Pletykafészek - Élő

BVB – APN | Az utolsó szalmaszál

Miután három hét alatt sikerült öt pont előnyt eltapsolnia a Borussia Dortmundnak a Bundesligában, szerdán könnyen búcsúzhat a Bajnokok Ligája egyenes kieséses küzdelmeitől is, még azelőtt, hogy az elkezdődne.

Kipukkanni látszik a Bosz-lufi a Ruhr-vidék sárga-fekete részén, a parádés szezonkezdet után jókora gödörbe került a BVB. Három forduló alatt ötpontos előnyből hárompontos hátrányt sikerült „kiépíteni” a címvédő Bayernnel szemben és a Bajnokok Ligájában is elúszni látszik a továbbjutás. Az utolsó szalmaszálba az APOEL ellen kapaszkodhat bele a Dortmund a Signal Iduna Parkban, de ha a Tottenham és a Real Madrid ismét leikszel, akkor már csak a csoda érve szól a BVB továbbjutása mellett.

Abban, hogy a forgatókönyv ilyen sötéten alakult a sárga-feketék számára az elitsorozatban, nagy szerepet játszott a balszerencse (gondoljunk csak a nagyon félrefújt Spurs elleni találkozóra) és a csapat töketlenkedése is (Cipruson örülhettünk az egy pontnak is). Az utóbbi hetekben összeomlott a gárda tökéletesnek hitt védekezése, s a Bosz-taktikát is kiismerni látszanak az ellenfelek, a Lipcse elleni hazai vereség pedig egy borzasztó lejtőn indította el az együttest.

A Német Kupa továbbjutást leszámítva – ami valljuk be a kötelezőbbnél is kötelezőbb feladat kellett, hogy legyen – elveszítette önbizalmát és ritmusát is az együttes, így ebben a pillanatban nagyon nehéz megmondani, hogyan lehet ezt a vesztébe rohanó féknélküli vonatot megállítani.

Szerdán kulcsfontosságú Bajnokok Ligája találkozót vív Peter Bosz legénysége, hiszen ha nem nyer az APOEL ellen hazai pályán egészen biztosan lemondhat a továbbjutásról, ám egy győzelemmel sem biztos, hogy sokkal előrébb lép a csapat. Gyors fejszámolást végrehajtva ugyanis megállapíthatjuk, ha a Real Madrid és a Tottenham Londonban is döntetlent játszik, akkor 8-8 ponttal a csoport élén tanyázhatnak négy fordulót követően, míg a Borussia egy esetleges győzelemmel is csupán 4 ponttal fog rendelkezni. Ebben az esetben hiába verné meg a Tottenhamet és a Realt is a hátralévő két meccsén a csapat, 10 pontnál többet sehogy sem szerezhetne. Márpedig ha a Tottenham és a Madrid is érvényesíti a papírformát és megverik az APOEL-t, legalább 11 ponttal zárnák a csoportkört.

Ez persze egyelőre csak matematika, de a jelenlegi forma azt mondatja, hogy az APOEL-t sem lesz egyszerű legyőznie a sárga-feketéknek. Jó hír dortmundi oldalon, hogy ismét számíthat Peter Bosz Ömer Toprakra, aki az elmúlt két hétben nem léphetett pályára, míg hosszú kihagyás után visszatérhetett Raphael Guerreiro és André Schürrle is. Vélhetően nem játszik ugyanakkor a nyaksérülést szenvedett Dahoud és Piszczek sem, hogy a szokásos sérültekről ne is beszéljünk. Ezzel együtt kötelező begyűjteni a ciprusiak ellen a három pontot, ha másért nem, a becsületért.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

BVB – FCN | Két csapat, hosszú történelem

Hétközi fordulót rendeznek a Bundesligában, a Borussia pedig hazai pályán, a Nürnberg ellen folytatja a …