Pletykafészek - Élő

KOE – BVB | Stöger: ebben a helyzetben a három pont mindennél fontosabb

Nagy nyomás nehezedik a Borussia Dortmundra péntek este Kölnben, miután három döntetlennel kezdte a Bundesliga tavaszi idényét.

Hiába játszik a tabella utolsó helyezettjének otthonában a Borussia Dortmund, egyáltalán nem vehető biztosra a három pont megszerzése. Bár öt mérkőzés óta veretlen a sárga-fekete alakulat, három meccse nyeretlen is, ezt pedig a remek formában lévő Kecskések ellen nem lesz könnyű megszakítani. Ennek tetejében külön pikantériát ad a találkozónak Peter Stöger személye, aki a sikeres kölni időszak után először tér vissza a Dóm-városba, így mindenképpen egy érzelmektől túlfűtött ütközetre van kilátás.

“Ez nem egy átlagos mérkőzés” – kezdte szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóját az osztrák mester. “Nagyon sokáig dolgoztam Kölnbe, nagyon otthonosan érzem magam a városban” – tette hozzá. Ezzel együtt szinte létfontosságú a három pont begyűjtése a Borussia számára és ezt nagyon ól tudja Stöger is. “Csakis arra koncentrálok, hogyan tudnánk megszerezni a győzelmet Kölnben. Azt akarom, hogy megnyerjük ezt a meccset. Jelenlegi helyzetünkben fokozottan fontos, hogy mindhárom pontot megszerezzük. Amennyiben ez sikerülne, némi levegőhöz jutnánk az elmúlt hetek nehézségeit követően.”

A Dortmund úgy vághat neki a huszonegyedik játéknapnak, hogy a hatodik helyről startol, de akár a másodikra is előreléphet egy győzelemmel – ha csak egy estére is. “Neme és a játékosoknak sem fontosabb semmi jelenleg a győzelem kiharcolásánál” – nyomatékosított Stöger. “Nem megnyugtató, hogy zsinórban négy mérkőzést sem tudtunk megnyerni.”

Az edzői stáb mindenesetre azon dolgozik, hogy a helyzetkihasználáson javítani tudjon a csapat, ennek pedig elsődleges feltétele a helyzetek kialakítása. Stöger kifejtette, szeretné, ha játékosai direktebb módon indulnának támadásba, kevesebb lenne az oldalpassz és sikerülne kicsit felgyorsítani a támadások építését, több helyzetet kidolgozva – és adott esetben értékesítve is azokat. “Persze ez egyszerűen hangzik, de sokkal nehezebb kivitelezni, mint az edzéseken” – mondta az osztrák mester.

Szárnyra kaptak olyan hírek is a találkozó előtt, hogy Michy Batshuayi akár már péntek este lehetőséget kaphat a kezdő tizenegyben, természetesen erre is reagált Stöger. “Azt gondolom, sikerült egy nagyon veszélyes játékost megszereznünk, aki a lehető legtöbb percet szeretné a pályán tölteni annak érdekében, hogy bekerüljön a világbajnokságon szereplő belga csapatba. Hogy bekerül-e rögtön a kezdőbe, az attól függ, hogy mennyire gyorsan sikerül megismerkednie a társakkal. Egy centert sokkal gyorsabban beilleszthetsz a csapatba, mint bármely más poszton futballozó játákost, viszont gólokat szerezni a legnehezebb munka. Aki ezt meg tudja csinálni, meg tudja csinálni bárhol.”

Az újságírók kitértek Akanji helyzetére is, aki a Hertha és a Freiburg ellen is bekerült a keretbe, azonban debütálása még várat magára. “Természetesen nem a kispadra vásároltuk, de egy középső védő esetében nagyon fontos, hogy kialakuljon a társakkal egy szoros kapcsolat. Nehezemre esik megbontani most a védelmet, de persze ez egy luxusprobléma.”

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

BL: teljesen kiegyenlített párharc vár ránk

A Borussia a Tottenhammel találkozik a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében - derült ki a hétfői sorsoláson. A továbbjutási esélyekről nehéz egyelőre nyilatkozni, de vélhetően az egyik legkiegyenlítettebb párharcot fogja látni a Wembley (vagy a felújított White Hart Lane) és a Signal Iduna Park közönsége egyaránt.