Pletykafészek - Élő

SVW – BVB | A véghajrára sem állhat le a Borussia

Hamarosan a végéhez ér a Bundesliga, a vasárnapi találkozó már az utolsó három felvonás első eleme lesz az idei szezonban a Werder otthonában. A Borussia előtt nagy a tét, hiszen hatalmas lépést tehet a jövő évi Bajnokok Ligája-indulásért ezen a találkozón: egy győzelemmel 5 pontra távolodna el a 4. helyen álló Hoffenheimtől.

A régi, “szép” időben még a Werder múlta felül a Borussiát 2-1-re az idei bajnokságban, megtörve ezzel egy öt mérkőzés óta tartó sorozatot, melyben a BVB egymás után győzte le brémai ellenfelét. Szüksége is volt a zöldeknek erre a sikerre, hiszen a dortmundiak nem kíméletes ellenfelek számukra: legutóbbi 13 párharcukból 11-szer kerültek ki győztesen a Sárga-Feketék, ráadásul a Brémánál csak a Frankfurt kapott ki többször a vesztfáliaiaktól a bajnokságban – előbbi 42-szer, utóbbi 43-szor. Hazai környezet, idegen pálya? Lényegtelen, a Borussia Dortmund a legutóbbi hat látogatásából ötször hagyta el győztesen Brémát.

A 12. helyen álló Werdert nem fenyegeti a kiesés réme, de nem is jellemzi erő a játékukat. Legutóbbi négy meccsükből mindösszesen 1-et nyertek meg, április elsején a Frankfurtot tréfálták meg 2-1-re. Hazai pályán viszont jól szerepelnek, legutóbbi öt hazai mérkőzésükből négyet nyertek meg, és legutóbbi 10 találkozójukon maradtak veretlenek Brémában. Ilyen sorozatra legutóbb 12 éve volt példa, Thomas Schaaf vezetésével. A legutóbbi hazai vereségük 2017. október 29-re tehető, 3-0-ra kaptak ki az Augsburg csapatától.

A Dortmund ezzel szemben stabil csapatnak számít idegenben, hiszen náluk csak a Bayernnek van kevesebb idegenbeli veresége: a Sárga-Feketék négyszer, a bajorok háromszor kapituláltak otthonuktól távol. Az elmúlt időszakban azonban valami történt, hiszen 2018. február 18. az a dátum, ameddig vissza kell lapozzunk a BVB legutóbbi idegenbeli győzelmét illetően, akkor a Gladbachot múlták felül 1-0-ra. Jó hír viszont, hogy a legutóbbi 12  találkozó során, ha Stöger legénysége szerezte meg a vezetést, akkor biztos pontszerzéssel hagyta el a pályát.

“Győztes csapaton ne változtass!” – ez járhatott Peter Stöger fejében is, hiszen együttese múlt hétvégén 4-0-ra múlta felül a Leverkusen csapatát, azonban a keret mély lehetőségei miatt a tréner nem zárja ki a változtatások lehetőségét. Kagava visszatérése is örömhírként szolgál, még ha nem is dobja be Stöger a mélyvízbe rögtön. A tréner elmondta, ebben a szezonban még nem volt két-három egymást követő remek teljesítményük, így folytatniuk kell a munkát, és reméli, hogy ott folytatják, ahol a gyógyszergyáriak ellen abbahagyták. Bár a Schalke elleni találkozót azóta is bánják, de a Bayert mint közvetlen üldözőt és riválist győzték le, ami külön örömként szolgált.

De essen szó még egy fontos karakteréről a mérkőzésnek: a müncheni Dr. Felix Brych vezeti a találkozót, akinek munkáját Mark Borsch és Stefan Lupp segíti a vonalak mentén, Florian Badstübner pedig negyedik játékvezetőként szolgál a találkozón.

Az ügyvédként dolgozó sípmester 1999 óta tagja a DFB bíróinak, az élvonalban 2004 augusztusa óta dirigál, ahol azóta 247 mérkőzésen van túl. Számos európai és nemzetközi találkozón is jelen volt, többek között a 2012-es londoni olimpiai játékokon és a 2014-es brazil világbajnokságon is.

A BVB érintésével Brych 32 mérkőzést vezetett, melyeken 19 győzelem, 10 döntetlen és 3 vereség született. Ebben az idényben a Lipcse elleni találkozón fújt a Sárga-Feketéknek márciusban, mely találkozón 1-1-es döntetlen született.

De hogy mi lesz az eredmény holnap? 18:00-kor a kezdő sípszó felharsanásakor minden kiderül, ahogy az is, hogy a várható kezdőcsapatok milyen formában esnek egymásnak.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

BVB – BMG | Védelem nélkül extra kihívás lesz az év utolsó rangadója

Nehéz helyzetben várhatja a Borussia Dortmund a Mönchengladbach péntek esti látogatását: Lucien Favre sérülés miatt nem számíthat a Diallo, Akanji, Zagadou hármasra, így kérdés, ki játszik majd Ömer Toprak mellett a védelem közepén.