Pletykafészek - Élő

Julian Weigl, a dortmundi kulcsok őrzője

A középpályás, aki azért felel, hogy a sárga-fekete szív ritmusosan és egyenletesen dobogjon. A középpályás, aki egy precíz gépezetté képes varázsolni a dortmundi játékot. A középpályás, aki napról-napra egyre jobb futballista. Hölgyeim és uraim, Julian Weigl!

Toni Kroos, a Real Madrid játékosa korábban úgy fogalmazott, hogy Julian Weigl egyszer világklasszis labdarúgó lesz és a korához képest jóval érettebben futballozó középpályás hatalmas lépésekkel halad abba az irányba, hogy végül az ex-bayernes Kroosnak igaza legyen. Merthogy hatalmas potenciál rejtőzik az 1860 Münchentől 2015-ben megszerzett játékosban, akit a második számú müncheni klub csapatkapitányává is kineveztek a 2014/2015-ös szezonban, amikor mindössze 18(!) éves volt.

Michael Zorc 2015-ben úgy nyilatkozott róla, hogy Weigl az egyike azoknak a középső középpályásoknak, akiben elképesztően nagy lehetőség lakozik, nem véletlenül szerezte meg a sárga-fekete klub a játékjogát és vált nagyon hamar alapemberré. Akkoriban Nuri Sahin, Sven Bender, Gonzalo Castro, Ilkay Gündogan és Kevin Kampl is a dortmundi keret tagja volt ugyanezen a poszton, ennek ellenére Thomas Tuchel bízott benne. Kampl aztán dicstelenül távozott Leverkusenbe, Sahin sérülésével pedig a fiatal német előlépett Gündogan párjává a 4-2-3-1-es rendszer egyik szűrő pozíciójába.

Első idényében harminc meccset kapott a Bundesligában, ebből huszonöt alkalommal kezdőként, és ami ennél is elképesztőbb, hogy hihetetlen számokat produkált. Passzainak mindössze nyolc százaléka nem talált társat, ami nem csak a Dortmundon belül repítette a vonatkozó lista élére, hanem az egész Bundesligát figyelembe véve is ő volt a legjobb. Joachim Löwnek “nem volt más választása”, behívta a 2016-os Európa-bajnokságra készülő keretbe.

“Logikus döntést hoztam, amikor meghosszabbítottam a szerződésemet” – nyilatkozta Weigl, amikor 2016 decemberében két éves szerződéshosszabbítást írt alá Dortmundban, amely értelmében 2021-ig a klub kötelékéhez tartozik. A Borussiából csak Aubameyang és Dembélé játszott több Bundesliga-meccset az előző idényben Weiglnél, aki ismét csak három találkozóról hiányzott. A lehető legrosszabbkor szólt közbe a sors egy sérülés formájában. Weigl bokája eltört, ezzel együtt pedig érezhetően visszaesett a csapat teljesítménye is.

Peter Stöger érkezésével teljesen megújult a sérüléséből visszatérő Weigl, az osztrák mester pedig szemmel láthatóan döntő szerepet szán neki a csapatban. A 4-1-4-1-es rendszerben ő felel a védelem és a támadósor összekötéséért és teljesen egyértelmű, hogy sokkal stabilabb futballt játszik a gárda az edzőváltás óta. Ha a BVB a következő szezonban is oda szeretne érni a legrangosabb európai kupasorozatba, csak abban bízhatnak a szurkolók, hogy Weigl minél tovább egészséges marad, mert ő a sikerhez vezető kulcsok őrzője.

Forrás: bundesliga.com

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

Fényes rekord a Signal Iduna Parkban – a mérkőzés érdekességei

Kemény (még ha a lövések aránya 15-8 volt is), de megérdemelt győzelmet aratott a BVB …