Pletykafészek - Élő

BVB – SVW | Visszatérés a bajnokságba

Peter Bosz már izgatottan áll az újabb kihívás előtt, melynek során a Werder Bréma csapatát fogadjuk hazai pályán. A hosszú sorozatba immáron pontot tenne a vessző helyett a Sárga-Fekete alakulat, és a tréner szerint az elmúlt mérkőzések szép pillanatait kell megragadni, ami által megtörhet a hosszú ideje tartó átok.

A Bréma alulmúlja önmagát, és a kiesőzónában szerénykedik két győzelmével. Legveszélyesebb fegyverük Max Kruse, ám Bosz nem kívánt egyéneket kiemelni: “A Bréma nem egyemberes csapat, és nem kívánunk konkrétan embert fogni, a csapatnak együtt kell dolgoznia. Támadó filozófiával lépünk pályára, mindegy, hogy három vagy négy védős rendszert alkalmazunk.” A legutóbbi mérkőzések bár pontvesztéssel zárultak (Schalke 4-4, Leverkusen 1-1, Madrid 3-2), a tréner szerint voltak említésre méltó momentumok, amik bizakodásra adhatnak okot. Toljan és Sancho ráadásul visszatérhetnek a keretbe, viszont Bartra jelenlegi állapota még kérdéses.

A két forma eléggé eltérő: a BVB hét mérkőzés óta nyeretlen a bajnokságban, míg a Bréma legutóbbi 3 találkozójából kettőt megnyert idegenben. Egymás ellen a Dortmund határozottabb, 12-ből 11-et megnyert, legutóbbi 10 hazaiján mindig 3 ponttal zárt a csapat, ami viszont aggasztó, hogy a Mönchengladbach elleni 6-1 óta vár a hazai győzelemre Bosz alakulata. A Werder ezzel szemben még nagyobb bajban van, hiszen 2017. április 22-én nyertek utoljára idegenben, az Ingolstadtot múlták felül 4-2-re, viszont többször játszottak döntetlent idén otthonuktól távol, mint bárki más a ligában, összesen négyszer.

Egészen 2007-ig kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy a Bréma idegenbeli győzelmét megtaláljuk: április 15-én Klose és Diego találataival nyertek 2-0-ra a Signal Iduna Parkban – azóta viszont egyszer sem sikerült ezt megismételniük, ami negatív rekordjuk a többi csapattal szemben, soha senki mástól nem kaptak ki ilyen hosszú időn át az élvonalbeli csapatok közül. A BVB viszont épp a Werder ellen érte el azt a kevésbé imponáló statisztikát, miszerint 1-0-ás vezetésnél képes volt elveszíteni a találkozót (összesen kilencszer), de fordítás tekintetében is a brémaiak ellen a legjobb az arány: hét alkalommal nyerte meg hátrányból a találkozót a vesztfáliai együttes. Büntetőkből is a hazaiak voltak többször kedvezettek: 11-ből összesen kilencszer mutattak a büntetőpontra a BVB javára.

Gólszerzés tekintetében a BVB ligaelső 34 találatával, és csak egy alkalommal nem talált be, aminél a Leverkusen tud egyedül jobb statisztikát felmutatni. A brémaiak ezzel szemben szenvednek az eredményességgel, kilenc góljuknál csak a Köln szerzett kevesebbet (6). Ami viszont részükre pozitívum, hogy az egyik legkevesebb gólt kapott csapatról beszélhetünk, 16 bekapott góljuk mellé öt clean sheet is párosul. Az örökmérleg alapján a BVB 157 alkalommal mattolta a werderi védelmet, a legnagyobb különbségű mérkőzésen ötször is: 1980-ban Wolfgang Vöge, Theo Schneider (dupla), Manfred Burgsmüller és Herbert Hein voltak a hősök.

A mérkőzés 15:30-kor veszi kezdetét, Manuel Gräfe sípszavára. A berlini sípmester 44. alkalommal vezet találkozót a BVB érintésével, munkáját Markus Sinn és Robert Kempter segíti, a negyedik játékvezető Frederick Assmuth lesz.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Félgőzzel a biztosra – a Monaco otthonában zárjuk a csoportkört

Ma kerül sor a Bajnokok Ligájában az utolsó csoportkörös fordulónkra, a Monaco otthonába utazott el …