Pletykafészek - Élő

BVB – ASM | Támadófutball a védelem felett?

Egyik csapat sem a defenzív játékról híres, és ezt remekül alátámasztja az előző kör is: a Borussia 4-1-es összesítéssel jutott el a legjobb 8 csapat közé a Benficával szemben, a Hercegség csapata pedig egy szédült párharcban, 6-6-os összeredménnyel vétette észre magát, melyben az idegenben lőtt több gól döntött. A csoportkörét mindkét csapat megnyerte, ám gólok terén nagyobb a kontraszt: a Monaco 9, a Dortmund 21 lőtt góllal jutott kvartettjének élére. Mire számíthatunk hát a holnapi párharc során?

A jelenkor hősei

 

Mindkét együttes a negyedik elődöntőbe való jutását ünnepelheti a BEK/BL történelmében, ha továbbjut, ám a Dortmund emlékei frissebbek: a sokak által emlékezetessé vált 2012/13-as szezonban képviselték ott magukat utoljára, ám meg se álltak a döntőig, hiszen a legjobb négy között a spanyol óriás Real Madrid sem jelentett akadályt a Sárga-Feketék számára. A Monaco ezzel szemben 2004-ig kell, hogy visszatekintsen, ami viszont közös, hogy a legutolsó állomásig ők sem álltak meg, ám ott vereséget szenvedtek a csodát végrehajtó Portóval szemben (a Dortmund pedig a házi rangadót veszítette el a Bayern München ellen).

A legjobb nyolc közé már többször jutottak el a felek: a németek nyolcszor, a franciák ötször képviseltették magukat. A BVB mérlege pozitív, 5 győzelem és 2 vereség, míg a Monaco kiegyensúlyozott, 2 győzelem mellé 2 vereség társul. A Sárga-Feketék az utóbbi öt évben háromszor is eljutottak idáig, legutóbbi eredményük a 2013-14-es szezonból származó vereség, amikor a Real Madrid ellen maradtak alul 3-2-es összesítésben. A Monaco karrierje e téren rapszodikusabb, ahogy a csapat teljesítménye is, hiszen az elmúlt években sokfélét láttak, volt, hogy a másodosztályban is szerepeltek. Most úton vannak a bajnoki cím felé, és a BL-ben sem írhatóak le roppant meggyőző játékukkal.

A Dortmund mellett szól az, hogy az elmúlt öt évben négyszer is bejutott valamely európai kupasorozat legjobb 8 csapata közé: az elmúlt esztendőben az Európa-ligában küzdött a csapat, ám ott a Liverpool elleni emlékezetes találkozón maradt alul. A BL-ben pedig hazai pályán rendkívül erős a mérlege a negyeddöntők kapcsán: 1996-ban kapott ki utoljára az Ajaxtól 2-0-ra, azóta pedig két vállra fektette a Signal Iduna Parkban az Auxerre-t, a Bayernt, a Málagát és a Real Madridot is a küzdelem ezen szakaszában.

A Monaco a Manchester City elleni párharc során belépett egy új társaságba: ők a kilencedik olyan csapat a Bajnokok Ligája történelmében, akik két gólos hátrányból tovább tudtak jutni. Egy még szűkebb körben ők a harmadik olyan együttes, amelyik másodszorra is elérte ezt, első alkalommal a 2003/04-es idényben sikerült ez a bravúr a Real Madrid ellen. A rendezett gólgálával ráadásul rekordot állítottak fel: soha, egyetlen csapat sem volt még a Bajnokok Ligájában, akik hat gólt kapva is képesek voltak továbbjutni a kieséses szakaszban.

Nemzetek egymás ellen

 

A két csapat sosem találkozott még egymással a futballpályán, ám egymás nemzetségéből érkező együttesekkel már mindketten megmérettettek. A Dortmund mérlege a francia csapatok ellen rendkívül pozitív: 4 győzelem mellé 3 döntetlen társul, és csupán egyetlen vereség. Legutóbb 2013-ban játszottak francia klub ellen, akkor egy 3-0-ás győzelemmel zártak az Olympique de Marseille ellen. A Monaco mérlege is pozitív, három győzelmük mellé 2-2 döntetlen és vereség társul. Ráadásul már a csoportkörben is kaptak német ellenfelet, hiszen a Leverkusennel egy kvartettbe kerültek, a hazai 1-1-et egy idegenbeli 3-0 követte, igaz, annak a mérkőzésnek már nem volt komolyabb tétje, hiszen csoportelsőként fordultak rá az utolsó fordulóra. A kieséses szakaszban négy alkalommal találkoztak germán klubbal a Hercegségiek, és három alkalommal sikeresen tovább is jutottak.

Otthon, édes otthon

 

A hazai bajnokság is dübörög, de komolyabb tétje csak a Monacónak van: vezetik a Ligue 1-et 3 ponttal a PSG előtt, és hétvégén is győzelemmel zártak, az Angers otthonában Falcao góljával szerezték meg a 3 pontot. Nagy dicsőség lenne a bajnoki cím a Monaco együttesének, hiszen egyrészt megtörnék a PSG négy éve tartó uralmát, másrészt 1999-2000 után ismét ők vihetnék haza a bajnoknak járó serleget, amivel ráadásul megelőznék a szintén 7 címnél járó Olympique Lyonnaist és utolérnék az FC Nantes csapatát. A Ruhr-vidék már felkészült arra, hogy idén sem ülnek vissza a Bundesliga trónjára, és ezt a hétvégi, 4-1-es vereség is tovább erősítette, melyet a nagy rivális Bayern mért a Borussiára. Azonban így is van izgulnivalója a BVB-nak: egyrészt a RB Leipzig és a Hoffenheim is megelőzi, így BL-selejtezős helyen állnak, másrészt nem írható még le teljesen az őket 7 ponttal követő Hertha Berlin sem. Küzdenie kell hát Thomas Tuchel legénységének is a bajnokságban, ám alighanem nagyobb prioritást kapnak a BL-párharcok, amikor épp annak jön el az ideje.

Játékvezető

 

A 41 éves Daniele Orsato vezeti a holnapi találkozót. Az olasz sípmester 17. alkalommal fúj a Bajnokok Ligájában, európai szinten pedig ez lesz a 60. fellépése. Orsato 2015-ben szerepet kapott az U20-as világbajnokságon, illetve a hazai bajnokságban 2006 óta vezet mérkőzéseket. A sárga lappal jó barátságot ápol, 175 olasz bajnokiján 914-szer mutatta fel, 13 felnőtt válogatott meccsén pedig 49 alkalommal szorult eme fegyelmezőeszköz segítségére. A Bajnokok Ligájában sem fukarkodik, 16 fellépése során 57 alkalommal figyelmeztetett, és kétszer ki is állított játékost. Munkáját Mauro Tonolini és Lorenzo Manganelli segíti az oldalvonal mentén, a gólvonalnál pedig Paolo Valeri és Massimiliano Irrati végzi dolgát. A negyedik játékvezető Alessandro Constanzo lesz.

Televízió

 

A mérkőzés a magyar Sport 1-en megtekinthető lesz, 20:45-kor indul útjára a labda. Reméljük, egy remek színvonalú, és nem mellesleg győztes mérkőzést láthatunk majd!

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

SVW – BVB | A véghajrára sem állhat le a Borussia

A Bajnokok Ligája bebiztosításáért nagy lépést tehet holnap a BVB.