Pletykafészek - Élő

Szüksége van-e a Dortmundnak Olivier Giroud-ra?

Sokan ódzkodnak a francia támadó életkorától és játékstílusától a Borussia szurkolók közül, pedig lehet, hogy pont egy ilyen csatárra van szüksége a Stöger-féle Dortmundnak. Aubameyang vs. Giroud, lendületes támadójáték vs. letámadásokra építő, de megfontolt támadásépítés. Elemzésünk következik!

Az elmúlt napok másról sem szóltak/szólnak a Borussia háza táján, csak és kizárólag Perre-Emerick Aubameyangról. A gaboni fenegyerek bohóckodása a sokkal fontosabb dolgokról is elvonja a csapattársak figyelmét – iksz Berlinben -, ugyanakkor az is világos, hogy szüksége van a csapatnak egy támadóra helyette, ezért arról is rengeteget olvasni, hogy kik lehetnek az esetleges Auba-utódok.

Hétfőn látott napvilágot az a hír, miszerint a Watzke-Zorc páros csak abban az esetben engedi el a gabonit az Arsenalhoz, amennyiben az Ágyúsok egy a becsült értékénél kisebb pénzügyi ajánlat mellé csapják Olivier Giroud játékjogát – egyelőre kölcsönbe.

Ebben a posztban azt járjuk körül, hogy tényleg ennyire szüksége van-e a Dortmundnak a francia támadó játékára, illetve, azt, hogy egy esetleges “csere” létrejöttével hogyan illeszkedne a játéka Peter Stöger rendszerébe.

Az nem is lehet kérdés, hogy ha a klub elengedi Aubameyangot, mindenképpen még a téli átigazolási ablakban pótolnia kell, muszáj a BVB-nek legalább egy támadót venni helyette, mert tulajdonképpen a gabonin kívül nincs a keretben jelenleg kifejezetten ilyen típusú játékos. Alexander Isak teljesítménye biztató a jövőre nézve, de nem szabad elfelejtenünk, hogy egy 18 éves “gyerekről” beszélünk, akinek bőségesen hiányzik még a lábából a rutin.

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a klub nem hajlandó Aubameyangot ellenérték nélkül odaadni az Arsenalnak, Olivier Giroud ugyanis egy minden hájjal megkent, rutinos – már csak 31 éves korából adódóan is – vérbeli befejezőcsatár, akit sokan alul értékelnek, Arséne Wenger pedig Lacazette érkezésével parkolópályára is szorította. Éppen emiatt került Giroud klubváltása már nyáron is szóba, de állítólag akkor ezt a kedves felesége szabotálta, jó kérdés, hogy az asszonykának mennyire feküdne a dortmundi élet.

Tény, hogy Aubameyang kiesésével – mellőzésével – világosan látszik: nincsen olyan játékos a dortmundi keretben, aki csak feleannyira is érezné az ellenfelek kapuját. A Statgalamb kiváló elemzéséből ugyanakkor kiderül – érdemes végig olvasni-, hogy a gaboni nélkül csupán három ponttal lenne kevesebbje a Dortmundnak a Bundesligában, ezen felül ha a támadók lövőhelyzeteinek veszélyességét vesszük figyelembe, valamint azt, hogy a lövések hány százalékából született gól, akkor azt is láthatjuk, hogy Aubameyang gyakorlatilag csak a legígéretesebb helyzetekből vette célba az ellenfelek kapuit, ráadásul nem is túl jó hatékonysággal értékesítette ezeket a ziccereket.

Az elemzésből kiderül, hogy magas góltermése egyáltalán nem a jó helyzetkihasználásával és még csak nem is a sok lövőhelyzetével, hanem sokkal inkább a számára kialakított lehetőségek minőségével magyarázható, amihez persze sebessége, labda nélküli mozgása és helyezkedése is hozzájárul. Ez utóbbira – a sebességre gondolunk – speciel pont nem alkalmas Olivier Giroud, az viszont egyértelműen igaz a franciára, hogy jól használja ki a helyzeteit, az Arsenal seggét is gyarkan mentette meg csereként beállva, szinte első valamire való lövéséből, fejeséből gólt szerezve.

Ami szintén érdekes adat Aubameyanggal kapcsolatban, hogy rendkívül kevés sikeres cselt mutat be meccsenként (keveset is vállal, ebből pedig csupán 20%-a sikeres), bár ez abból is adódik, hogy gyakran mélységből beindulva kapja meg a labdákat. Ebből a szempontból sem más Giroud játéka, a gall sem az a tipikus cselgép, de talán Peter Stöger statikus futballt preferáló rendszerében erre nincs is szükség, illetve hogy pontosítsunk, nincs szükség a feltolt ékektől.

Sok különbséget fedezhetünk fel Aubameyang és Giroud játéka között, így könnyen merül fel a kérdés: tényleg Giroud-e az a a játékos, akire most a Borussiának szüksége van? A francia legfőbb erőssége, a védelmek megbontása, sokkal fizikálisabb csatár, mint a gaboni, pontosan ezért forgathatja Peter Stöger a fejében beillesztését saját taktikájába. Giroud remekül kezeli le és tartja meg az előre ívelt hosszabb labdákat, helyzeteket alakítva ki a felfutó gyors szélsőknek, mint például Sancho vagy Pulisic – ne adj Isten Reus. Sokkal kevésbé mozgékony mint Aubameyang, de ez szintén kevésbé kap hangsúlyos szerepet a Stöger-rendszerben. Kloppnál, Tuchelnél (vagy Bosznál) valószínűleg nem passzolt volna az elképzelésekbe, de az osztráknál nagyon is szóba kerülhet.

Összefoglalva – és némi személyes véleményünknek hangot adva – Olivier Giroud tökéletes választás lenne ebbe a jelenlegi Dortmundba, mint befejező csatár, attól függetlenül, hogy már elmúlt 30 éves és egyáltalán nem volt jellemző a csapatra, hogy ilyen játékosokat vásárolt volna az elmúlt egy évtizedben.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

S04 – BVB | Dobj el mindent és nézd meg a DERBIT

Klubhovatartozástól függően lehet arról vitatkozni, hogy melyik a világ legnagyobb városi, vagy területi rangadója, de ez a vita értelmetlen és felesleges. DAS IST KRIEG IM RUHRGEBIET!