Pletykafészek - Élő

Favre: edzőként lehetetlen nemet mondani a Dortmundnak

Szombaton sajtótájékoztató keretében mutatta be hivatalosan a Borussia Dortmund új vezetőedzőjét, Lucen Favre-t, aki el is kezdte a közös munkát a kerettel.

A sajtó részéről is meglehetősen sokan voltak kíváncsiak az újdonsült dortmundi vezetőedző, Lucien Favre bemutatkozására, akiről Hans-Joachim Watzke és Michael Zorc sportigazgató is elismerően beszéltek első sajtótájékoztatója előtt. Ahogy Watzke fogalmazott, nem támasztanak a valóságtól elrugaszkodott elvárásokat a 60 éves svájci trénerrel szemben, de a csapat elsődleges célja továbbra is az, hogy a következő szezonban is Bajnokok Ligáját érő helyen, tehát az első négy pozíció valamelyikében zárjon a Bundesligában.

“Ez a célkitűzés sosem változik, minden szezonnak így vágunk neki és ez most így van. Ezzel együtt még szükségünk van egy kis időre, hogy ezt megalapozzuk”

– tette hozzá a Borussia szakmai igazgatója.

Watzke hozzátette, már az előző szezonban is Lucien Favre volt az első számú jelölt a BVB kispadjára, azonban klubja, a Nizza akkor nem engedte el.

“Zürich, Berlin, Gladbach, Nizza. Lucien nem csupán sikeres volt ezen állomáshelyein, de mindig sikerült kihoznia a maximumot is a rendelkezésére álló keretből”

– dicsérte Watzke az újdonsült dortmundi trénert.

“A csapatainak mindig letisztult struktúrája van és mindig ragaszkodik ahhoz a világos futballfilozófiához, amivel egy látványos játékot valósít meg, nagyon jó egyensúlyt teremtve védekezés és támadás között”

– mondta Michael Zorc a szombati sajtótájékoztatón.

“Lucien kezei alatt fejlődnek a játékosok, szeret fiatal futballistákkal dolgozni és minden egyes labdarúgót – ezzel párhuzamosan az egész csapatot – jobbá teszi.”

Lucien Favre 2020 nyaráig szóló szerződést írt alá a Borussia Dortmunddal, az elmúlt három idényt a Bundesligától távol töltötte, de persze hatalmas tapasztalattal rendelkezik a német bajnokságról. 2007 és 2009 között a Hertha Berlint, 2011 februárja és 2015 szeptembere között pedig a Borussia Mönchengladbachot irányította. 228 Bundesliga-mérkőzéséből 102-t nyert meg csapataival, ami ha az említett klubok lehetőségeit vesszük figyelembe, egyáltalán nem rossz mutató.

“Amikor egy ilyen egyesület, mint a Borussia Dortmund megkeres, lehetetlen nemet mondani edzőként. Nagy kihívás lesz, nagyon izgatott vagyok, nagyon várom az előttünk álló időszakot”

– nyilatkozta bemutatásán Lucien Favre, aki edzőként két trófeát nyert Svájcban, de 1983-ban például az év labdarúgójának is megválasztották hazájában.

Favre filozófiája a csapat hátsó részétől építkezik a csatárokig, amelyben nagyon fontos szerepet kap a középpálya. A középpályások feladata, ahogy Favre fogalmaz, megtalálni az intelligens utat a gólszerzésre. A svájci tréner segítője az a Mandred Stefes lesz, akivel korábban együtt dolgozott a Mönchengladbachnál is, míg a korábbi BVB-játékos, Edin Terzic szintén segédedzői feladatokat lát majd el, ő a West Ham United-nál volt pályaedző egészen a 2017 végéig.

“Meg kell tanulnunk a pályán feltoltan futballozni” – erősítette meg a csapat előtt álló feladatokat a svájci taktikus. “Még egy kis időre van szükségünk, ehhez nem lesz elég egy hónap.”

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

Kobel volt a kulcsembere a brusztolós találkozónak – a mérkőzés érdekességei

Eső vize mosta Bajorország földjét, és elmosta a Dortmund előnyét is, miután az Augsburg kemény …