Régi ismerőssel nézünk farkasszemet a BL-ben

Szerző: | 2019. feb. 12. | Beharangozó

Nincs megállás, újra pályára lép a csapat, ezúttal a Bajnokok Ligája tér vissza képernyőkre és az életünkbe is. Az ellenfelünk a már közelmúltból jól megismert Tottenham Hotspur lesz, a Wembley Stadionban küzdhetünk meg első körben a továbbjutásért.

2016 és 2017. Ez a két év volt az, mikor a két együttes megmérkőzött egymással, és teljesen ellentétes eredmények születtek: míg 2016-ban az EL-ben mindkét párharcon felül tudtuk múlni londoni ellenfelünket, úgy 2017-ben fordult a kocka, a gyengén szereplő Dortmund kétszer is fejet hajtott ellenfele előtt. Apró érdekesség, hogy a győztes idegenbeli mérkőzések mindkétszer 2-1-gyel végződtek, és hazai mérkőzésen a fogadó fél egyaránt három gólig jutott. Ezt a sormintát erre a párharcra sem bánnánk…

Mindkét csapatnak saját bajnokságában az ötös a bűvös szám: a Dortmund ennyivel vezeti a tabellát a Bayern előtt a Bundesligában, míg a Tottenham ennyi ponttal elmaradva követi a Liverpool-Manchester City kettőst. Pochettino legénysége most jó szériát tudhat maga mögött, hiszen – bár a hazai kupákból kiesett – legutóbbi négy bajnokiját behúzta, hétvégén a Leicester ellen nyertek 3-1-re, ráadásul két kiválóságuk nélkül, hiszen Harry Kane és Dele Alli is sérült. Az így bekerült Son ihletett formában játszik, legutóbbi három mérkőzésén egyaránt betalált, így maradt még puskapor az argentin tréner tárában.

A Dortmund ezzel szemben kissé megtorpant, a Lipcsét még elkaptuk (0-1), a Hannovert helybenhagytuk (5-1), ám azóta a Frankfurt ellen döntetlen (1-1), a Werder ellen kupakiesés (1-1, h. u. 3-3, büntetők 2-4), majd most hétvégén a Hoffenheim ellen is egy drámai döntetlen következett (3-0 után 12 perc alatt egyenlített a vendégcsapat), ráadásul Marco Reus sérülése tovább sújt minket, a Tottenham ellen sem léphet pályára, ráadásul a Nürnberg ellen is várhatóan pihentetni fogják).

A BL-csoportkörét mindkét csapat szorosan zárta, a Tottenham holtversenyben lett második az Interrel, amellyel oda-vissza győzték le egymást, ám végül a londoniak jutottak tovább a Barcelona mögött. A Dortmund nagy eséllyel pályázott az első helyre a botladozó Monaco, Brugge és Atlético mellett, ám a végére kiengedett a csapat, és a dolgok szerencsés alakulása miatt tudta visszahódítani az első helyet.

A legjobb 16 közötti küzdelmekbe a Dortmund legutóbb a 2014/15-ös szezonban kapott ki az olasz rekorder Juventustól, míg a Tottenham hazai pályán képtelen volt mérkőzést nyerni a kieséses szakaszban – egy döntetlen és két vereség a mérleg, és csak egy gólt sikerült szerezniük ezen találkozók alatt. Ráadásul csak egyszer érték el a negyeddöntőket, még 2010/11-ben, akkor az AC Milanon keresztül vezetett az út. Német csapatok ellen egészen a Dortmund elleni EL-meccsig veretlen volt a londoni alakulat, így jó ómenként tekinthetünk arra, hogy a hat győzelmes és egy döntetlenes szériát éppen mi szakítottuk meg.

A mérkőzést spanyol sípmester fogja vezetni, a valenciai Miguel Mateu Lahoz lesz érdekelt a mérkőzésen, aki harmadik alkalommal vezet a Dortmundnak találkozót. Lahoz a Galatasaray és Juventus elleni találkozókat vezette, előbbit 4-0-ra nyertük, utóbbi során viszont 2-1-re alulmaradtunk a Zebrákkal szemben, majd ki is estünk. Lahoz 2011 óta FIFA bíró, a BL-ben 21 mérkőzést vezetett eddig, az UEFA színeiben nyolcvan mérkőzés van a háta mögött.

Nehéz megjósolni, mi várható szerdán a Wembley-ben, ami biztos, hogy nyitott a kapu, és reméljük, hogy ezen az ajtón mi mehetünk majd át. Szerdán 21 órától kezdetét veszi a találkozó, a visszavágóra március ötödikén kerül majd sor.