Pletykafészek - Élő

Ismerkedjünk az Atalantával

A Borussia Dortmund a hétfői Európa Liga-sorsoláson az olasz Atalanta csapatát kapta. Peter Stöger hazai pályán mutatkozhat be az EL-ben a BVB kispadján február 15-én, majd egy héttel később Bergamoban harcolhatja ki a továbbjutást.

A sorsoláson elsőként a Borussia Dortmund céduláját húzták ki, így sokáig nem kellett izgulni. Ha megnézzük a lehetséges ellenfeleket, talán azt mondhatjuk, hogy az egyik legkedvezőbb párosítást kaptuk. A BVB a nem kiemeltek kalapjából várta a húzást, így akár az Arsenalt, az AC Milant, az Athletic Bilbaot, vagy az Atletico Madridot is kaphatta volna. Azt azonban nem lehet mondani, hogy könnyű lesz. Egyrészt Bürkiék formája miatt, másrészt az Atalanta csoportkörbeli produkciója végett – veretlenül nyerték az E-csoportot, megelőzve a Lyont és kiejtve az Evertont.

Februárig rengeteg minden történhet, akár a Borussia is visszatalálhat régi önmagához Stöger irányításával, de az Atalanta szerencséje is elmúlhat. A bergamoi klubot két évvel a Borussia alapítása előtt, 1907-ben hozták létre, legnagyobb sikerük a Coppa Italia 1963-as megnyerése a Torinóval szemben. Otthonuk a 26393 fő befogadására alkalmas Atleti Azzurri d’Italia Stadion. A csapatot a ’30-as és ’40-es években három magyar is irányította, név szerint Viola József, Kertész Géza és Nehadoma János. Jelenleg is van magyar kötődése a klubnak, hiszen a Lengyelországban kölcsönben lévő Kecskés Ákos az Atalanta akadémiáján nevelkedett, habár a felnőttcsapatban még nem léphetett pályára.

A csoportkörben oda-vissza (3-0, 1-5) megverték az Evertont, de az utolsó körben, hazai pályán a Lyont is legyőzték, így 14 ponttal, veretlenül nyerték csoportjukat. Az már más kérdés, hogy a második hellyel valószínűleg jobban jártak volna, hiszen a Lyon a Villarealt kapta ellenfélnek.

A Nerazzuri keretének összértéke 132 millió euró, legértékesebb játékosuk a 29 éves, 5 gólos argentin támadó, Papu Gómez. Nem ő viszont Gian Piero Gasperini leggólerősebb játékosa, hiszen a Benficától kölcsönvett Bryan Cristante öt gólnál jár a bajnokságban, háromnál pedig az Európa Ligában.

Az olasz futballal nem mélyebben foglalkozóknak Marten de Roon és Josep Ilicic neve lehet ismerős az Atalanta keretéből. Gasperini rendre háromvédős taktikákat alkalmaz, leggyakrabban 3-4-1-2-ben küldi pályára csapatát, de olykor átállnak 3-5-2-re, vagy 3-4-3-ra is.

Az Atalanta jelenleg az olasz bajnokság 12. helyén áll öt győzelemmel, öt döntetlennel és öt vereséggel.

2018.02.15 19:00 Borussia Dortmund – Atalanta Bergamo
2018.02.22 21:05 Atalanta Bergamo – Borussia Dortmund

Infók róla: Kanócz Róbert

Olvastad már?

Sancho átadta Podolski rekordját a múltnak – a mérkőzés érdekességei

Legmélyebb pontján volt a Dortmund az idei szezonban labdabirtoklás terén (37% mindösszesen), azonban a remek …