Pletykafészek - Élő

Berlin? Remek ómen a kupában

Mi a közös a Borussia Dortmundban és az Union Berlinben? Ez a két profi csapat van egyedül Németországban, amely veretlen ebben a szezonban. A BVB sorozata 13 mérkőzés óta tart, a másodosztályú együttesé pedig tizenkettőre rúg. Holnap ez a két csapat néz egymással farkasszemet a kupában 18:30-tól. Izgalmasnak ígérkezik? Nem kérdés.

A BVB hetedik alkalommal néz farkasszemet a német főváros valamely csapatával, ebből négy alkalommal az elmúlt 2,5 évben volt ehhez szerencséjük. Ami pozitívum, hogy valamennyi találkozót sikerrel abszolválták a dortmundiak, legyen az ellenfél a Hertha, az Union vagy épp a Tennis Borussia Berlin együttese. Magában a kupában is stabil az együttes, a legutóbbi 13 hazai mérkőzéséből mindössze egyet veszített el, még 2009 januárjában a Werder ellen 2-1-re, és a mostani formát is figyelembe véve bizakodhatnak a drukkerek.

Az Union 4-2-es győzelemmel nyitott a Carl Zeiss Jena együttese ellen, Anderson és Kroos mellett Hedlund duplázott. Az elmúlt évtizedben mindössze egyszer jutottak tovább a második körből, de rögtön ki is estek a legjobb 16 között az FC Kaiserslauternnel szemben 2013-ban. 2008 és 2011 között már-már hagyományteremtően estek ki az első körben, sorrendben a Bayern II, Werder Bréma, Hallescher FC és Red White Essen ellen, majd rá egy évre az Offenbach állította meg őket a második fordulóban.

Az 1906-ban létrehozott klub (akkori nevén FC Olympia Oberschöneweide) legnagyobb sikerét a 2000/01-es szezonban érte el. Az akkor Regionalligás együttes döntőig jutott, miután 6-4-es összesítéssel, 11-es párbajban múlta felül a Mönchengladbachot, ám a Schalke 0-2-vel útját állta a fináléban. Mivel azonban a királykékek már BL-résztvevők voltak, így először indulhatott harmadosztályú német csapat az UEFA-kupa küzdelmeiben. Az első körben a finn Hakát 1-1 után 3-0-ra verték meg, ám a második körben a bolgár Litex Lovech állta útjukat. 1968-ban megnyerték az FDGB Kupát, amely a Kelet-Németország sajátja volt, a bajnokságban másodikok voltak 1923-ban, majd 1986-ban sikerrel zárták az Intertotó-kupa küzdelmeit.

A Dortmund és az Union kétszer találkozott egymással, mindkétszer 2016-ban: előbb egy barátságos mérkőzésen nyert a Dortmund 3-1-re, majd a Német Kupában tizenegyespárbajban lépett tovább – egy kínkeserves mérkőzést követően mindhárom Union játékos hibázott, így a párbaj gyorsan eldőlt.

A mérkőzést Guido Winkmann fogja vezetni a két együttes között. A 44 éves civilben rendőr 2008 augusztusában vezette legelső bajnoki meccsét. A dortmundi premiere 2015-re tehető, akkor 3-1-et játszott a csapat a Hertha ellen. A Sárga-Feketéknek három bajnoki mérkőzést (2 győzelem, 1 döntetlen) és egy kupamérkőzést vezetett, ez utóbbit elveszítette a csapat (2009 októbere, Osnabrück, 2:3). Winkmann segítő Christian Bandurski, Arno Blos és Tim Skorczyk lesznek.

Holnap este 18:30-kor kezdetét veszi a találkozó, a Signal Iduna Parkban utoljára lép pályára a csapat a hónapban. Zárjuk ezt a remek hónapot győzelemmel! 

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Jó széria a Gladbach ellen, létfontosságú mérkőzés előtt áll a BVB

Fináléhoz érkeztünk, a Borussia Dortmund a másik Borussiához, a Mönchengladbach-hoz utazik a szezonzáróban, azokhoz, akiket …