Pletykafészek - Élő

TOT – BVB | A megnyerhetetlen mérkőzés

Aludtunk rá egyet, de még mindig borzasztóan frusztráló. A Borussia Dortmund kikapott a Tottenhamtől a Bajnokok Ligája nyitányán, ám ez a mérkőzés sajnos nem a futballról marad emlékezetes.

Léteznek olyan hivatások az élet különböző területein, amelyeknél a súlyos gondatlanságból, hozzáértés hiányából, vagy csak egyszerű figyelmetlenségből elkövetett hibák emberi életekbe kerülhetnek. A labdarúgó játékvezetői állás persze nincs közöttük optimális esetben, viszont nem először láttunk olyat a tegnapi Tottenham-Dortmund BL-találkozón, hogy egy csapat kőkemény munkáját, jó játékát és alapos felkészültségét néhány felesleges sípszóval, esetleg annak hiányával tönkreteszi egy hatalmas hibaszázalékkal dolgozó játékvezetői team.

Mielőtt elfogultsággal vádolnátok meg minket, szögezzük le a tényeket, amelyek mindig makacsak: ha eltekintünk a szerda esti mérkőzés játékvezetői ténykedésétől, akkor összességében elmondható, hogy a Spurs szerzett két szabályos gólt, kihasználva két hatalmas dortmundi védekezési hibát. Azt is fontos továbbá hangsúlyoznunk, hogy az égvilágon semmi bajunk a Tottenham csapatával, de még erőteljesebben alá kell húznunk azt a megállapítást is, hogy ezt a meccset tulajdonképpen nem is nyerhette meg más rajtuk és Rocchi sporttárson kívül. Attól most eltekintünk, hogy a meg nem adott sárgák és szabadrúgások szituációit elemezzgessük, hiszen akkor meglehetősen sokat kellene görgetni ebben a posztban, ezért a következőkben a mérkőzés végkimenetelét befolyásoló momentumokat zongorázzuk végig, ezzel is segítve a trauma feldolgozását, amit a tegnapi meccs okozott.

Mérkőzés végkimenetelét befolyásoló momentum I.

Jó iramban kezdődött a találkozó, bár érzékelhetően a Spurs egy kontrajátékra rendezkedett be, annak ellenére, hogy ők játszottak hazai pályán. Tekintve, hogy a Wembley-ben elég gyászos a mérlegük ez egyáltalán nem meglepő, Premier League ezüstérem ide, vagy oda, átengedték a területet a Borussiának, mintegy elismerve, hogy tisztelik az erejét. Ezzel együtt rendkívül hamar megszerezte a vezetést a hazai gárda, régi ismerősünk, Son találatával. Ahogy azt a képek is mutatják, több dortmundi hiba is kellett a Spurs vezető góljához: az egész akció egy vaktában, a saját alapvonalról kivágott labdából indult, amit éppen Son fejelt le egy társhoz a középpályán. A Tottenham remekül használta ki a bal szél gyorsaságát, egyúttal a beragadó dortmundi védőket, Son egy az egyben megverte Sokratist, majd éles szögből Bürki kapujába bombázott.

Nem volt csúnya gól, mindenesetre Sokratisnak és Bürkinek is jár a fekete pont, innen ugyanis nagyon nem illik gólt kapni, nem hogy a BL-ben, a Bundesligában sem, kis túlzással egy kamion is elfért volna mellette. Szerencsére nagyon jól kezelte a BVB a bekapott gólt, teljesen betolta ellenfelét a kapujához, ami néhány perc alatt egy pazar Yarmolenko gólban csúcsosodott ki. Valahogy így kell bemutatkozni egy új csapatban, szép volt Andrij.

Mérkőzés végkimenetelét befolyásoló momentum II.

Épp hogy kiegyenlített a Dortmund, ismét a Spurs jobb oldala keserítette meg a sárga-fekete védelmet, ám ezúttal nem kifejezetten csak a sebességgel, hanem a különböző, rögtönzött harcművészeti bemutatóval is. Szó se róla, Harry Kane remekül fejezte be a támadást egy óriási bombával (és Bürki tevékeny tévénézői segítségével), azonban teljesen egyértelműen legalább egy, de inkább két szabálytalanságot is elkövetett első gólja előtt. Előbb egy sotokan harcművészeti bemutató keretein belül vágta földhöz a felezővonalnál Sokratist, majd egy, még az NFL-ben is szabálytalan mozdulattal hámozta át magát Sahinon.

Persze aztán még megverte egy az egyben Toprakot, ami nem igazán meglepő, de Rocchi játékvezetőnek itt kezdett el kicsúszni kezéből a kontroll. Sahinnak egyébként kijutott a jóból, Aurier például úgy ütötte el, mint egy TGV. (Naná, a sárga elmaradt.) Ezt a török egy jól irányzott bombával honfitársán, Toprakon bosszulta meg egy headshottal a második félidő legelején.

Mérkőzés végkimenetelét befolyásoló momentum III. – IV.

A Dortmund továbbra is teljes mértékben uralta az első félidőt, egy-egy támadásnál centiken, hajszálon múlt, hogy nem sikerült újabb gólt szereznie a Bosz-csapatnak, hol a Spurs-védők értek oda hamarabb, hol az utolsó passz nem volt elég pontos, hol a partjelző nézett másik meccset. A félidő végén egy remek kiugratással egy az egyben vezethette volna Aubameyang a hazai kapusra a labdát, ami tudjuk, hogy nála már szinte két gólt jelent. Nem múlott sokon, de nem volt lesen.

Ki kell emelnünk mindenképpen Pulisic játékát, aki nagyszerűen mozgatta a dortmundi bal oldalt, több jó megindulása volt, nagyon éretten, már-már klasszisokat idézően futballozott, s ő is csak néhány milliméterrel csúszott le egy Aubameyang beadásról. A félidő végén aztán sikerült mégis bevennie a londoni kaput, ám Rocchi mester és serény zászlós legénysége ezt is érvénytelenítette. Ebben az esetben azt lehet mondani, hogy talán nem hibáztak, hiszen Aubameyang lesen volt a Pulisic felé tartó indítás pillanatában, csak hogy nem avatkozott játékba, ezzel együtt az amerikai érvénytelen góljával ért véget az első félidő.

Mérkőzés végkimenetelét legeslegjobban befolyásoló momentum

Jól kezdte a Spurs a második felest, Kane, majd Son is eleresztett egy-egy lövést, de egyik sem találta el Bürki kapuját, majd folytatódott az a játék, amit az első félidőben is láthattunk. A BVB nyomást helyezett a hazaiakra, nem volt kérdés, hogy sikerül-e újabb gólt, gólokat szerezni. Ez Aubameyangnak sikerült is, pazar drop lövéssel egyenlített a Dortmund, és innentől kezdve lett volna 35 perce a csapatoknak arra, hogy a nulláról vívjanak egy izgalmas, sok helyzetet hozó találkozót. Ez nem így történt, ugyanis a már említett zászlós legénység serény munkása nem bírt a bicepszrángásával és oktalanul is úgy érezte Aubameyang szépségdíjas találatánál, hogy a gravitáció felfelé húzza a kis kacsóját. Les. Nem gól. Pedig ha tudta volna mekkorát tévedett. Ez az ítélet törvényszerűen megfogta a sárga-feketéket fejben, törvényszerűen jött egy újabb rossz váltás a védelemben, és egy újabb, ezúttal már szabályos Kane gól, itt pedig a lényegi dolgok eldőltek. Götzének még sikeresen átrendezték az arcát a meccs végén, ami annyira volt szimpatikus megmozdulás, mint Freddy Krüger egy sötét sikátorban, de legalább itt villant a piros.

A vereséggel nagyon nehéz helyzetben a Dortmund ami a továbbjutást illeti, hiszen hazai pályán legalább három góllal meg kellene vernie a Spurst, ha minden más mérkőzés a papírforma szerint alakul. Nagy kár lenne, ha már az első körben véget érne a csapat idei BL-szezonja, de ez is könnyen megtörténhet. Akkor pedig nem foglaljuk aranykeretbe Gianluca Rocchi nevét, hogy az asszisztenseiről ne is beszéljünk. Az pedig már egy újabb vitatéma, hogy az európai elit sorozatban miért nincs még bevezetve a videóbíró intézménye…

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

S04 – BVB | Dobj el mindent és nézd meg a DERBIT

Klubhovatartozástól függően lehet arról vitatkozni, hogy melyik a világ legnagyobb városi, vagy területi rangadója, de ez a vita értelmetlen és felesleges. DAS IST KRIEG IM RUHRGEBIET!