Bajnokok Ligája: Új szomszéd, ismerős arcok

Szerző: | 2017. aug. 24. | Beharangozó

A mai napon sorsoltak a Bajnokok Ligájában, melynek során a Borussia Dortmund a H-jelű kvartettbe került a Real Madriddal, a Tottenham Hotspurrel és az APOEL Nicosiával karöltve. A ciprusi együttes új fiúként vesz részt a Borussia íródó történelmében, ám a címvédő, valamint az angol együttes régi-új ismerősként köszön vissza a Signal Iduna Parkba.

REAL MADRID

A címvédő. Egy szóval leírhatnánk a spanyol főváros patinás alakulatát, ám mélyebbre ásva ezt ki is egészíthetjük, meg is másíthatjuk. A két együttest szoros múlt köti össze, hiszen évről-évre összekerültek a Bajnokok Ligájában, ám a csoportkörös párharcok nem a spanyoloknak kedveznek: a tavalyi és a 2012-13-as kiírásban egyaránt a BVB végzett az élen a Real Madrid előtt, ráadásul a négy találkozóból három is 2-2-vel ért véget, az öt évvel ezelőtti hazai bajnoki pedig 2-1-es dortmundi győzelemmel zárult. 2013-ban továbbá az elődöntőben is összehozta a sors a két együttest, ahol az emlékezetes Lewandowski-mesternégyessel legyőzte újra spanyol ellenfelét a német csapat, és a visszavágón elszenvedett 2-0-ás vereség is belefért. Egy évvel később már a blancók oldalára billent a mérleg nyelve, a hazai 3-0-ás győzelmük után vállalható volt a 2-0-ra elveszített találkozó. Bár a Real kerete nem gyengült, és elsőként hajtották végre a bravúrt a címvédéssel, nem lehetnek nyugodtak a Sárga-Feketék rohamozó támadásai során.

TOTTENHAM HOTSPUR

Bár Londont is alaposan megismerhette már a Borussia, ezúttal nem az Arsenal révén tesz újra látogatást a brit fővárosban (sőt, az Arsenallal maximum csak az Európa-ligában találkozhatunk idén), hanem a Sarkantyúsok, azaz a Tottenham Hotspur látja vendégül a német együttest. A Tottenham mindössze három alkalommal kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, legutoljára éppen tavaly, ahol a harmadik helyet csípte el a Monaco és a Leverkusen mögött. A Dortmunddal egy párharcra redukálódik közös múltjuk, ám az sem kellemes: egy idegenbeli 3-0-át követően a White Hart Lanen is alulmaradtak 2-1 arányban. És ha azt nézzük, hogy a felújítás okán a Wembleybe költöztek, ahol eddig nem sok szerencséjük termett, talán akad némi félnivalójuk a mérkőzések okán…

APOEL NICOSIA

Sokan örülnek a ciprusi együttesnek, de veszélyt hordoz magában: az APOEL 80 BL-fellépésnél jár, és nem szabad elfelejteni, hogy 2011-12-ben csoportelsőként jutott tovább a legjobb 16 közé, majd a legjobb nyolc között állította meg őket a Real Madrid. Éppen ezért nem lehet félvállról venni a kiscsapatot, mivel nincs vesztenivalójuk, játékuk olyan elemeket hordozhat magában, amelyre oda kell figyelniük a kihívóknak. A tavalyi kiírásban a Köbenhavn állította meg a BL-playoffban őket, ám az EL-csoportkört megnyerve a legjobb 16-ig meneteltek, így akármekkora is a különbség a többi együtteshez képest, a ciprusiak biztos, hogy nem feltartott kézzel kifutva kívánják lejátszani találkozóikat.