Pletykafészek - Élő

Kiraboltuk a Barcelonát?

Lezárult a nyár egyik nagy komédiája igazolása, hosszas huzavona után Ousmane Dembélé egy szezon után elhagyja a Borussia Dortmundot és 105 millió euró (+40 millió bónuszok) ellenében Barcelonába teszi át székhelyét.

A hatharom.hu szakportál azt írta egy augusztus eleji cikkében, hogy a Borussia Dortmund valósággal ki akarja rabolni a Barcelonát, ugyanis irreálisan magas árat kér a francia játékjogáért. Azt is írták, hogy az addig rendben van, hogy egy klub lebonyolítja minden idők legdrágább átigazolását, és beszed egy olyan játékosért 220 millió eurót, aki azért nem nevezhető teljesen pótolhatatlannak, ám ha ugyanez a klub már szeretne szerződtetni egy játékost a helyére, akkor a konkurencia vércseként srófolja fel árait, tudván hogy a másik fél megengedheti magának a kilenc számjegyű költést is. Nos, akkor itt jött el a helye és az ideje annak, hogy megsajnáljuk a Barcelonát. Brühüm, brühüm. Szegény katalánok a brazil eladása óta ész nélkül, kétségbeesetten kapálózva forgatnák vissza a lecsorgott eurómilliókat csapatukba – ne menjünk messzebb Paulinho szerződtetésénél, akit teljesen agyatlan módon igazoltak le 40 millió euróért, pedig már a Tottenham is boldogan utaztatta el Kínába – csak hogy ez a transzfer olyan szinten robbantotta/robbanthatja fel a piacot, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek a világ labdarúgására nézve.

Ennek fényében talán nem feltétlenül a Borussia Dortmund hibája, hogy ilyen magas árat kér egy olyan játékosáért, aki az elmúlt idényben alapembernek számított, 49 tétmérkőzésen 10 gólt és 21 gólpasszt szerzett, nagy szerepet játszott abban, hogy Aubameyang német gólkirály lett és aki, ne feledjük, még mindig csak 20 éves. Dembélé játékában hatalmas potenciál rejtőzik, többször megvillantotta már zsenialitását, könnyen lehet, hogy egy napon majd úgy beszélünk róla, mint világklasszis játékos, ám egyelőre nem több egy fiatal tehetségnél. Az is tény, hogy a Borussia számára nem feltétlenül pótolhatatlan, ennek fényében talán tényleg magas a 150 milliós kért összeg érte, de ahogy már fentebb említettük, így generálja magát a piac és ezt nem csak nekünk közvéleménynek, hanem a kluboknak is el kell fogadnia. Dembélé 2016 nyarán 15 millió euróért érkezett a francia Rennes együttesétől Dortmundba, ha valóban összejönne a 150 milliós transzfer, akkor a Dortmund tízszer annyiért, 135 milliós haszonnal értékesíthetné játékosát. Hogy ér-e 10 gól és 21 gólpassz ennyit, a válasz logikusan és reálisan végiggondolva egyértelműen nem, ugyanakkor az sem reális, hogy egy csapatnak azért kelljen szégyenkeznie, mert egyik legjobb játékosát a piaci tendenciáknak megfelelően szeretné értékesíteni.

A BVB összes bevétele egyébként 376 millió euró volt tavaly, a futballcsapatot működtető vállalat profitja pedig “mindössze” 29 millió euró, ezek az adatok is nagyon jól szemléltetik, hogy milyen óriási – természetesen klubrekordot jelentő – transzfert készülnek nyélbe ütni Watzkéék. A Borussia Dortmunddal együtt csupán hat olyan csapat van a Bundesliga első osztályában, akinek több, mint 150 millió euró a keret összértéke, magyarán Dembélé árából több komplett Bundesliga-csapatot is megvásárolhatna a Dortmund – persze csak ha a Transfermarkt adataira hagyatkozunk -, ami szintén szürreális dolog. Sőt, a BVB megvehetné Dembélé árából a komplett magyar első és másodosztályt, de még az osztrák Bundesligát is tokkal-vonóval együtt.

Ronaldinho kivásárlási árát 2004-ben emelték fel 100 millió euróról 150 millióra a Barcelonánál, ennyibe került akkor a világ legjobb játékosa, míg 2006-ban az akkor 18 éves Lionel Messit az Inter vásárolta volna meg 150 millió euróért, ami akkor az argentin kivásárlási ára volt. Ez már akkor sem tűnt sem normálisnak, sem reálisnak, hiszen nincs olyan labdarúgó a Földön, aki valójában ennyit érne. Dembélé pedig egyelőre se nem Messi, se nem Ronaldinho. Hogy a Borussia Dortmund jó üzletet ütött nyélbe a transzferrel? Az évezred üzletét.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

S04 – BVB | Dobj el mindent és nézd meg a DERBIT

Klubhovatartozástól függően lehet arról vitatkozni, hogy melyik a világ legnagyobb városi, vagy területi rangadója, de ez a vita értelmetlen és felesleges. DAS IST KRIEG IM RUHRGEBIET!