Pletykafészek - Élő

BVB – WOB | Az ötszázadik hazai árnyékában

Újra kezdetét veszi a Bundesliga, elrajtol a szezon második felére is a német bajnokság. A Dortmund vasárnap este fogadja a Wolfsburg csapatát, és nem akármilyen találkozóra készül: győzelem esetén a klub 500. hazai bajnoki győzelmét ünnepelné.

Kilenc pont és kilenc hely választja el egymástól a két együttest: míg a Sárga-Feketék harmadikok, a Farkasok csupán a 12. helyen szerénykednek. A Sárga-Feketék a 2015-ös kupadöntő óta mind az öt alkalommal legyőzték a VfL-t, ráadásul ebből négyszer legalább három gólos győzelmet arattak. Nem túl biztató előjelekkel számolhat Martin Schmidt együttese, főleg annak függvényében, hogy a BVB nem akármilyen győzelemre készül: esetleges sikerével a Bundesligában aratott 500. hazai győzelmüket ünnepelhetik. Ezt a mérföldkövet négy másik csapat érte el eddig: a Bayern 664-gyel vezet, a Bréma 516-tal követi, végül a Hamburg és Stuttgart zárja a sort 501, illetve 500 sikerrel. A Farkasok ráadásul idegenben nem muzsikálnak idén, legutóbbi hét idegenbeli mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, legutóbb a Frankfurtot verték meg 1-0-ra 2017. augusztus 26-án. Kicsit javít a képen, hogy a legutóbbi nyolc idegenbeli mérkőzésükből csak három volt vesztes, egy győzelem mellé négy döntetlen társult.

A két csapat történelmét tekintve a Wolfsburg csak egy csapat ellen veszített többször, és szenvedett el több gólt, mint a Dortmund ellen, ez az együttes a Bayern München csapata. A bajorok ellen 31 vereség és 98 kapott gól a mérleg, a BVB ellen ugyanez a két mutató 23 és 87. Stöger legénysége ráadásul hátrányból is a legtöbbször a Farkasok ellen állt talpra, három döntetlen és négy győzelem a mérleg olyan mérkőzéseken, ahol a Sárga-Feketék hátrányba kerültek. Legutóbbi 17 mérkőzésük során a bajnokságban a hazaiak mindig betaláltak legalább egyszer, összesen pedig 46-szor kényszerítették kezdőrúgásra a VfL csapatát. A legutóbbi kilenc hazai bajnokijából csak egyet veszített el a Dortmund a Wolfsburg ellen, ráadásul 2008-ig kell visszamennünk az időben, ha olyan mérkőzést keresünk, ahol a vendégek nem kaptak találatot a Signal Iduna Parkban, akkor 0-0 lett a találkozó eredménye. A tizenegyespont sem a barátja a zöld-fehéreknek: Dortmundban és Frankfurtban is öt-öt alkalommal ítéltek ellenük a büntetőpontra mutatva.

Hiányzók tekintetében a Wolfsburg fontos láncszemeket kell, hogy nélkülözzön, hiszen Blaszczykowski és Camacho nem tudja vállalni a játékot, és a szerdai edzést Brooksnak is meg kellett szakítania. A hazaiak részéről a szokásos a koktél: Schmelzer, Guerreiro, Reus, Philipp és Rode nem bevethető, de Mario Götze, Lukasz Piszczek, Gonzalo Castro és Erik Durm visszatért a csapathoz, utóbbi teljesítménye pedig külön bizakodásra adott okot a marbellai és dortmundi tréning során.

A 36 éves Tobias Stieler vezeti majd a Dortmund-Wolfsburg találkozót vasárnap. A hamburgi sípmester munkáját Dr. Matthias Jöllenbeck és Christian Gittelmann segíti, a negyedik játékvezetői tisztséget Christian Bandurski tölti be. Stieler 84 fellépésen dirigált eddig, ebből 12-szer volt érintett a BVB: nyolc győzelem, két döntetlen és két vereség a mérleg, melyben benne foglaltatik az idei, Bayern elleni vereség is.

A labda vasárnap este indul útjára a Signal Iduna Parkban, lentebb a várható kezdőcsapatok képei tekinthetők meg.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

M05-BVB | Teljes kerettel Mainzban a BVB

A válogatott szünet után folytatná sikerszériáját a BVB a Bundesligát annak.