Pletykafészek - Élő

S04 – BVB | A 152. Ruhr-vidéki derbi nagy kérdése: lesz-e győztesünk?

152. alkalommal kerül megrendezésre a Ruhr-vidéki derbi, melyen a Schalke otthonában néz farkasszemet egymással a gelsenkircheni alakulat és a Borussia Dortmund. A legutóbbi négy találkozó mind döntetlennel zárult, nagy kérdés, hogy ezúttal a 3 pont kiosztásra kerül-e végre. 

Két csapat, egy terület – de ki lesz a győztes?

Mindkét csapat nagy célokkal vág neki a találkozónak, hiszen a Schalke a 2., a Dortmund a 3. a tabellán, közöttük csupán egy pont a különbség (52-51). Bár a bajnokság szempontjából mindegy (a Bayern a múlt hétvégén bebiztosította zsinórban hatodik bajnoki címét), az üldözőboly eléggé szoros (a Leverkusen 48 ponttal a 4., a Frankfurt és a Lipcse 46-46 ponttal követik), így a presztízscsata mellett ez sem elhanyagolandó szempont a találkozó kapcsán.

A legutóbbi hat mérkőzésen a Schalke nem tudta legyőzni a Borussiát, ezzel 20 éven belül a legjobb sorozatát mutatja riválisával szemben a Dortmund. Az örökmérleg alapján a BVB szűkösen jobb (32 győzelem 30-cal szemben), döntetlenekből sincs hiány (29), ebből 4-et a legutóbbi párharcok tesznek ki. Ami érdekesség, hogy egymás után ötször még sosem zártak pontosztozkodással a felek. Gólok tekintetében szintén nehéz megjósolni, mire számítsunk: bár a Schalke legutóbbi 11 BVB elleni meccsén lőtt is, és kapott is gólt, a két együttes tízszer zárt 0-0-ás eredménnyel, ami a leggyakoribb a különböző párosítások között.

Kemény a küzdelem a felek között

A Schalke remek szezont fut, hiszen mostanra megszerzett 52 pontjuk több, mint amit tavaly az egész szezonban elértek, mindössze 43 ponttal zárták az akkori kiírást. Stabil csapattá nőtték ki magukat Domenico Tedesco keze alatt, a nagy eligazolások ellenére is csak 7 vereséget mutat fel a mindössze 32 (!) éves tréner együttese, aminél kevesebb csak a Bayernnek (3) és a Dortmundnak van (6). Fortuna is kegyükbe fogadta őket, legalábbis az ellenfelek szabálytalansága révén, hiszen a legtöbb megítélt büntetőt a Schalke javára fújták be, szám szerint kilencet, és hazai pályán a második legstabilabb alakulatról beszélünk (a gelsenkircheniek 8, a bajorok 12 hazai pályán aratott győzelemmel állnak).

A Dortmund sem panaszkodhat, legutóbbi 14 mérkőzéséből mindössze 1-et veszített el Peter Stögerrel az együttes, ráadásul a csapat 14 bajnoki győzelménél csak két csapat tud többet felmutatni (Bayern 23, Schalke 15). Bizakodásra adhat okot az is, ha a Sárga-Feketék szerzik meg az első találatot, hiszen legutóbbi 11 mérkőzésükből egyet sem veszítettek el előnyből, magabiztosan őrzik a pontokat Stöger fiai, ha ők törik meg a gólcsendet. Idegenben is számíthat stabilitására a Dortmund, senki nem szenvedett el kevesebb vereséget otthonától távol náluk (3, a Bayern szintén három pofonba szaladt bele az Allianz Arénától távol). Legutóbbi hét idegenbeli túrájából mindössze egyet veszített el a csapat, ám az fájó volt: a Bayern 6-0-ra gázolta le a BVB-t otthonában.

Játékvezető

Manuel Grafe

A rutinos berlini, Manuel Gräfe vezeti a találkozót a két együttes között. Segítői Guido Kleve és Markus Sinn lesznek, a negyedik játékvezető tisztségét Robert Schröder tölti be. A nemzetközi szinten is elismert sípmesternek ez lesz a 47. olyan mérkőzése, melyben a Borussia is érintett.

Gräfe 2004 nyara óta tagja a Bundesliga bíróinak. Ez idő alatt 236 fellépése volt csak a Bundesligában. A berlini sporttudós a DFB bírói körének tagja 1999 óta, házas, szereti az olasz és francia konyhát, rengeteg sportot űz, szeret utazni, és érdekli a történelem. 2007 óta a FIFA bírói körének tagja is.

A 197 centi magas bíró 37 bajnokit és kilenc kupameccset vezetett a BVB érintésével, a legutóbbi február 26-án volt az Augsburg elleni 1-1 során. Revierderbyből ez a 4. számára, szintén február 26-án, de 8 évvel ezelőtt a Schalke hazai pályán nyert 2-1-re, majd szeptember 19-én a Dortmund Gelsenkirchenben 3-1-re. 2012. április 14-én szintén győzelemmel hagyta el az arénát a Sárga-Fekete alakulat, akkor 2-1 lett az eredmény.

Hiányzók

Az elmúlt időszakban a Dortmund meccseit meghatározta az is, hogy rengetegen hiányoztak sérülések miatt. Ez a szám szerencsére az utóbbi időszakban minimálisra csökkent, már-már a megszokott játékosok maradnak távol, így Stöger Erik Durm, Shinji Kagava, Raphael Guerreiro és Sebastian Rode játékára nem számíthat, a túloldalon Matija Nastasic és Abdul Rahman Baba szerepel hiányzóként.

Várható kezdőcsapatok

A várható felállások

A mérkőzés 15:30-kor veszi kezdetét a Veltins Arénában, melyet az Eurosport2 élőben közvetít.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Marco Reus is a csapattal utazott az Augsburg elleni találkozóra

Péntek este 20:30-ig kell várnunk, hogy kiderüljön, Marco Reus újra pályára lép-e. Az edző és …