Pletykafészek - Élő

BVB – KOE | Londoni túra után hazai földeken

Érdekes találkozónak ígérkezik a vasárnap este 6 órakor esedékes Dortmund – Köln találkozó: a két csapat felemásan kezdte meg a bajnokságot, és mindkét csapat Angliában, mi több, Londonban volt látogató a nemzetközi kupamérkőzés kapcsán a hét közepén.

Idei szezon

A jelenlegi tabellát mondhatni keretbe foglalja a két csapat: ha a tegnapi hannoveri győzelmet nem számoljuk, úgy a Borussia nyitotta a fordulót az élen, és a Köln tanyázik a tabella alján. A kölniek éles kontrasztban állnak tavalyi teljesítményükkel: az Európa-ligás tavalyi formával szemben árnyékuk önmaguknak, mindössze egy rúgott góllal és 3 vereséggel tudnak elszámolni hét kapitulálás mellett. Ennek okára talán magyarázat lehet a csapat húzóemberének, Anthony Modestének a kiválása, aki rábólintott a Kínából érkező ajánlatra. Az érte kapott pénzt befektette a Köln, hiszen érkezett a támadósorba Jhon Córdoba (Mainz, 17 millió), a védelembe Jorge Meré (Sporting Gijón, 7 millió), Jannes Horn (Wolfsburg, 7 millió), João Queirós (Braga U19, 3 millió), valamint Tim Handwerker (Leverkusen U19, ingyen). A középpályára pedig saját ifijátékosukat nevezték be Nikolas Nartey személyében. A csapat azonban még nem vette fel a ritmust, ráadásul a hármas terhelés is átokként, semmint előnyként ül most rajtuk. Bár még nagyon a szezon elején járunk, Peter Stöger számára máris fejtörést okozhat az erőforrás és koncentráció megosztása.

Nemzetközi szereplés

Mindkét csapat érdekelt a nemzetközi kupákban, a Borussia a BL-ben, a Köln pedig az Európa-ligában bizonyíthatott a héten. A két csapat “összetartott”, hiszen mindketten Angliában és mindketten Londonban mérettettek meg: a BVB a Tottenhamhez látogatott a Wembleybe, a Köln pedig a Dortmund által már nagyon is jól ismert Arsenallal mérhette össze erejét. Az eredmény is ugyanaz lett: mindkét csapat 3-1-es összesítéssel maradt alul angol ellenfelével szemben. A Köln számára talán kevésbé fájó ez a vereség, hiszen csoportjában az angolok mellett a Crvena zvezda és a BATE Borisov lesz ellenfele, melyek foghatóak egyaránt. A Borussia viszont óriási bajba került, hiszen az első két helyért lényegében hármas versenyfutás alakul ki: a címvédő Real Madrid és Tottenham egyaránt kemény dió, a negyedik erőt képviselő APOEL-től viszont bravúr lenne, ha bele tudna szólni a “nagyok” dolgába.

Egymás ellen

Peter Bosz új edzőként nem rendelkezik a többi német csapat ellen mérleggel az eddig játszottakat leszámítva, Peter Stöger azonban bizakodhat: hat alkalommal vezette csapatát a BVB ellen, és kétszer győzött, négyszer pedig döntetlent ért el. A jelenlegi forma alapján kisebb csoda lenne, ha nem rondítana bele a mostani eredmény ebbe a mérlegbe, de a Freiburg elleni találkozó is bizonyította, hogy a reményt soha nem lehet feladni. A Bundesligában 84 alkalommal találkozott egymással a két csapat, ezeken 34 BVB, 27 Köln győzelem született 23 döntetlen mellett, a Borussia 132, a Köln 121 gólt rúgott. Hazai környezetben azonban erős a dominancia: 23 dortmundi győzelem mellett 6 kölni született, 13 döntetlennel megspékelve. A rúgott gólok száma is beszédes: 76 a 39-cel szemben.

Hiányzók

A Borussia oldalán rengeteg a lehetséges hiányzó, hiszen Rode, Bartra, Schmelzer, Guerreiro, Durm, Reus és Schürrle sem bevethető / potenciális hiányzó. A kölnieknél mindösszesen két játékos sorsa kérdéses: a Magyarországról is ismert Artjoms Rudnevs betegséggel küzd, míg a csapat legnagyobb értéke, Jonas Hector sérüléssel bajlódik. A Borussia számára azonban nem ismeretlen a sok sérült, hiszen Rode, Guerreiro, Durm, Reus és Schürrle egyszer sem léphetett még idén pályára, ráadásul Bartra már játszott a hétközi BL-találkozón, így alighanem át tudja hidalni a kieséseket a Sárga-Fekete együttes.

Játékvezető

A mérkőzés játékvezetője Patrick Ittrich lesz, munkáját Norbert Grudzinski és Marco Achmüller segíti, a negyedik játékvezető tisztségét pedig Daniel Schlager tölti be.

Közvetítés

A közvetítés vasárnap este 18:00 órától lesz megtekinthető az EuroSport 2-n.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Berlin? Remek ómen a kupában

Mi a közös a Borussia Dortmundban és az Union Berlinben? Ez a két profi csapat …