Pletykafészek - Élő

Sárga-Feketék és Királykékek, avagy érkezik a 154. Ruhr-vidéki derbi!

Nincs még egy bajnoki mérkőzés, ami akkora felhajtással és érzelmekkel jár, mint a Ruhr-vidéki derbi, azaz a Borussia Dortmund és a Schalke 04 találkozója. A korábbi 93 Bundesliga-derbit több, mint öt millió néző követte a helyszínen, Dortmundban pedig minden találkozó telt házas 1987 óta.

A derbik történetében először fordul elő az, hogy akkora különbség legyen pontok terén a két csapat között, mint most, hiszen a Borussia előnye 42 pont a Schalkéval szemben. A második helyen álló csapat a 15. helyezettet ősszel már legyőzte 2-1-re, amivel egy három éves szériát tört meg, hiszen akkor sikerült utoljára elhozni a három pontot Gelsenkirchenből. A legutóbbi alkalom, amikor egy bajnoki idényben kétszer is nyerni tudott a BVB, a Klopp-féle bajnoki évben, 2011/12-ben fordult elő.

A Sárga-Feketék a Signal Iduna Parkban veszélyesek, legutóbbi négy meccsüket megnyerték, ráadásul idén még saját közönség előtt nem hagyták el vesztesen a pályát a bajnokságban, és legalább kétszer rezgették meg az ellenfél hálóját. A Királykékek ezzel szemben csupán egy mérkőzést nyertek meg a legutóbbi hat túrájukból, március 31-én a Hannovert győzték le 1-0-ra. Csak a Hoffenheim osztozott idegenben többször a pontokon a Schalkénál idén (hat az öttel szemben).

A Gauliga-érának köszönhetően egymás ellen a Schalkénak van még előnye az örökmérlegben a 154. derbi előtt, 59 győzelem mellé 42 döntetlen társult, míg a Sárga-Feketék 52 alkalommal hagyták el győztesen a pályát. A legutóbbi nyolc mérkőzést nézve viszont már a Dortmund dominánsabb, csupán egyszer veszített három győzelem és négy döntetlen mellett. A Királykékek a Dortmund ellen kapták a legtöbb büntetőjüket (14-szer ítéltek a BVB javára tizenegyest), és csak egyszer tudtak úgy nyerni, hogy az első gólt ők kapták (még 2005-ben, akkor 2-1 lett a vége a Schalke javára), és 11 alkalommal pocsékolták el a vezetésüket a Dortmund otthonában. A derbi többször eredményezett 0-0-ás döntetlent, mint bármelyik másik párosítás a Bundesligában, összesen 10 ilyen mérkőzést játszottak a felek.

Ha ekkora különbségre nem is számíthatunk, de 1966-ban a Rote Erde Stadionban 7-0-ás győzelmet aratott a Borussia Dortmund ősi riválisa felett. Akkor Siggi Held, Aki Schmidt, Siggi Held, Wilhelm Sturm, Hoppy Kurrat, Aki Schmidt és Lothar Emmerich sorrendben záporoztak a gólok. Bár ez holnapra nem reális elképzelés, aligha lenne szomorú egy ilyen eredménnyel bármelyik Sárga-Fekete szimpatizáns…

Több sérült játékosa is van mindkét együttesnek jelenleg, a Dortmundnál Hakimi és Zagadou biztosan kihagyja a találkozót, és Piszczek játéka sem túl valószerű, arra viszont van remény, hogy Wolf visszatérhet a csapatba. A kicker magazin információi szerint a vendégek Konoplyankát, Skrzybskit, Schöpföt, Uthot és Riethert kell, hogy nélkülözzék.

A derbit a berlini Felix Zwayer vezeti, a 37 éves sípmesternek ez már a negyedik Ruhr-vidéki derbije lesz. Az előző három során két döntetlen, és egy dortmundi győzelem született. A Dortmund részére 25. alkalommal vezet mérkőzést, és a mérleg biztató: 2 vereség mellé 11-11 győzelem és döntetlen párosul. Az idei szezonban már nem először vezet nekünk mérkőzést, a Hannover elleni 0-0, a Frankfurt elleni 1-1 és a Gladbach elleni 2-1-es győzelem során is ő irányította a találkozót.

A közönség, és a csapat is egy céllal vág neki a mérkőzésnek. “Derbigyőzelmet kívánunk!” – szólt egyértelműen a kívánság a dortmundi drukkerek részéről a Freiburg elleni meccset követően. Akkor 0-4 állt a kivetítőn, most pedig már a Schalke vár a Dortmundra. Bár a mostani forma kiválónak mondható (69 ponttal áll a csapat 30 mérkőzést követően, ennél csak 2016-ban volt jobb a helyzet, akkor 71 állt a csapat neve mellett), az együttes nem veszi félvállról a találkozót, és a régi játékosokat is megmozgatta: “Teljesen más mérkőzésre lehet számítani. A tabellán való helyezést itt figyelmen kívül kell hagynunk, itt minden borulhat. A stadion atmoszférája ilyenkor teljesen más, különleges” – mondta a korábbi dortmundi Nuri Sahin, aki természetesen régi társait biztatja a párharcban: “Semmi sem jobb érzés annál, mint amikor egy Schalke elleni győzelmet a Sárga Fal előtt ünnepelhetsz!”

Ezen szavakkal Götze is egyetért, aki maga tíz derbin vett eddig részt (4 győzelem, 4 döntetlen és 2 vereség a mérleg): “Ez nem egy átlagos mérkőzés lesz, ezt nagyon jól tudjuk. De most otthon játszunk, tele vagyunk önbizalommal, és szeretnénk átvenni a vezetést a bajnoki tabellán!”

Várható kezdőcsapatok:

Infók róla: Jakó Róbert

Olvastad már?

Dortmund – Bréma, avagy a fordulatok találkozója érkezik a Bundesligában

Általában rendre izgalmas találkozó kerekedik ki a Sárga-Feketék és Zöld-Fehérek összecsapásából. Nincs még egy párosítás …