Pletykafészek - Élő

BVB – ATM | Stabil első félidő, kiváló hajrá, kiütéses győzelem

Titkon azért kissé tartottunk a szezon első igazán komoly erőpróbájától, de úgy fest, a Favre-csapatot nem kell félteni: a Borussia feltörölte a padlót az Európa-liga címvédőjével szerda este és hatalmas lépést tett a csoportelsőség irányába.

Három meccs, kilenc pont, nyolc lőtt, nulla kapott gól. Így áll a Borussia Dortmund három fordulót követően a Bajnokok Ligája A jelzésű kvartettjében, amely annak fényében kontrasztos igazán, ha mellé rakjuk az egy évvel ezelőtti állapotok lenyomatát: a sorozat ugyanezen szakaszában egyetlen egység szerénykedett a sárga-feketék neve mellett akkor, azt is az APOEL ellen “csikarta ki” a Bosz-csapat. No, de ne révedjünk a múltba, hiszen a jelen most nagyon is fényes, még akkor is, ha erről a hazai sportsajtó nem igazán szeretne tudomást venni.

Ha hinni lehet az UEFA erősorrendjének – és hát miért ne lehetne – Európa tizenkettedik és harmadik legerősebb csapata feszült egymásnak szerda este a Signal Iduna Parkban – ezt a sorrendet az elmúlt öt év eredményei alapján állítja össze a szövetség -, ennek ellenére a magyarországi Dortmund-fanatikusoknak újra vad streamvadászatba kellett kezdenie a rangadó előtt. Valahol abszurd, hogy egy ilyen mérkőzést nem tűz műsorára sem a közszolgálati, sem a kereskedelmi média, holott annyi felület áll rendelkezésükre, amivel Dunát lehetne rekeszteni. Lépjünk túl ezen. Diego Simeone 391. tétmérkőzésén vezényelte a Matracosokat Dortmundban – ennek később lesz jelentősége -, méghozzá úgy, hogy nem mutatott rossz formát az Atlético az elmúlt időszakban, legutóbbi nyolc mérkőzésén egyaránt veretlen tudott maradni.

Mindkét gárda letudta már az úgy nevezett kötelező programját a Brugge és a Monaco ellen, s bár mind az Atléticónak, mind a Borussiának meg kellett dolgoznia a sikerért, hat-hat ponttal vághattak neki a dortmundi találkozónak. A két gárda egyébként nem találkozik túl sűrűn – bezzeg a Real Madrid… – eddig mindössze négy alkalommal feszültek egymásnak a felek, a BVB pedig ezekből a mérkőzésekből kettőt nyert meg, egy döntetlen és egy vereség mellett.

Lucien Favre nem számíthatott a védelemben Schmelzerre és Akanjira sem, ahogy Alcacer is kapott némi kényszerpihenőt, a hétvégi, Stuttgart elleni győzelemhez képest két helyen változtatott kezdőcsapatán, Pulisic és Götze kerültek be Sancho és Paco helyére.

A találkozó első perceiben igyekezett nagy sebességgel kezdeni a vendég gárda, de igazán komoly helyzetet nem tudott kidolgozni Simeone csapata, s ahogy telt az idő, úgy került a játék irányítása egyre inkább a Dortmund fennhatósága alá. A BVB elsősorban Hakimi és Larsen oldalán vezetett ígéretes támadásokat, a félidő hajrájába fordulva pedig meg is szerezte a vezetést. A kiváló mérkőzést játszó Hakimi gurított vissza a második hullámban érkező Witselhez, akinek a lövése Lucas lábán megpattanva védhetetlennek bizonyult Jan Oblak számára. Még a szünet előtt megduplázhatta volna előnyét a Borussia, Zagadou fejelt kis híján a madridi hálóba egy szögletet követően.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Delaney-t le kellett cserélnie Favre mesternek sérülés miatt, a helyére Dahoud érkezett, míg Piszczek sem úszta meg karcolások nélkül az ütközetet, az ő fejét Lemar szerette volna lekaratézni a nyakáról.

A fordulás után egy jóval agresszívabb Atlético Madrid futott ki a pályára, s húsz percig igen komolyan kellett állnia a sarat a dortmundi védelemnek, a gólszerzéshez Saul állt a legközelebb az 52. percben, amikor telibe találta a keresztléc és a kapufa találkozási pontját. A mérkőzés ezen periódusában nagyon keveset birtokolta a labdát a BVB, de miután a nyomás enyhült, Marco Reus lőhette volna meg a csapat második találatát – ebben Hakimi akadályozta meg, aki nemes egyszerűséggel befutott a már lendítő csapatkapitány elé és lepiszkálta lábáról a labdát. Hozzászokott az ilyen szerelésekhez, maradjunk annyiban.

Ahhoz már hozzászokhattunk ebben az idényben, hogy Favre mester kitűnő érzékkel nyúl bele a meccsekbe, nem volt ez másképp szerda este sem. Valamit megérezhetett most is a svájci, amikor Bruun Larsen helyett a pályára küldte Guerreirot, hiszen a portugál a 73. percben el is döntötte a három pont sorsát. A kiszolgáló szerepkörében ismét Hakimi tetszelgett, újabb remekbeszabott akciót sikerült befejeznie a sárga-fekete alakulatnak.

Az Atlético ugyan még elindult egy-két rohamra, de Corrát Bürki, Griezmannt az oldalháló akadályozta meg a gólszerzésben, Hakimi pedig feltette a koronát egész estés teljesítményére, a szintén csereként pályára lépő Jadon Sanchót hozta kihagyhatatlan helyzetbe kiosztva ezzel harmadik gólpasszát. Hogy a negyedik nem tudta abszolválni, azt csak Filipe Luisnak köszönheti, aki a negyedik dortmundi találatnál Guerreirót szolgálta ki.

A Borussia összességében megérdemelt győzelmet aratott és továbbra is veretlen tétmérkőzésen Lucien Favre irányítása alatt, sőt, azt is elmondhatjuk, hogy csillagos ötösre vizsgázott első komolyabb erőfelmérőjén. S ahogy az elején említettük, Diego Simeone 390 mérkőzésen dirigálta ezt megelőzően csapatát, de ilyen súlyos vereséget még senki nem mért rájuk, négy gólt is csupán háromszor – kétszer a Real Madridtól, egyszer a Barcelonától – kaptak. Folytatás a Hertha ellen szombaton.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

Kettőből kettő – A Liverpool fakót is legyőzte a Dortmund Amerikában

Lucien Favre mindenkinek adott játéklehetőséget, többen éltek is vele. Alcácer, Delaney és Jacob Bruun Larsen góljaival 3-2-re nyert a csapat a BL-győztes ellen.