga legjobb 16 csapata között bizonyíthatnak a szebb napokat is látott Ajax ellen. A Német Kupában már nincs érdekeltségük, hiszen alulmaradtak a Bayern München otthonában, 3-0-ra veszítették el azt a találkozót.

Ez ellen a Bayern ellen a Borussia is bizonyíthat, hiszen előbb 8-án, rögtön a Schalke elleni bajnokit követő héten utazik a csapat az Allianz Arénába, majd 26-án ismét találkoznak a felek a Német Kupában. A Borussia ráadásul a Bajnokok Ligájában is talpon van, ellenfele pedig az AS Monaco csapata lesz, szintén ebben a hónapban. Nem lesz könnyű az elkövetkező időszak Thomas Tuchelék számára sem, de ami tény: ezen a találkozón nem pöröghetnek 100%-os hatásfok alatt a játékosok.

Visszatekintő: BVB – S04 | Se győztes, se gól a Ruhr-vidéki derbin

Játékosok

A válogatott szünet kapcsán okozott némi riodalmat Julian Weigl sérülés miatti cseréje, de ha minden igaz, a mérkőzésen már pályára léphet a fiatal játékos. A vendégek részéről a Götze-Reus duó egyaránt nem lép pályára, valamint a már régóta betegállományban lévő Sven Bender sem. Hazai részről érzékeny veszteség lehet Embolo és Baba hiánya, de Naldo is sérüléssel bajlódik. Rajtuk kívül valamennyi játékos bevethető a legfrissebb hírek szerint.

Játékvezető

Felix Zwayer vezeti a derbit, aki mérföldkőhöz érkezik ezzel: 20. alkalommal dirigál olyan mérkőzésen, melyben a Borussia Dortmund érintett. A 35 éves berlini sípmester munkáját Thorsten Schiffner és Marco Achmüller segíti, a negyedik játékvezető tisztségét pedig Tobias Stieler tölti be. A mérlegünk pozitív vele eddig (9 győzelem, 8 döntetlen, 2 vereség), ám idén még nem arattunk győzelmet olyan találkozón, ahol ő fújta a sípot: 3:3 az Ingolstadt ellen, 1:1 a Köln és a Mainz ellen. Remélhetőleg most megtörik ez a jég…

Mérföldkövek:

Mint minden párosításnál, itt is vannak olyan emlékezetes pillanatok, mérföldkövek, melyek kinőtték az átlagos találkozó fogalmát. A leginkább említésre méltó események:

Első mérkőzés (+első győzelem): 1925. május 3. (Schalke – Dortmund 4-2)
Első döntetlen: 1938. január 30. (Dortmund – Schalke 3-3)
A legtöbb gól (a két csapat között): 1939. március 12. (Dortmund – Schalke 3-7)
A legtöbb gól (Schalke): 1940. október 20. (Schalke – Dortmund 10-0)
Első dortmundi győzelem: 1943. november 14. (Dortmund – Schalke 1-0)
Első gól nélküli mérkőzés: 1951. április 22. (Schalke – Dortmund 0-0)
A legtöbb gól (Dortmund): 1966. február 26. (Dortmund – Schalke 7-0)
Utolsó perces dortmundi vereség: 2004. január 30. (Dortmund – Schalke 0-1)
A Schalke sorozatának vége: 2005. május 14. (Schalke – Dortmund 1-2)
A Schalke bajnoki álmainak porba hullása: 2007. május 12. (Dortmund – Schalke 2-0)
A Dortmund 0-3-ról 3-3-ra ment 21 perc alatt: 2008. szeptember 13. (Dortmund – Schalke 3-3)

Érdekességek

  • A Schalke négy hazai mérkőzésen tudott nyerni a BVB ellen miután megszerezte a vezetést, azonban szintén csak négy találkozón maradt pont nélkül az 1-0-ás előnyt leadva.
  • A Sárga-Feketék csak Stuttgartban nyertek több mérkőzést(13), mint az ősi rivális gelsenkircheniek otthonában(12).
  • Pierre-Emerick Aubameyang 23 találattal áll a góllövőlista élén, csak hárman tudtak 25 forduló alatt többször a hálóba találni – Gerd Müller, a dortmundi Lothar Emmerich, valamint a kölni Hannes Löhr.
  • A gaboni csatárcsillag négyszer talált be azon az öt derbin, melyeken a kezdőcsapatban kapott helyet. A jelenlegi keretekből egyedül Klaas-Jan Huntelaar rendelkezik több derbi-góllal(5).
  • A Kékek csapatából egyedül Benedikt Höwedes rendelkezik pozitív mérleggel a Borussia ellen (4GY, 5D,3V)
  • Shinji Kagawa kedvenc ellenfele ellen léphet pályára, ugyanis a japán középpályás a Schalke ellen talált a legtöbbször a hálóba(4 alkalommal).

Revierderby-rekorderek

Legtöbbet szerepelt dortmundi: Roman Weidenfeller (24)
Legtöbbet szerepelt gelsenkircheni: Klaus Fichtel (24)
Legtöbb gól a BVB mezében: Lothar Emmerich (10)
Legtöbb gól az S04 mezében: Gerhard Kleppinger, Kevin Kuranyi, Olaf Thon, Klaus Fischer, Klaas-Jan Huntelaar (5)
Legtöbb győztes mérkőzésen pályára lépő dortmundi: Michael Zorc (10)
Legtöbb győztes mérkőzésen pályára lépő gelsenkircheni: Klaus Fichtel (9)
Lothar Emmerich az egyetlen játékos, aki mesterhármast tudott szerezni Revierderbyn(1966).

Promó

A Bundesliga hivatalos YouTube-csatornáján előszeretettel készülnek az egyes találkozóra videóanyaggal. Ez most sem történt másképp, az alábbi összeállítással rukkoltak elő a csatorna üzemeltetői:

 

Várható kezdőcsapatok

SCHALKE 04 – BORUSSIA DORTMUND
Szombat, 15:30
Gelsenkirchen, Veltins-Arena (Eurosport 2)

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

SVW – BVB | A véghajrára sem állhat le a Borussia

A Bajnokok Ligája bebiztosításáért nagy lépést tehet holnap a BVB.