Pletykafészek - Élő

Régi ismerős a legjobb 16 között a Kupában

Holnap este 20:45-kor a Werder Bréma ellen lépünk pályára a Signal Iduna Parkban. A két csapat a kupa ezen fázisából is jól ismeri egymást, hiszen ez lesz a hetedik találkozójuk a legjobb 16 között.

Willy Dunney és Karl Eron neve aligha mond sokat a ma emberének, de ők voltak a Dortmund gólszerzői 1937-ben, mikor először találkoztunk a Brémával a Német Kupában. A 3-3-mal záródó párharcot a már ismertebb August Lenz döntötte el, akkor 4-3-ra módosította az eredményt, továbbjuttatva ezzel a Borussiát.

Az eddigi hatból ez volt az első párharc a két együttes között, és ennél többször csak a Bayern Münchennel találkoztunk ebben a kiírásban. Az 1963-as elődöntőben szintén a Sárga-Feketék nyertek, Timo Konietzka és Aki Schmidt lőtte döntőbe a Borussiát, ahol viszont a Hamburg megakadályozta a csapat első duplázását a szezonban, 3-0-ás győzelme során Uwe Seeler lőtt mesterhármast.

A legjelentőségteljesebb mérkőzést 1989-ben játszotta a két csapat Berlinben. Azon a napon ért véget a Dortmund 23 éve tartó kupaínsége, és ez ágyazott meg a 90-es évek sikereinek is. Karl-Heinz Riedle gólja által hamar hátrányba kerültünk a favorital szemben, aki akkor bajnoki címmel és UEFA-kupa elődöntővel zárt, de a Sárga-Feketék visszatámadtak. Norbert Dickel percekkel később egyenlített, majd Frank Mill szerezte meg a vezetést az 58. percben. A 40000 fős támogatással bíró BVB ráadásul még két gólt berámolt, Dickel a 73. percben duplázott, majd a csereként beállt Michael Lusch villámgyorsan beállította a végeredményt.

Wolfgang de Beer így emlékezett meg a mérkőzésről: “Ez volt az a pont, ahol azt gondoltuk: vagyunk valakik, és címeket is képesek vagyunk nyerni. Egy ilyen eseményen részt venni, érezni a hatást, amit gyakoroltunk a közönségre, látni a  Sárga Falat Berlinben, majd a városban az örömittas embereket… egyszerűen zseniális.”

Azóta három alkalommal találkozott a két csapat a szériában, mindegyik alkalommal a legjobb 16 között. A Werder nyert kétszer, 1992-ben 2-0-ra Wynton Rufer duplájával, majd 2009-ben Claudio Pizarro és Hugo Almeida góljaival arattak sikert a 2-1-re megnyert találkozón. 2008-ban viszont a Dortmund nyert ilyen arányban, viszont a mérkőzés hősei nem a két gólszerző, Giovanni Federico és Diego Klimowicz lettek, hanem a hálóőr, Marc Ziegler: számtalan lövést kifogott, és Diego büntetőjénél is ő volt a határozottabb.

A jelenbe visszaérve a Dortmund előtt angolos sorozat áll, hiszen 43 napon belül tízszer is pályára lép az együttes. A hétvégi frankfurti állomás volt az első, és az 1-1 után újra a toppon kell pörögni a Bréma ellen a kupában. A két együttes decemberben találkozott, akkor egy szűkös 2-1-gyel távozott Favre csapata, akire a Bréma mély benyomást tett: “nagyon egyszerűen alakult ki a 2-0-ás eredmény Marcónak és Pacónak köszönhetően, de Kruse egyenlíteni tudott még a félidő vége előtt. Utána is keményen harcoltak, nehéz pillanataink voltak. A Brémának jó csapata van, jól szervezett, intelligensen szerzik vissza a labdákat, és támadnak előre.”

A tréner hangsúlyozta, hogy a rotáció fontos, hiszen mentálisan és fizikálisan is megterhelő ez a széria. Dan-Axel Zagadou tegnap újra edzett társaival, de várhatóan még nem kerül be a keretbe.

De hogy ki kerül be, és miképp alakul a mérkőzés, arra holnap este fény derül. Cél a legjobb 8-ba kerülés.

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Jó széria a Gladbach ellen, létfontosságú mérkőzés előtt áll a BVB

Fináléhoz érkeztünk, a Borussia Dortmund a másik Borussiához, a Mönchengladbach-hoz utazik a szezonzáróban, azokhoz, akiket …