Pletykafészek - Élő

BVB – RBL | Dahoud először, Reus századszor

Nehezen indult, de végül gála lett belőle: Mo Dahoud, Axel Witsel és Marco Reus góljaival, no meg egy lipcsei öngóllal 4-1-re nyert a Borussia Gulácsi Péterék ellen a nyitófordulóban.

Kísértetiesen hasonlóan indult Lucien Favre bajnoki debütálása, mint négy éve a Bayer Leverkusen elleni szezonnyitó. Ezúttal azért 22 másodperccel tovább bírta kapott gól nélkül a csapat, Augustin a 31. másodpercben vette be Roman Bürki hálóját egy Axel Witsel hibát büntetvén. Nem ilyen bemutatkozásról álmodott a belga, de a védelem közepén Diallo is rémesen idegesen futballozott.

A lipcseiek már hetedik meccsüket játszották az idényben, korán kezdődött az Európa-liga selejtező miatt az RB szezonja, míg Lucien Favre egy kínkeserves Német Kupa meccset tudhatott csak csapata lábaiban, s a bizonytalanság a mérkőzés első fél órájában tetten érhető volt szinten minden dortmundi megmozduláson.

Favre kihagyta ezúttal a csapatból a Német Kupa mérkőzéshez képest Wolfot és Götzét, helyükre a már említett Witsel és Philipp kerültek be, a középpályán pedig Delaney és Dahoud kapott lehetőséget.

Delaney kiváló teljesítménnyel rukkolt elő.

A Lipcse szinte tökéletesen futballozott az első fél órában, a Borussiának még az is gondot okozott, hogy a saját tizenhatosának előteréből kihozza a labdát, nem hogy átlépjen a vendég térfélre. Gulácsi Péternek a 20. percben kellett először védéssel játékba avatkoznia, ekkor Delaney tüzelt éles szögből.

Egy perccel később már a magyar kapus is tehetetlen volt, Marcel Schmelzer tökéletesen kanyarított a bal szélről középre, a berobbanó Mo Dahoud pedig akrobatikus mozdulattal csúsztatott a lipcsei kapuba. Ez volt a szíriai származású játékos első gólja a Dortmundban, sőt, pályafutása első fejjel szerzett találata is.

A 28. percben könnyedén előnybe kerülhetett volna újra a Leipzig, Augustin könnyedén került a rosszul helyezkedő Piszczek mellett a dortmundi védelem mögé, de Bürki elképesztő bravúrral hárította a közeli kísérletet. A 40. percben aztán némileg váratlanul a fordítás is összejött a Borussiának, Marco Reus szabadrúgását Sabitzer csúsztatta saját kapujába, majd hogy csőstől jöjjön a baj a vendégek számára Gulácsi eszméletlen nagy bravúrját követően Witsel elé pattant egy labda a tizenhatoson belül, aki akrobatikus mozdulattal ollózott a kapuba a földön fekvő kapus mellől.

Védekező középpályás létére már két gólnál jár két meccsen Witsel a BVB-ben.

Roman Bürkinek ezúttal is voltak hajmeresztő megoldásai, elsősorban kirúgásoknál, az azonban vitathatatlan, a svájci nélkül nem biztos, hogy ilyen könnyed győzelmet aratott volna a Favre-legénység, a második félidő elején Klostermann közeli lövését tolta hatalmas bravúrral a kapu fölé.

A három pont sorsát Dahoud dönthette volna végleg el, amikor egy remekül kijátszott akció végén ziccerből lőtt kapu fölé, de a hosszabbításban egy kontra végleg megpecsételte a lipcseiek sorsát. Dahoud remekül ugratta ki a bal szélen a csereként pályára lépő Sanchót, az angol pedig tökéletesen futtatta be Marco Reust a vendég védelem mögé, a csapatkapitány pedig hezitálás nélkül lőtte ki a hosszú alsó sarkot. Ez volt Reus 100. gólja a Bundesligában, a BVB pedig 4-1-es győzelemmel nyitotta az új szezont.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

Négy találatig jutott a BVB a Freiburg otthonában

Simának ígérkezett, sima is lett: négyet lőtt a Dortmund a Freiburgnak a Bundesliga 30. fordulójában, …