Pletykafészek - Élő

Az üres Südtribüne előtt aratott győzelmet a BVB – visszatekintő (február)

A Borussia Dortmund hivatalos oldalán egy sorozatot nyitottak a szerkesztők, melyben 2017 valamennyi hónapját kivesézik a csapat háza táján történtek kapcsán. Ezt a sorozatot közöljük most nektek, nézzük, mi történt a hamarosan véget érő esztendőben szeretett csapatunkkal!

FEBRUÁR

A féktelen érzelmek és eufória szektora – a Sárga Fal több, mint 40 éve a Borussia 12. játékosa. De amikor február közepén a BVB a Wolfsburgot fogadta, ürüesen tátongott – először, és remélhetőleg utoljára. Ennek oka a DFB döntése volt, ami ezzel büntette a Sárga-Feketéket a Lipcse elleni szurkolói atrocitások okán.

81.360 néző (ebből 8.000 lipcsei) jelent meg 2017-ben az első hazai mérkőzésen a Signal Iduna Parkban, ahol a 35. percben Pierre-Emerick Aubameyang megérdemelten szerzett vezetést. De hiába védekezett határozottan a BVB, a második félidőben képtelenek voltak bevinni a kiütő találatot, és az utolsó percekben csent pontot a Lipcse úgy, hogy lesről született találatukat nem érvénytelenítették. Sajnálatos módon a futballmérkőzést beárnyékolta, hogy olyan egyének is megjelentek, akik oda nem illő viselkedésükkel okoztak kellemetlen perceket a vendégszurkolóknak, amiért a klub maga is nyílt levélben kért elnézést. A DFB-nek lépnie kellett, és bezáratta a Déli Lelátót egy bajnoki találkozó erejéig.

Pár nappal később azonban volt ok az örömre, hiszen a Dortmund 3-2-re legyőzte a Hertha Berlint büntetőpárbajban, így a negyeddöntőbe jutott a Német Kupában. 80.500 néző szeme láttára lőtte meg a vezető gólt Salomon Kalou megérdemelten a 27. percben, de Marco Reus kiegyenlített a 47. percben Ousmane Dembélé kapufáját követően. A további előretörések azonban nem hoztak több találatot, így tizenegyesekbe torkollt a találkozó. Ugyan Pulisic hibázott, Dembélé, Aubameyang és Castro eredményesek voltak, és a Lustenberger-Kalou kettős hibája, valamint Bürki védése Darida lövésénél elegendőnek bizonyult a sikerhez.

9 meccses veretlenségi sorozat ért végéhez a tétmeccseken, mikor az SV Darmstadt 09 állította meg a BVB-t, mely együttes 2016 novembere óta nem talált legyőzőre. Az igazsághozo hozzátartozik, hogy a Dortmund úgy kapott ki 2-1-re az alsóházi együttestől, hogy nem sok köze volt a találkozóhoz. A 21. percben a korábbi Sárga-Fekete játékos Terrence Boyd szerezte meg a vezetést, és bár Guerreiro egyenlített az első játékrész hosszabbításában, végül Antonio Colak gólra váltotta a számos helyzet egyikét a 67. percben. Ezt újabb pofon követte az Estádio da Luz stadionban Lisszabonban, ahol hiába dominált a Dortmund (65% labdabirtoklás, 590-212 sikeres passzarány, 14-4-es kapuralövés és 9-1-es helyzetarány), 1-0-ra kikapott a fővárosi együttestől a legjobb 16 között.

A győztesek útjára a Wolfsburg ellen tértek vissza egy 3-0-ás találkozón, az üres lelátó előtt, amivel a harmadik helyre léptek fel a 11. játékforduló óta először. A második félidőben Piszczek (aki mindhárom gólban érintett volt) és Dembélé hozták össze a találatokat, illetve Bruma szerzett gólt, igaz, rossz kaput talált erre a célra. A következő fordulóban ugyanez az eredmény született a Freiburg ellen is Sokratis, Aubameyang és Durm révén.

A következő kupaforduló a Sportfreunde Lotte ellen halasztásra került, köszönhetően a pálya alkalmatlanságának, eközben pedig az U19-esek kiestek az UEFA Ifjúsági Bajnokok Ligájából, miután a Barcelona 4-1-re múlta felül őket. 1-0-ás előnyüket remekül védték a félideig, majd a katalánok fordítottak, de az ifiktől ez is remek teljesítmény volt. A fiatalok pályán kívüli teljesítményükért is elismerést kaptak, az UEFA köszönetét fejezte ki a BVB delegációjának, akik Izraelbe utaztak a play-off mérkőzésükre a Maccabi Haifa ellen. “Példát mutattatok a többi klub részére. Értékeljük a hozzáállásotokat és elkötelezettségeteket.” – ez volt olvasható az általuk kiküldött levélben.

Játékosok tekintetében Mario Götze gyakori problémáira fény derült: egy széleskörű kivizsgálás kimutatta, hogy anyagcsere-gondokkal küzd a játékos. Ugyanezen időszakban Sebastian Rode kés alá feküdt ágyéksérülése okán.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

VISSZATEKINTŐ: Az U17-esek újabb bajnoki címet szereztek – ez történt júniusban

A BVB hivatalos weboldala útnak indított egy cikksorozatot, melyben az előző naptári év történéseit szedték …