Pletykafészek - Élő

BVB – S04 | A Peter Bosz Bowl

Az Egyesült Államokban bevett szokás, hogy az egyetemi amerikaifutball bajnokságban a szezon végén a csapatok különböző trófeákért játszanak, amelyek rendszerint a „valamilyen Bowl” titulust kapják. A Borussia Dortmund legősibb riválisával találkozik szombat délután, s ha nem is ér véget hivatalosan az idényünk, egy embernek csúfos véget érhet rövidke dortmundi pályafutása. Beharangozzuk a Peter Bosz Bowlt!

Hol van már a szeptember és a parádés Bundesliga-rajt? A Bayern még Ancelottival bohóckodott, miközben a Dortmund ledarált mindenkit, aki az útjába került, szórtuk a gólokat, a védelem betonbiztosnak tűnt – nem kaptunk gólt a bajnokság első öt fordulójában, a hatodikon meg arra az egyre is hattal válaszoltunk. Szeptember harmincadikán aztán elérkezett a végítélet napja (ekkor nyert utoljára a csapat – nem megbántva a Magdeburg labdazsonglőrjeit – nem amatőr futballistákkal felálló ellenféllel szemben), s bár az Augsburgot még kínkeservesen legyűrte a Bosz-legénység, nem tudhattuk, hogy szűk két hónappal később is ez lesz az utolsó három pont, amit begyűjtünk.

Nyilvánvalóan nem lehet egyedül Peter Boszt kikiáltani bűnbaknak, mint a BVB katasztrofális teljesítményének fő letéteményese, de dogmatikus, idealizált futballelképzeléseitől elszakadni képtelen edzőként egyszerűen nem tudja kirángatni a csapatot a pöcegödörből. Nem akar változtatni szisztémáján, foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz az egy rendszerhez, amelyben a futball manifesztációját látja, aminek mostanság az az eredménye, hogy boldog-boldogtalan kioszt egy-egy sallert a nem hogy megszédült, egyenesen kómában lévő csapatnak.

Akárcsak Tuchel regnálásának utolsó hónapjaiban, a rossz eredményekkel együtt előjöttek az öltözői problémák is, a csapategység megbomlani látszik, a játékosok arcára pedig nagyon szépen kicsücsült a Tottenham elleni BL-meccsen az agónia és a kedvtelenség. Ha ez nem lenne elég, a héten az egyik legkiválóbb háttéremberét is elveszítette a BVB. A klub kötelékében 2007 óta játékos megfigyelőként dolgozó Sven Mislintat köszönte meg az eddigi lehetőséget és költözött Londonba, elhagyva a süllyedő hajót.

Így állunk most, a Revierderby előtt.

A Ruhr-vidék kékebbik felén szép az élet

Az utóbbi években rendre az ősi rivális Schalke előtt zárta a bajnokságokat a BVB és átmenetileg sem sokszor örülhettek annak a királykékek szurkolói, hogy előttünk állnak a tabellán. Fájó kimondani, de szombaton hosszú idő után először nem a Borussia lesz a Revierderby esélyese, még akkor sem, ha a Signal Iduna Parkban találkoznak a felek.  Hiába volt a Schalkénak az említett időszakban is rendszerint elfogadható játékosállománya, valahogy sosem sikerült nekik az áttörés, tavaly pedig még az európai kupahelyekről is lecsúszott az együttes. Nyáron azonban Domenico Tedesco személyében úgy tűnik, végre sikerült megtalálniuk a megfelelő hadvezért, s bár egyáltalán nem játszanak látványos futballt, rendkívül hatékonyan teszik ezt. Mindezt a Schalke vezérkara is elismerte és nincs is mit szégyellniük: bár nem ontják a gólokat úgy, mint a Dortmund, hátul viszont rendkívül szervezettek, 12 Bundesliga-találkozón mindössze tíz gólt kaptak, szereztek 23 pontot, amivel az éllovas Bayern mögött a második helyen tanyáznak a tabellán. Ha mindez nem lenne elég, majdnem napra pontosan két hónapja nem szenvedtek vereséget, utoljára a Hoffenheim tudta legyőzni őket szeptember 23-án.

A sérültlistájuk sem olyan hosszú, mint a Dortmundnak, csupán Insua nem léphet biztosan pályára szombaton bordatörése miatt, ezen felül Goretzka és Nastasic játéka kérdéses, de nem lennénk meglepve, ha mindketten vállalnák a bevetést.

 

 

Miben bízhatunk?

Az utóbbi hetek teljesítményét látva rögtön rávághatnánk, hogy leginkább semmiben, de egy ilyen érzelmileg túlfűtött rangadó akár ki is mozdíthatja a játékosokat a kedvetlen tutyimutyiságból.  A Sárga Fal a Tottenham elleni BL-vereség után egyértelművé tette a sárga-fekete mezes srácok számára, hogy semmi másra nem vágynak, csak egy derbigyőzelemre és akkor sem lenne ez másképp, ha épp a kiesés elkerülése ellen kellene harcolnia a csapatnak.

„Azt hiszem ez a rangadó a legjobb dolog, ami most történhet velünk” – mondta Peter Bosz vezetőedző. „Minden játékos, különösen azok, akik már itt játszanak egy ideje, nagyon jól tudja, mennyire fontos ez a derbi.” Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy mélyen legbelül talán mégis a holland trénernek van leginkább zabszem abban a bizonyos testrészében, hiszen ahogy azt Watzkéék belengették, a Tottenham és a Schalke elleni mérkőzéseken mutatott teljesítmény határozhatja meg, vagy teheti semmissé jövőjét a klubnál. Az első felvonás pocsékul sikerült, így a Revierderbyn a presztízsen túl nem kisebb a tét, mint a szezon megmentése. Vagy egy győzelemmel, vagy egy vereséggel és Bosz távozásával. Így, vagy úgy, most tényleg élet-halál kérdése a szombati rangadó.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

BVB – BMG | Védelem nélkül extra kihívás lesz az év utolsó rangadója

Nehéz helyzetben várhatja a Borussia Dortmund a Mönchengladbach péntek esti látogatását: Lucien Favre sérülés miatt nem számíthat a Diallo, Akanji, Zagadou hármasra, így kérdés, ki játszik majd Ömer Toprak mellett a védelem közepén.