Pletykafészek - Élő

SGE – BVB | Az utolsó megmérettetés

A szezon legfontosabb találkozójához érkezett a Borussia, hiszen holnap este az Eintracht Frankfurt csapatával vív meg a Német Kupáért a berlini Olimpiai Stadionban.

Áttekintő

Kupadöntő. A Borussia Dortmund jól ismeri ezt a szót, hiszen az elmúlt években rendre a fináléig jutott, ám ott kevésszer volt eredményes, csupán 2012-ben hódították el a trófeát. Ezek mellett 2014-ben és 2016-ban a Bayern ellen, 2015-ben pedig a Wolfsburg ellen szenvedett el vereséget a Klopp/Tuchel legénység. Ami viszont tény, hogy a Dortmund legutóbbi 33 kupamérkőzéséből csupán négyet veszített el, a fentebbi három mellé tehető még a 2013-as negyeddöntő, ahol szintén a Bayern állította meg a Borussiát.

A két döntős összesen 92-szer találkozott egymással a Bundesliga létrejötte óta, ebből négyszer a Német Kupában: az örökmérleg 44 győzelem és 16 döntetlen mellett a BVB-nak kedvez, a Kupában viszont egál az állás, a régi időkben a Frankfurt volt eredményes kétszer (6-2 és 3-1 1968/69-ben és 1978/79-ben), az új érában pedig a Sárga-Feketék ünnepeltek győzelmet (2-1 és 1-0 2007/08-ban és 2013/14-ben). A BVB viszont rutinosabban mozog a döntőkben, hiszen a legutóbbi négy szezonban mindig eljutott odáig, míg 2012 óta ötödször vívhatnak meg a trófeáért az Olimpiai Stadionban. A Frankfurt kétszer jutott el a fináléig, előbb 1964-ben, majd 2006-ban. Mind a két alkalommal müncheni együttes ellen veszítettek, előbb az 1860 München, majd a Bayern München emelhette fel ellenük a kupát 2-0 és 1-0 után.

A bajnoki szezon

Véget ért a bajnoki szezon, a BVB egy drámai küzdelemben megőrizte 3. helyét a Werderrel szemben, míg a Frankfurt a 11. helyen zárt, egy 2-2-es döntetlent játszva a Lipcsével az utolsó fordulóban. Talán mindkét együttes más célokat remélt elérni, hiszen a BVB nem titkoltan a bajnoki címért indult harcba, míg a Frankfurt erős kezdéssel rukkolt elő, ami különösen annak fényében volt meglepő, hogy az előző szezonban a bentmaradásért küzdöttek. A két csapat védelme nagyjából kiegyensúlyozottan teljesített egymáshoz viszonyítva (a Dortmund 40, a Frankfurt 43 gólt kapott), ám elöl már látványosabb a különbség: a Sasok 36 góljához képest a BVB kétszer annyiszor ugrasztotta talpra szurkolótáborát. Az egymás elleni találkozók során a hazai pálya döntött: ősszel a Frankfurt meglepte a Dortmundot, és 2-1-re győzött, ám tavasszal érkezett a válasz, 3-1-es sikert ünnepelhetett a Signal Iduna Park közönsége. A gólok eloszlása is ennek megfelelő: a Sasoknál Fabian volt a házi gólkirály 7 góllal és 4 assziszttal, melyet a Dortmundnál Marco Reus is fel tud mutatni: igaz, ő a csapat második legjobbja volt a mögött az Aubameyang mögött, aki 31 góljával kis híján annyi találatot jegyzett, mint a komplett frankfurti alakulat.

Menetelés a Német Kupában

A Frankfurt eredménylistájára nem tudunk más szót használni, mint azt, hogy konstans. Mind az öt meccsüket 1 góllal nyerték meg, ráadásul mind az öt 2-1 vagy 1-0 lett, tovább tetézve: felváltva követték egymást ezek az eredmények: Magdeburg, Ingolstadt, Hannover, Bielefeld, Mönchengladbach, 2-1, 1-0, 2-1, 1-0, 2-1. Szép sorminta, ráadásul eredményes is, hiszen ennek köszönhetően léphet holnap este pályára a frankfurti együttes. A Borussiánál ilyen sormintát nem tudunk felmutatni, ám érdekességek itt is vannak: amennyiben nem berlini együttessel játszott a csapat, úgy 3 gól rúgásával nyert (Trier: 0-3, Lotte: 0-3, Bayern: 2-3), a fővárosiak ellen viszont kétszer is büntetőpárbajra kényszerült Thomas Tuchel csapata, hiszen előbb az Union, majd a Hertha kényszerítette túlórára a csapatot, melynek vége mindkétszer 2-1 lett.

Sérültek

Nagy port kavart a napokban Varela akciója: a Unitedtól érkezett kölcsönjátékos tetoválásának köszönhetően nem lép pályára, hiszen a friss varrás miatt gyulladásveszély alakulhat ki. Rajta kívül nem játszhat még Mascarell, Hasebe, Stendera, Wolf és Tarashaj sem. A Borussiát egész évben végigkísérte egy kialakult “csapat”, amely a sérültek listáját illeti, jelenleg ezen a Götze-Schürrle-Weigl vonulat képvisel állandóságot.

Játékvezetés

A mérkőzés játékvezetője Deniz Aytekin lesz, munkáját pedig Dietz, Beitinger és Brand fogja segíteni a teltházas találkozón, melyet 74.322 néző fog követni a helyszínen. A rutinos sípmesterre alighanem mindenki emlékszik az idei szezonból, hiszen ő dirigált az ominózus Barcelona – Paris Saint-Germain találkozón, mely a Barcelona drámai fordításával ért véget.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

SVW – BVB | A véghajrára sem állhat le a Borussia

A Bajnokok Ligája bebiztosításáért nagy lépést tehet holnap a BVB.