Pletykafészek - Élő

Egy rossz döntés szabott gátat Mario Götze szárnyalásának

A Hamburg ellen hosszú idő után ismét gólt szerző Mario Götze rendkívül nehéz időszakot tudhat maga mögött. Élete egyik legnagyobb hibáját követte el 2013-ban, amikor a Bayernhez szerződött, de most új esélyt kaphat tehetsége kiteljesítésére a Borussiánál.

“Csodagyerek”, “minden idők legnagyobb tehetsége, aki nálunk játszott”, “az évszázad tehetsége lehet”. Ilyen, és ehhez hasonló mondatokkal írta körül Mario Götzét többek között Joachim Löw, Matthias Sammer és Felix Magath az utóbbi években.

Nem véletlenül lett a Dortmund egyik legkeresettebb játékosa a fiatal támadó középpályás a 2010-es évek elején, és úgy is tűnt, hogy az egész világ a lábai elé borul. Pep Guardiola egyik első igazolásaként épp Götzét szerezte meg, miután átvette a Bayern München irányítását, de pályafutása mégsem úgy alakult, ahogy azt sokan – és talán ő maga is – várta.

A 2014-es világbajnokság döntőjében győztes gólt szerzett, nyert öt bajnoki címet, de talán épp a körülötte kialakult hatalmas felhajtás és a korán nyakába szakadó sikerek áldozatává vált. Miután a Borussia közel húsz millió fontért visszavásárolta 2016-ban, Götze bevallotta, megbánta, hogy 2013-ban a Bayern Münchenbe igazolt. Pedig a váltás és a tény, hogy a leggyűlöltebb riválishoz szerződött, az első számú közellenséggé léptette elő Dortmundban, különösen bejelentésének körülményeit illetően.

Néhány nappal a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája elődöntő visszavágója előtt robbant a bomba, Mario Götze a Bayernnél folytatja karrierjét, a dortmundiak pedig tonna számra égették a Götze mezeket, sőt még a BL-finálé is majdnem ráment a sokkoló hírre. Sokan nem bocsájtották meg a 25 éves játékos “árulását”, visszatérése után saját közönsége fütyülte ki, de folyamatos izomsérülései miatt csupán 16 mérkőzést játszhatott le első idényében visszatérését követően.

Mindössze két gólt és két gólpasszt jegyzett, ráadásul egy krónikus, lassan gyógyuló betegséggel is meg kellett küzdenie. Elveszítette a dortmundi szurkolók szimpátiáját, akik visszasírták Henrikh Mkhitaryan játékát és nem tartották megfelelő pótléknak a tékozló fiút. Ő azonban nem adta fel.

Annak ellenére, hogy közel sem olyan termékeny, mint első BVB-s időszakában, Götze egyre többször kap lehetőséget az utóbbi időszakban, bár a kisebb sérülések most sem kerülik el, de minél több mérkőzésen lép pályára, annál közelebb kerülhet korábbi formájához és az önbizalma is gyorsan visszatérhet.

Hogy beteljesíti-e azokat a jóslatokat, amelyeket fiatalabb korábban szántak neki, nem tudni. Hogy lesz-e még olyan formában, mint első dortmundi időszakában, nagy talány. Az viszont biztos, hogy agy szüksége van ennek a csapatnak jelenleg egy olyan vezérre, mint egy jól futballozó Mario Götze.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

Milyen Dortmundot látunk majd Favre kezei alatt?

Első idényét kezdi meg egy hét múlva a Borussia Dortmund vezetőedzőjeként Lucien Favre. A svájci mester újra együtt dolgozhat Mönchengladbachban arany tojást tojó tyúkjával, Marco Reus-szal, de hogy alakul majd a BVB taktikája? Erre keressük a válaszokat a Bundesliga hivatalos oldalának segítségével.