Pletykafészek - Élő

BVB – FCB | Sorsdöntő mérkőzésnek ígérkezik a Der Klassiker

Németország legnagyobb mérkőzéséhez érkeztünk a Bundesliga 11. fordulójában, a címvédő Bayern München érkezik a Borussia Dortmund otthonába szombat este fél 7-kor. A szezon eddig lezajlott részében a két együttes két arcot mutatott, nagy kérdés, hogy a Klassikerre ki melyik oldalával rukkol elő.

Az idei szezon

Teljes pálfordulás. Így tudnánk jellemezni leginkább a két együttes idei bajnokságát, hiszen míg a Dortmund szárnyalva kezdett, és 5 pont előnyt is kiépített, addig a Bayern Ancelottival a fedélzeten botladozott mind Németországban, mind pedig Európában. Az olasz trénert azóta felváltotta a korábbi sikerkovács Jupp Heynckes, és azóta a két csapat állása is megfordult: míg a Bayern hengerel, és vezeti a bajnokságot három ponttal, addig a Borussia érthetetlen botlásokkal és hibákkal herdálta el előnyét, továbbá ellehetetlenedett a Bajnokok Ligájában is a továbbjutás esélye.

Peter Bosz az elmúlt időszak kapcsán elmondta, hogy rendkívül csalódott, csapata erőlködéseit nem kíséri szerencse, és a felmerülő hibák végzetesnek bizonyulnak. Az együttes elmondása szerint önbizalomhiányban szenved, és a legjobb gyógyírt számukra a győzelem jelentené, így nagyon fontos az, hogy az amúgy is kiemelt téttel bíró Der Klassikert ezúttal győztesen hagyja el a Sárga-Fekete együttes.

Történelem

A két csapat 97. Bundesliga-találkozójára készül, és kevésbé meglepő módon az örökmérleg a bajorok felé billen: 43 győzelmük mellé 24 vereség társul, 29 alkalommal pedig nem tudtak egymáson felülkerekedni a felek. Dortmundban viszont érdekesebb a statisztika: a BVB 15 győzelmével szemben 14 Bayern-siker áll, 19-szer pedig nem bírtak egymással, és döntetlennel zártak. Rúgott gólok tekintetében hazai környezetben 67-64 az arány a Dortmund javára, a vendégjátékokat is figyelembe véve már nyomasztóbb az állás: a Bayern 179-szer, a Sárga-Feketék 118-szor csengettek.

Nemzetközi szereplés

Nemzetközi porondon egyik oldalon örömteli, másikon kritikus a helyzet. A Bayern a Celtic elleni 1-2-es győzelemmel biztos továbbjutó lett a kezdeti nehézségek után, a Borussiának viszont csak matematikai esélye maradt rá, ehhez a Tottenham és Real ellen is győznie kéne, míg a Madrid csak egy pontot szerez maximum. Az APOEL elleni két döntetlen különösen fájó pont Peter Bosz csapatának, akik így reálisan nézve az Európa-liga küzdelmeire készülhetnek, ha megtartják jelenlegi harmadik helyüket.

Sérültek

Lassan az lesz meglepő, ha ezen a részen kevés nevet sorolhatunk fel, de mindkét oldalon találunk sérülteket, ráadásul fontos nevek formájában. A Borussia részéről a megszokott a lista, Durm, Piszczek, Reus és Rode nem bevethető ennek okán, Zagadou pedig eltiltását tölti, a túloldalon pedig Neuer mellett Boateng, Coman, Müller, Bernat és Ribéry játékára nem számíthat Heynckes.

A két csapatot azonban aligha viseli ez meg, mondhatni a megszokott repertoárral bírnak a hiányzó játékosok tekintetében, ráadásul a keretek mélysége megfelelő pótlásra ad lehetőséget.

Játékvezető

Tobias Stielert érte a megtiszteltetés, hogy a forduló rangadóját vezesse. A 36 éves hamburgi ügyvéd 2012-ben debütált az élvonalban a TSG Hoffenheim és Mainz 05 mérkőzésén. Azóta 80 mérkőzést vezetett le a Bundesligában, és ezek közül 11-ben volt érintett a Borussia is. Ezeken nyolc győzelem, 2 döntetlen és egy vereség született – kicsit ironikus, hogy ez pont a Hannover ellen esett meg 2014-ben, amely csapat csúnyán meglepte most a Borussiát az előző fordulóban…

Stielert kétszer vezetett eddig Bayern elleni találkozót nekünk, először 2016 márciusában, akkor 0-0-ra végződött a találkozó, majd ez év novemberében pedig egy hazai 1-0-val múltuk felül a bajorokat.

A játékvezető munkáját Dr. Matthias Jöllenbeck és Christian Gittelmann segíti, a negyedik játékvezető Bibiana Steinhaus lesz.

Közvetítés

A mérkőzést 18:30-tól az EuroSport2 közvetíti élőben.

Várható kezdőcsapatok

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

TSG – BVB | Eljött a visszavágás ideje

A Borussia Dortmund zsinórban tíz mérkőzésen maradt veretlen a Hoffenheim ellen, egészen a tavalyi szezon …