TOT – BVB | London? Újratöltve!

Szerző: | 2017. Sze. 12. | Beharangozó

Az a tény, hogy a Borussia egy londoni együttessel mérkőzik meg a Bajnokok Ligájában, nem ismeretlen. Az viszont inkább, hogy ezúttal nem az Arsenal, hanem a Tottenham Hotspur lesz az ellenfél, akikkel korábban az Európa-ligában már találkozott az együttes.

Az idei szezon

Fiatal még az idény, csak pár forduló ment le a bajnokságokban, de minimális képet már kaphattunk az együttesekről: a bajnokságot a Dortmund két győzelemmel és egy döntetlennel kezdte (kapott gól nélkül), valamint a kupában is továbbjutott, a Tottenham pedig legyűrte az újonc Newcastlet, alulmaradt a Chelsea-vel szemben, ikszelt a Burnleyvel, majd a liverpooliak otthonában páholta el az Evertont. A nyári felkészülés során sem vallottak szégyent a londoniak, mert bár a Roma és a Manchester City ellen vereséggel zártak, a PSG-t és a Juventust egyaránt felülmúlták. A kisebb betlik ellenére semmi sem utal arra, hogy Pochettino együttese idén alábbadna céljaiból, sőt, a frissnek számító BL-résztvevő (harmadik alkalommal vesznek részt a legnagyobb európai kupasorozatban) aligha fog feltartott kézzel végighaladni a csoportkörön, és mindent megtesz azért, hogy a továbbjutó helyek egyikét elcsípje.

A “Wembley-átok”

Nem segít azonban az, hogy a White Hart Lane-t el kellett hagyniuk, mivel újjáépítik a stadiont. A Sarkantyúsok a Wembley-be költöztek, ám ott sok babér nem terem számukra: a Chelsea elleni vereségük a nyolcadik volt ebben a stadionban, mindez 11 ott játszott mérkőzésen született meg. Nem épp a győzelmi kabalájuk a nemzeti stadion, a Tottenham számára ez is új kihívást jelenthet: vajon a hőn áhított bajnoki cím megszerzéséhez kellő energiát tudják-e mozgósítani, és meg tudják-e törni azt az átkot, amivel a Wembley sújtja őket? Ha a dortmundiakon múlik, úgy biztosan nem, hiszen a Sárga-Feketék az Európa-ligából már ismerik az angol csapatot, és kettős győzelemmel búcsúztatták őket két évvel ezelőtt. Peter Bosz legénysége alighanem most is megismételné ezt a csoportkör küzdelmein belül, és ehhez előbb idegenben kell bizonyítaniuk tudásukat.

Csatárcsata

Pierre-Emerick Aubameyang és Harry Kane, Harry Kane és Pierre-Emerick Aubameyang. Kevés olyan csapatot lehet mondani, akinek drukkereinek szeme ne csillanna fel annak gondolatától, hogy az ő csatársorukat erősítse. Ezen a találkozón kettejük játéka kulcskérdés lehet, hiszen az üstökösként berobbant Harry Kane stabilan termel a bajnokságban (a 2014-es szezon óta 21, 25 és 29 gólt szerzett), és Aubameyang sem véletlen lett gólkirály (ugyanezen időszakból 16, 25 és 31 gól fűződik nevéhez). Az ő formájuk döntő lehet tehát ezen a találkozón, de dőreség lenne megfeledkezni a mögöttük húzódó játékosokról: az angoloknál Alli, Eriksen és Dier, míg a vendégeknél Castro, Pulisic, vagy épp az újak közül Zagadou húzhat bármikor váratlant. És akkor még nem esett szó a csereként bevethető Fernando Llorentéről és Andrij Jarmolenkóról…

Nemzetközi porond

Nem mondhatni, hogy a nyeretlenek csatája lesz a szerda esti mérkőzés, hiszen mindkét együttes emelhetett már magasba nemzetközi trófeát. A Borussiáé “fényesebb”, hiszen 1997-ben a Bajnokok Ligáját nyerték meg a Juventusszal szemben 3-1-re, de emellé egy Kupagyőztesek Európa-kupáját (1966, Liverpool ellen, 2-1 hosszabbítás után) és egy Világkupát is bezsebelt (1997, Cruzeiro ellen, 2-0), míg a Tottenham pedig előbb szintén a KEK-et nyerte meg 1963-ban (Atlético Madrid ellen, 5-1), majd 1972-ben (Wolverhampton ellen, 3-2) és 1984-ben (RSC Anderlecht ellen, 2-2, büntetők után 6-5) az UEFA-kupát emelhették a magasba. A két együttes közös múltja azonban karcsú, a két évvel ezelőtti Európa-ligában futott össze a két csapat, melynek végén a németek örülhettek: a hazai 3-0-ás győzelmet egy idegenbeli 2-1-es sikerrel fokozták, így 5-1-gyel ütötték ki a briteket abban a kiírásban.

Borussia Dortmund az angolok/londoniak ellen

A Dortmund örökmérlege az angol együttesek ellen kiegyensúlyozott, de ha csak a londoniakat számoljuk, akkor is megmarad ez a tendencia. Összesen 25 alkalommal találkoztak a Sárga-Feketék brit együttessel, ebből 11-at nyertek, 9-et veszítettek, és 5 végződött döntetlennel, a rúgott/kapott gól aránya viszont negatív, 31-35-ös mérlegükkel van mit kozmetikázni a hatékonyságon. Csak a londoni együtteseket figyelembe véve összesen 14 találkozóról tudunk, érdekesség, hogy ebből 8 az Arsenal elleni találkozó volt, itt a győzelem-döntetlen-vereség aránya 7-2-5. Most újabb két mérkőzés ad lehetőséget arra, hogy a BVB tovább javítson arányán, bár ehhez Pochettino együttesének is várhatóan lesz egy-két szava…

Játékvezető

Gianluca Rocchi fogja vezetni a Tottenham-Dortmund találkozót. Az 1973. augusztus 25-én született játékvezető 27 évesen debütált a Serie C-ban, mára az olasz futball egyik legmeghatározóbb alakja lett. 2012-ben az Olimpiai Játékokon, 2017-ben pedig a Szuperkupán is ő fújt a Real Madrid – Manchester United mérkőzésen. Európában 69 meccset vezetett eddig, ebből 35-öt a Bajnokok Ligájában. A Dortmundnak 2011. szeptember 13-án, vagyis pont hat évvel ezelőtt vezetett utoljára mérkőzést, és akkor is londoni csapat ellen: az a találkozó 1-1-gyel zárult az Arsenal ellen. Segítői Elenito Di Liberatore és Mauro Tonolini lesznek, a gólvonal mellett Luca Banti és Massimiliano Irrati támogatja munkáját, a negyedik játékvezető pedig Alberto Tegoni lesz.

Élő közvetítés

A mérkőzést a magyar televíziók is közvetítik, szerda este 20:45-kor a Film Mánia fogja közvetíteni.