Pletykafészek - Élő

BVB – SVW | A mérkőzés, hol kettőn áll a vásár…

Nincs könnyű helyzetben a Borussia a Bundesliga utolsó, 34. játéknapján, hiszen képletesen véve két ellenféllel néz szembe: a pályán a Werder ellen, a pályán kívül pedig a Hoffenheimmel küzd azért, hogy a dobogó alsó fokát elcsípve a Bajnokok Ligája csoportkörébe jussanak.

Fej-fej mellett

98. alkalommal mérkőzik meg egymással a két együttes, és nem lehet azt elmondani, hogy párharcuk unalomba fulladna. 15-ször fordult elő, hogy a hátrányba kerülő csapat meg tudta fordítani a találkozót, és ebben ez a páros vezet a bajnokságban. Az örökmérleg a BVB részére kedvez egy győzelemmel (41-40, 16 döntetlen mellett), hazai pályán viszont elsöprő a fölény: 30 dortmundi győzelem mellé 9-9 döntetlen és vereség társul. Hazai pályán 85-ször volt eredményes a Dortmund, és 55-öt kapott, míg minden meccset figyelembe véve a Werder lőtt több gólt, 159 találata hattal több a Sárga-Feketék eredményéhez képest. A gólínség sem jellemzi a mérkőzéseket, 15 évvel ezelőtt végződött 0-0-ra ez a párosú találkozó utoljára.

Aktualitások

A nemzetközi porondra való kijutás mindkét csapatnál cél, ám mindkét csapatnál másképp: a jelenleg harmadik helyen álló Borussia biztosan a Bajnokok Ligájában indul, a kérdés csupán az, hogy rögtön a csoportkörben, vagy pedig a selejtezőkből indulva vehet részt a kiírás küzdelmeiben. A Werder ezzel szemben a nyolcadik helyet foglalja el a tabellán, ami a pocsék kezdet után lenyűgöző, ám itt nem állnának meg: 3 pontra vannak a hatodik helyen álló Freiburgtól, amely pozíció selejtezőt ér az Európa-liga küzdelmeiben. Nem kérdés, hogy mindkét fél részére adott a feladat, és adott a motiváció, hogy győzelmével egy nagy lépést tegyen céljai eléréséhez. A Borussia van könnyebb helyzetben e téren, hiszen az indulás biztos, de aligha fog feltartott kézzel a pályára lépni Alexander Nouri csapata.

A legutóbbi 11 mérkőzésükből 10-et nyert meg a Borussia a brémaiak ellen, és hazai pályán még félelmetesebbek a bajnokságban: legutóbbi 8 mérkőzésükből hetet nyertek meg, és 37 mérkőzés hosszúságúra nyújtották a veretlenségüket a Signal Iduna Parkban, amely így három szezonon át tart jelenleg. Legutoljára 2015. április 4-én, a Bayern München elleni 1-0 alkalmával maradtak alul hazai környezetben. A brémaiak legutóbbi hét idegenbeli túrájukból egyet veszítettek el (4-3-ra a Köln ellen), és az idegenbeli tabellán az ötödik helyen állnak (a BVB a negyedik, eggyel több találkozót játszva).

Sérülések

A BVB a szokásos sérültek mellett kénytelen a bokatörést szenvedő Weigl-t is nélkülözni, míg a vendégektől Bauer, Caldirola, Garcia, Fritz, Hajrovic, Eggestein és Eilers esett ki sárga lapos eltiltással / sérüléssel.

Fej-fej mellett

A BVB legutóbbi 9 hazai meccsét megnyerte a Werder ellen, és 2007-ig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy Werder győzelmet találjunk, akkor Klose és Diego góljai mattolták a Borussiát hazai közönség előtt. Ez a leghosszabb sorozata idegenbeli vereségekben a Werdernek egy ellenféllel szemben. Másik oldalról nézve a Borussia kilencszer veszített úgy a Bréma ellen, hogy megszerezték a vezetést, ami negatív rekord, de többször jöttek vissza hátrányból is ellenük, mint bárki más ellen (összesen hatszor).

153 gólt jegyzett a Borussia eddig a Werder ellen, és a legnagyobb arányú győzelmet 1980-ban aratták felettük, akkor 5-0-ra győztek a Sárga-Feketék Theo Schneider duplájával, valamint Wolfgang Vöge, Manfred Burgsmüller és Herbert Heinnel találatával. A jelenkorra visszatekintve: a Borussia immáron több, mint 1 hónapja veretlen, legutóbb április 8-án kaptak ki a Bayern otthonában. Csupán két csapat nyert többször, mint a Borussia, és kettő veszített kevesebbszer az idei kiírásban.

Nézőszám

Teltház várható a találkozón, idén 14. alkalommal telik meg a stadion, ami 81.360 nézőt jelent.

Játékvezető

A 47 éves Günter Perl fogja vezetni a találkozót, akinek ez a 180. Bundesliga-mérkőzése, ebből 26 alkalommal volt érintett a Borussia. A legutóbbi ilyen találkozóra februárban került sor, akkor 3-0-ra győzték le hazai pályán a VfL Wolfsburgot. A müncheni sípmester vezetése mellett 12 győzelmet, 6 döntetlent és 7 vereséget aratott a csapat.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

SVW – BVB | A véghajrára sem állhat le a Borussia

A Bajnokok Ligája bebiztosításáért nagy lépést tehet holnap a BVB.