Pletykafészek - Élő

Egy híján száz – érkezik a Der Klassiker

Az év mérkőzései között méltán foglal helyet a Der Klassiker, melyen a Borussia Dortmund csap össze a Bayern München együttesével. A Bundesligában 99. alkalommal találkoznak a felek egymással, és zsinórban a 31. olyan évet kezdték meg, ahol teltházas mérkőzés lesz a találkozón a Dortmund otthonában. Szombat este fél hétkor 81.365 fő a helyszínen, több millióan otthonról tekintik meg a mérkőzést, melyre a sajtó közel 400 munkatársa, és több híres személyiség is hivatalos.

Az Örök Rangadó

2012 áprilisa óta először játszanak úgy a felek, hogy a Dortmund ligavezetőként lép a pályára, és bár a Bayern eddig gyengélkedik, a statisztikáik erősek az eddigi összecsapásokat figyelembe véve: a bajnokságban 2016 novemberéig, a kupában pedig 2017-ig kell visszatekintsünk, hogy a Sárga-Feketék győzelmét kutassuk fel – viszont idáig sokkal meggyőzőbb formát mutatott a Dortmund, mint a rekorder együttes (24 pont a 20-szal, 30 rúgott gól a 18-cal, és 10 kapott gól a 11-gyel szemben), így talán kiegyensúlyozottabb lehet az összecsapás az elmúlt évekhez képest.

A Dortmund az egyetlen együttes a bajnokságban, amelyik még nem szenvedett vereséget (7 győzelem, 3 döntetlen), a frissen kinevezett Lucien Favre eddig remek munkát végez a tavaly csak önmagát kereső Dortmundnál – ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt hónapok feszített tempójában sem roppant meg a csapat, és szállította az eredményeket, bár vannak már jelek: a Wolfsburg elleni győzelem szűkös volt, és az Atlético elleni vereség (bár belefért) már kezd arra utalni, hogy a csapat fárad. A túloldalon pedig háztáji problémák uralkodnak, a hírek szerint Niko Kovac-csal többen elégedetlenek az öltözőben, és az elmúlt évek domináns rajtjának nyoma sincs, hiszen két döntetlen és két vereség is becsúszott a bajor csapat idei szezonjába a bajnokságban. A BL-ben már stabilabb az együttes, 3 győzelmével és egy döntetlenjével vezeti csoportját, és karnyújtásra került a továbbjutástól – csakúgy, mint a Borussia, amely csapat 9 pontjával együtt vezeti a csoportját az Atléticóval.

Egy trénernek oka van a mosolyra, egynek már kevésbé

A hazai pálya mindig óriási pluszt adott a Dortmundnak, hiszen a Signal Iduna Park közönsége legendás. Idén a legutóbbi öt bajnokijából négyet is megnyert otthon a BVB, de minden kiírást figyelembe véve is csak a Hertha elleni 2-2-es döntetlen az egyetlen, ahol saját közönsége előtt veszített pontot a Borussia. A Bayernnek viszont jó szériája van idegenben, hiszen minden kiírást figyelembe véve nyolcból hétszer győztesen hagyták el aktuális ellenfelük otthonát.

A Kicker magazin hírei szerint a Bayern néhány játékosát kénytelen nélkülözni, így ha minden igaz, Coman, Thiago és Tolisso nem vesz részt a küzdelemben, de Arjen Robben játéka is kérdéses, köszönhetően térdproblémáinak. Hazai oldalról Diallo nem bevethető ágyéksérülése miatt, de szintén a térdével küzd Marcel Schmelzer is, aki viszont elképzelhető, hogy játékra alkalmas állapotba kerül szombatra.

2011 novembere óta huszonnyolc alkalommal találkoztak a felek egymással (Bundesliga, Német Kupa, Szuperkupa és Bajnokok Ligája), melynek során tizenhárom alkalommal bajor, nyolc alkalommal vesztfáliai győzelem született, hat alkalommal pedig pontosztozkodással zárult a kimenetel. Hiába van majdnem kétszer annyi bajor győzelem (45), mint Dortmund vereség (24), a BVB az a csapat, mely ellen a legrosszabb mutatókkal bír a München. A Dortmundban játszott meccseken ráadásul az egálé a főszerep, 19 döntetlen mellett 15-15 győzelmet jegyeznek a csapatok.

A Dortmund történetében ez a második szezon, melynek során az első 10 bajnoki után veretlen a csapat. Az elsőhöz 2002-ig kell visszamenjünk az időben, akkor épp a Bayern München állította meg a sorozatot (2-1) a 12. játéknapon. A Sárga-Feketék jelenleg 24 ponton állnak, ennél kétszer szereztek több pontot a bajnokság ezen szakaszában: 2010/11-ben és 2013/14-ben Jürgen Kloppal 25 ponton álltak ekkor, viszont szerzett gólok tekintetében rekord az idáig jegyzett 30. A bajorok mindössze 18 találatnál tartanak – ilyen gyenge szériára legutóbb 2010/11-ben volt példa tőlük. Ha tart a gólszerző forma, és szerencsés napra ébredünk, akár a legnagyobb arányú győzelem rekordja is beállhat és/vagy megdőlhet: 1967 júniusában ugyanis 4-0-ra nyert a Dortmund a Rote Erde Stadionban Lothar Emmerich és Reinhold Wosab találataival.

A rote erde-i győzelem 1967-ben.

A 45 éves Manuel Gräfe fogja vezetni a két csapat találkozóját. Munkáját Guido Kleve és Markus Sinn segíti, a negyedik játékvezető Frank Willenborg lesz. Gräfe ráadásul jubilál is, hiszen 50. alkalommal vezet találkozót a Borussia Dortmund részvételével. Gräfe 2004 óta erősíti a Bundesligát bírói ténykedésével, eddig 243 fellépésen fújta a sípot. 1999 óta tagja a DFB bírói küldöttlistájának, és 2007 óta ténykedik FIFA-játékvezetőként. A 49 eddigi mérkőzésből 40 bajnoki és 9 kupamérkőzése volt a Dortmundnak vezetése alatt, a legutóbbi az október 20-i Stuttgart elleni találkozó volt, mely 4-0-ás sikerrel zárult.

Szombat, 18:30. Jegyezze fel mindenki ezt az időpontot, hiszen ekkor indul útjára a labda a Signal Iduna Parkban, ekkor veszi kezdetét Európa egyik legnagyobb rangadója.

És reméljük, ekkor tudunk még egy lépést tenni afelé, hogy tovább nőjön az előnyünk a tabellán.

 

 

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Dortmund – Bréma, avagy a fordulatok találkozója érkezik a Bundesligában

Általában rendre izgalmas találkozó kerekedik ki a Sárga-Feketék és Zöld-Fehérek összecsapásából. Nincs még egy párosítás …