Pletykafészek - Élő

S04 – BVB | Most minden a Borussia mellett szól, de vajon ez elég lesz-e?

Ha a Dortmund és a Schalke a tabella utolsó két helyén kullogna, a szombati derbi akkor is kulcsfontosságú lenne, hát még most, amikor az ősi rivális ellen tehetünk komoly lépést az őszi bajnoki cím felé.

Talán még mindig nem sikerült megbocsájtania a dortmundi szurkolótábornak a tavalyi, dortmundi Revierderbyt. Az akkor még Peter Bosz által irányított sárga-feketék szenzációs futballal 4-0-s előnyre tettek szert az első félidőben, hogy aztán a második felvonásban egy teljes összeomlást bemutatva elbukjanak két bajnoki pontot. A helyszín ezúttal Gelsenkirchen lesz, ahová mostanában nem nyerni jár a Dortmund, legutóbb öt évvel ezelőtt sikerült elhoznia mindhárom bajnoki pontot a Borussiának, de összességében is három éve nyert utoljára rangadót a BVB: 2015. november 8-án Kagawa, Ginter és Aubameyang góljai kellettek a 3-2-es sikerhez. Azóta viszont négy döntetlen és egy gelsenkircheni győzelem a mérleg, ezt a rossz szériát kellene megszakítania Lucien Favre legénységének szombaton.

Az örökmérleg viszont nem sokkal lehetne kiegyenlítettebb, ugyanis a felek eddigi összecsapásain 32 Borussia 31 Schalke győzelem született és a Dortmund tart egy különleges rekordot is: a BVB az egyetlen csapat a Bundesligában, amelyik négyszer is nyerni tudott Gelsenkirchenben úgy, hogy 1-0-s hátrányba került.

A királykékek bőven várakozáson alul teljesítenek ebben a szezonban, Domenico Tedesco tavalyi ezüstérmes legénysége csak keresi a formáját, jelenleg csupán a tabella 12. helyén áll 14 ponttal, s ezt még az a tény sem kozmetikázza teljesen, hogy legutóbbi öt Bundesliga meccsükből csupán egyet veszítettek el, Frankfurtban kaptak ki 3-0-ra.

A Schalke pocsék szereplésének okát a gólínségben találjuk meg, a gelsenkircheniek mindössze 14 gólt szereztek az első 13 fordulóban, éppencsak elérik a meccsenkénti egyes átlagot. Csak a mihez tartás végett, a liga csapatai átlagosan 20 gólt szereztek ezen időszak alatt. Ami még inkább elkeserítő lehet a Schalke-szimpatizánsok számára, hogy csapatuk már hat olyan mérkőzést játszott le idén, amelyiken nem szerzett gólt, tavaly az egész szezonban három ilyen találkozó volt. A visszaesés jól megfigyelhető a kékek hazai mérlegén is, az előző idényben mindössze kétszer szenvedtek vereséget saját közönségük előtt, míg idén máris háromnál tartanak.

Ezzel szemben a Borussia Dortmund nem is nagyon lehetne jobb formában, a sárga-feketék akkor kaptak ki utoljára a Bundesligában, amikor még Peter Stögernek hívták a vezetőedzőt. A Dortmund szerezte eddig a legtöbb gólt (37) a bajnokságban, sőt, hét olyan mérkőzés is volt, amikor legalább háromszor vették be az ellenfél kapuját. A védelemre sem lehet panasza Favre mesternek, még akkor sem, ha a sérülések miatt folyamatosan rotálnia kell a hátsó alakzatban: a Borussia így is a második legkevesebb kapott gólt tudhatja magáénak a bajnokságban.

A jelenlegi forma és az idei szezonban látottak alapján tehát nem is lehet kérdés, hogy a Dortmund a rangadó toronymagas favoritja, de nagyon is jól tudjuk, hogy ez egy derbi esetében aligha számít valamit.

Infók róla: Dorogi László

Olvastad már?

6-1-es mészárlás után csoportgyőztes a Dortmund U17!

A Borussia Dortmund U17-es csapata 6-1-re kiütötte az Arminia Biefeledet, és egy fordulóval a vége előtt bebiztosította első helyét a nyugati-csoportban.