Pletykafészek - Élő

BVB – ATA | A múlt nem a Dortmund mellett szól az olaszok ellen

A Borussia Dortmund és az olasz együttesek közös történelme hosszú időkre nyúlik vissza. Példának okáért, a legtöbb nemzetközi mérkőzését a Serie A-ból érkező együttesek ellen játszotta BVB Európában.

A Borussia Dortmund csütörtök este a Signal Iduna Parkban fogadja az Atalantát az Európa-liga legjobb 32 csapata között. A BVB a Tottenham és a Real Madrid mögött a Bajnokok Ligája csoportjában nyeretlenül a harmadik helyen zárt, jobb gólkülönbségével azonban sikerült megelőznie az APOEL-t, így kvalifikált a sorozatba. Az olaszok az Európa-liga E csoportjában abszolválták sikeresen a csoportkört, ráadásul tették mindezt veretlenül. Pedig nem volt könnyű a sorsolásuk, a Lyont, az Evertont és az Apollon Limaszolt előzték meg.

A két csapat még sosem találkozott egymással az európai kupaporondon, de a Borussia már 31 alkalommal ütközött meg olasz ellenféllel. Ezeken a találkozókon tíz győzelem, négy döntetlen és tizenhét vereség a klub mérlege – nem pozitív tehát. Ha csak az oda-visszavágós, kieséses párharcokat vesszük figyelembe, a BVB az 1957/1958-as szezonban a Milan ellen esett ki 5-2-s összesítéssel, az 1963/1964-es szezonban az Inter ellen búcsúzott 4-2-s összesítéssel, az 1989/1990-es szezonban a Sampdoria búcsúztatta 3-1-es összesítéssel, az 1993/1994-es idényben ismét az Inter parancsolt megálljt 4-3-s összesítéssel, az 1994/1995-ös UEFA-kupa elődöntőjében a Juventus bizonyult jobbnak 4-3-as összesítéssel, a 2008/2009-es szezonban az Udinese ütötte el 2-2-s összesítés után a klubot az UEFA-kupa indulástól, míg legutóbb a Juventus ejtette ki oda-visszavágós párharcban a csapatot a 2014/2015-ös idényben 5-1-es összesítéssel.

Ezzel szemben a BVB csupán három párharcból jött ki győztesen olasz ellenféllel szemben, a múlt tehát semmiféleképpen sem a Dortmund mellett szól.

Az Atalanta egyetlen egyszer találkozott német ellenféllel a nemzetközi porondon – ekkor is szerepeltek utoljára európai kupasorozatban. Az 1990/1991-es szezonban a Kölnnel csaptak össze az UEFA-kupa harmadik körében és jutottak tovább 2-1-es összesítéssel.

A sárga-feketék legutóbb a 2015/2016-os idényben szerepeltek a második számú európai kupasorozatban, akkor Thomas Tuchel együttese a legjobb 32 között a Portoval találkozott és ejtette ki a portugálokat 3-0-s összesítéssel. A Borussia hazai pályán még nem veszített egyenes kieséses meccset az Európa-ligában, két győzelem és egy döntetlen a mérleg.

Az Atalanta az egyike annak a négy csapatnak, amelyik nem szenvedett vereséget a csoportkörben, négy győzelem mellett két döntetlent értek el. Az ötödik játéknapon ráadásul klubrekordot is döntöttek, a Goodison Parkban gyalulták le az Evertont 5-1-re, ami az Atalanta történetének legnagyobb arányú európai kupagyőzelme lett. Ezzel együtt, a bergamói gárda csupán két idegenbeli európai kupameccsét tudta megnyerni, a maradék tíz alkalommal öt döntetlent és öt vereséget könyvelhetett el.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

BVB – BMG | Védelem nélkül extra kihívás lesz az év utolsó rangadója

Nehéz helyzetben várhatja a Borussia Dortmund a Mönchengladbach péntek esti látogatását: Lucien Favre sérülés miatt nem számíthat a Diallo, Akanji, Zagadou hármasra, így kérdés, ki játszik majd Ömer Toprak mellett a védelem közepén.