Pletykafészek - Élő

Freiburgban küzdünk tovább a bajnoki címről szőtt álmunkért

A Bundesliga 30. játéknapján a Freiburg otthonába látogat a Dortmund, ezúttal vasárnap lépnek pályára Lucien Favre fiai. Idegenben a Freiburg otthonában csak kétszer veszített a 18-ból a Dortmund: rögtön a legelső breisgaui túrán 1993 decemberében, valamint 2010 májusában.

A jelenkort figyelembe véve, a legutóbbi öt idegenbeli találkozóján nem kapott gólt a Schwarzwald-Stadionban a BVB, ez idő alatt négy győzelem és egy döntetlen a mérleg, kilenc jegyzett góllal. A Freiburg ráadásul ellenünk huszonnégy alkalommal veszített, ami a második legtöbb, a Bayern München huszonhat alkalommal múlta felül a hazai együttest. Hogy fokozzuk, harminchét bajnoki alatt mindössze háromszor tudott nyerni a Freiburg a Dortmund ellenében.

15 mérkőzéses veretlenségi szériát tud felmutatni a Dortmund a Freiburg ellen, ami jelenleg a leghosszabb a topligás csapatokat figyelembe véve. Ez idő alatt 13 győzelem és két döntetlen született, 42 rúgott góllal megspékelve, melyre csak hét válasz érkezett. A bajorok ebben is előttünk járnak, hiszen a Freiburg 1996 és 2015 között 25 mérkőzés során maradt nyeretlen a rekordbajnokkal szemben, ám ez a széria még tovább nyúlhat, figyelembe véve a Freiburg formáját.

A védelemmel gyakorta állunk hadilábon, és ez ebben a párosításban is megfigyelhető: tizenhárom alkalommal szerzett vezetést a Freiburg, viszont csak kétszer szenvedtünk ebből vereséget, mellette hat győzelem és öt döntetlen a mérleg.

A tét csupán az egyik csapat számára nagy, hiszen a Freiburg legutóbbi két veresége ellenére is 11 ponttal áll a kiesés vonala fölött. A legutóbbi győzelmüket 2019. március 9-én, a Hertha ellen ünnepelték (2-1),  hazai pályán viszont relatíve stabilak, legutóbbi nyolc meccsük mérlege 3 győzelem, 4 döntetlen és egy vereség volt. Az a vereség január 26-án esett meg, akkor a Hoffenheim 4-2-re múlta felül Streich csapatát.

A Dortmund viszont remek idényt fut, csupán egyszer volt több pontja a tabellán 29 forduló után (2015/16, 68 pont), mint jelenleg (66 van a csapat neve mellett, ami ugyanannyi, mint a két bajnoki címmel záródó szezonban 2011-ben és 2012-ben).  Idegenbeli túrákon is jeleskedik a csapat, már most több ponttal zártak otthonuktól távol, mint a tavalyi komplett szezonban (most 25, tavaly 24 pont volt a mérleg). Vereségek elkerülésében listavezető a Dortmund (csak háromszor kaptak ki), és idegenben csak két csapat tudott többször három pontot szerezni a BVB hét győzelmével szemben.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Lucien Favre olyan ellenfélre számított, aki ellen nehéz játszani. “A Freiburg mindig jólszervezett, őrzik a területet, egyben fenyegetni is tudják az ellenfelet. A levegőben jók, van pár játékosuk, akik jók fejjel, és ezzel veszélyt jelenthetnek számunkra.” – mondta el a tréner.

A svájci taktikus Lukasz Piszczekre (lábsérülés), és Achraf Hakimira (törés) nem számíthat Freiburgban. Dan-Axel Zagadou már utazott, de ő is térdproblémákkal küzd. A sajtótájékoztatón előbb Philippről kérdezték, akiről elmondta, hogy már 10 napja normál edzést végez a csapattal, és nem érzi a fájdalmát már, majd Balerdire tértek ki, amire a tréner azt nyilatkozta: “Továbbra is úgy számolunk vele, mint a jövő játékosával, a következő szezonra készülünk vele. Néha a tartalékoknál játszik, de velünk edz. A célunk, hogy felkészítsük őt lépésről-lépésre a következő idényre.”

Mikor elmondták neki, hogy a freiburgi pálya kisebb, mint a többi stadionban, Favre meglepődött: “Igazán? Nem tudtam erről. Köszönöm az információt, ez fontos!” Majd egy mosoly keretében hozzátette: “Ez azt jelenti, hogy lassabban is elkezdhetünk nyomást gyakorolni.”

Hogy mi valósul meg ebből, azt vasárnap délután meglátjuk. Heja BVB!

Várható kezdőcsapatok:

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Dortmund – Bréma, avagy a fordulatok találkozója érkezik a Bundesligában

Általában rendre izgalmas találkozó kerekedik ki a Sárga-Feketék és Zöld-Fehérek összecsapásából. Nincs még egy párosítás …