Pletykafészek - Élő

HIVATALOS: Wolfgang de Beer 32 év után elhagyja a Borussiát!

Egy igazi Sárga-Fekete legenda. Óriási közönségkedvenc. Egy specialista, aki számtalan edzővel dolgozott együtt, Matthias Sammertől kezdve Peter Stögerig bezárólag. 32 év után, melyből 17-et kapusedzőként töltött itt, Wolfgang de Beer, közismertebb nevén Teddy elhagyja a klubot. Az 54 éves tréner új kihívásokat keres, az edzősködéstől távol.

Wolfgang családjával együtt Dinslakenben él, ahol maga is született. “Itt érzem magam otthon, itt élnek a barátaim, és itt ugyanaz a személy maradtam mindig is” – nyilatkozta egykoron Teddy, aki 1989-ben Német Kupát nyert a Borussia Dortmund színeiben.

Tagja volt annak a csapatnak is, amelyik 1995-ben és 1996-ban a Bundesligát, majd 1997-ben a Bajnokok Ligáját és a klubvilágbajnokságot is megnyerte. Kapusedzőként az elmúlt 17 év során további három bajnoki cím (2002, 2011, 2012) és két Német Kupa cím (2012, 2017) szemtanúja volt. Az ő kezei alatt Roman Weidenfellerből válogatott játékos volt – majd később világbajnok is egyben.

Hans-Joachim Watzke és Michael Zorc közös közleményében méltatta de Beer munkásságát: “Tartozunk egy óriási köszönetten Teddynek, és óriási bánattal tölt el bennünket az, hogy visszavonul az edzősködéstől. Megérdemelten vonul pihenőre, és örökké a család tagja marad, a klub történetébe bebetonozta magát”. Az elmúlt időszakban Wolfgang de Beer konzisztensen csak egy évvel hosszabbította meg lejáró szerződését.

Wolfgang de Beer egykor úgy nyilatkozott: “Az eszem és a testem is azt mondta, ezután a rengeteg lenyűgöző, izgalmas és intenzív év után a pályán ideje volt, hogy más szerepet töltsek be a klub életében. Jelenleg nem vagyok rá képes, és nem is mondhatok sokat ezzel kapcsolatban, de bízom abban, hogy még lesz lehetőségem a dortmundi drukkerekhez fordulnom, akikkel szorosan összefonódtam az évek alatt, és akiknek rengeteg köszönettel tartozom”.

Teddy a dinslakeni TV Jahn Hiesfeldnél kezdte pályafutását, amit elhagyva az MSV Duisburg csapatához csatlakozott, ahol 1982. május 22-én debütált a Bundesligában. 1986-ban, 22 évesen igazolt a Borussia Dortmundhoz, hogy Rolf Meyer mögött második számú kapus legyen. Meyer azonban megsérült, és de Beer megkapta a lehetőséget. Reinhard Saftig, az akkori edző bizalmat szavazott a fiatal hálóőrnek, aki ezt erős teljesítménnyel hálálta meg, így a csapat az UEFA-kupa küzdelmeibe kvalifikálta magát, holott az előző esztendőben alig kerülték el a play-offot. De Beer reakcióideje gyors volt, mind a vonalon, mind a büntetőterületen belül magabiztosan mozgott. Kulcsfigurája volt az 1989-es Dortmundnak, amelyik az idén végén elhódította a Német Kupát.

Bár az azt követő években második számú kapusként számítottak rá – előbb Stefan Klos, aki 1991/92-ben szorította ki, majd Jens Lehmann ültette kispadra -, a népszerű figura továbbra is megnyert mindenkit magának lenyűgöző hozzáállásával és sportemberi magatartásával. 2001-ben az A-licenszes tréner csatlakozott az edzői stábhoz, ahol 17 sikeres évet töltött el olyan kapusokkal, mint az előbb említett Jens Lehmann, Roman Weidenfeller, Mitch Langerak és Roman Bürki.

Köszönünk mindent, Teddy!

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Fényes rekord a Signal Iduna Parkban – a mérkőzés érdekességei

Kemény (még ha a lövések aránya 15-8 volt is), de megérdemelt győzelmet aratott a BVB …