BVB – TSG | Tét a Bajnokok Ligája-csoportkör

Szerző: | 2017. máj. 05. | Beharangozó

Három mérkőzése maradt Thomas Tuchel csapatának arra, hogy eltüntesse egypontos hátrányát a jelenleg harmadik helyen álló Hoffenheimmel szemben és megszerezze a jövőre biztos Bajnokok Ligája csoportkör-részvételt jelentő bajnoki harmadik helyet.

A képlet egyszerű: amennyiben Szalai Ádámék olyan bravúrt tudnak bemutatni, amire jó ideje senki nem volt képes Bundesliga-találkozón a Signal Iduna Parkban – tehát le tudják győzni a Dortmundot -, akkor négy pontos előnyre tesznek szert két körrel a bajnokság vége előtt a BVB-vel szemben. Ez azt jelentené a sárga-feketék számára, hogy vélhetően picit korábban kezdődne a 2017/2018-as szezon a negyedik hellyel járó Bajnokok Ligája selejtező miatt, amit már korábban biztosított a gárda. Matematikailag még mindkét együttesnek van sansza a második helyezett Lipcse befogására is, de ez egyik oldalon sem reális forgatókönyv, hiszen a lipcseiek öt ponttal előzik meg Nagelsmannékat és hattal a BVB-t. Az RB egyébiránt Dárdai Pálékhoz látogat a fordulóban, így az ő három pontjuk sem garantált.

Térjünk vissza azonban a Dortmundhoz: a közeli történelem kedvező előjelekkel kecsegtet a Hoffenheim elleni mérkőzést illetően, a csapat csak a Freiburg ellen tud felmutatni hosszabb, jelenleg is aktív veretlenségi szériát. A Hoffenheim legutóbbi négy dortmundi látogatása alkalmával kereken nulla ponttal térhetett haza, míg négyszer játszottak döntetlent a csapatok a TSG pályaválasztásával, így legutóbbi nyolc találkozóján nem szenvedett vereséget a BVB az egyébként remek szezont futó Hoffenheimtől.

Dortmundi részről természetesen továbbra is hiányzik majd Bartra, Götze, Schürrle és Sahin, s bár Rode már elkezdte az edzéseket, vélhetően az ő játékára sem számíthat Thomas Tuchel szombaton. A Hoffenheim sokkal szerencsésebb helyzetben van, Julian Nagelsmann minden játékosát bevetheti, nincs eltiltott és sérült sem a sinsheimi keretben. A sárga-feketék legutóbb 2013-ban szenvedtek vereséget a TSG-től egy nagyon emlékezetes találkozón. Akkor égetően nagy szüksége volt a pontokra a Hoffenheimnek, ugyanis a kiesés réme fenyegette a csapatot. A Dortmund ellen aratott 2-1-s győzelem azt jelentette, hogy kiharcolta az osztályozós szereplést a falusi gárda, ahol végül meghosszabbították Bundesliga-tagságukat.

Hogy mennyire nem lesz könnyű dolga Thomas Tuchel csapatának, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Hoffenheim csak három vereséget szenvedett eddig lejátszott 31 bajnokiján. Arra is emlékezhetünk, hogy sokáig veretlenek is voltak, ám a képet árnyalja a 13 döntetlen, amely a legtöbb a Bundesligában. Csak a Köln rendelkezik hasonlóan sok (12) remivel. Fontos lehet az is a sárga-feketék számára, hogy megszerezzék a vezetést, legutóbbi 29 ilyen találkozójukon ugyanis nem kaptak ki ha ők szerezték a találkozó első gólját. Igaz ez a túloldalon is, a TSG utolsó hat olyan meccsét megnyerte, ahol megszerezte a vezetést, viszont van egy statisztikai adat, amire különösen érdemes odafigyelnie a Borussiának. A Hoffenheim kilencszer is pontot tudott menteni azok után, hogy hátrányba került, így hiába szerzi meg az esetleges első gólt a BVB, nem dőlhet hátra.

Ebben a szezonban tizenharmadik alkalommal rendeznek teltházas találkozót a Signal Iduna Parkban, a Hoffenheimet 3500 szurkolója kíséri el a Ruhr-vidékre, a találkozó pedig szombaton fél négykor kezdődik. A tét nem kisebb, mint a Bajnokok Ligája csoportköre a következő szezonban, egészen biztos, hogy a végletekig kiélezett csatát láthat majd a szépszámú közönség.