“Már nincs vesztenivalónk!”

Szerző: | 2019. máj. 12. | Klubhírek

Tíz év után először maradt nyitott a német bajnoki cím kérdése az utolsó játéknapon. A Borussia Dortmund két pont hátránnyal, és rosszabb gólkülönbséggel vág neki a 34. meccsnapnak, így látszólag kevés esély nyílik a fordításra. De ha az elmúlt hét mérkőzéseit nézzük – gondolva a Liverpool-Barcelona, Ajax-Tottenham és Chelsea-Frankfurt meccsekre -, akkor elmondható, hogy az utolsó sípszóig még nincs lefutva semmi, hiszen a futballban minden lehetséges.

A képlet egyszerű: a Bayernnek veszítenie kell a Frankfurt ellen, és a Dortmundnak le kell győznie a Mönchengladbachot otthonában ahhoz, hogy a Sárga-Feketék hódítsák el a Salátástálat. Hans-Joachim Watzke úgy fogalmazott: “A Bayern mindent elveszíthet, a Dortmund mindent megnyerhet. A csapat óriási nyomás alatt játszott a Düsseldorf ellen, de ez a nyomás a győzelemmel délre költözött. Mindent beleadtunk ebben a szezonban, amit csak bele tudtunk adni. Mostantól nincs mit veszítenünk, nincs rajtunk többé nyomás”.

Azt is hozzátette, hogy “a végsőkig lett kiélezve a bajnoki címért folyó hajsza”, hiszen valóban, 2009 óta először dől el az utolsó fordulóban az első hely sorsa. Véleménye szerint “ez jót tesz a német futballnak, és kicsit büszkének is érzik magukat emiatt”. Végső soron van is ok az örömre, hiszen tavaly májusban nehéz küzdelmek árán sikerült elhódítani a negyedik helyet, ezzel pedig a Bajnokok Ligája indulást, idén ez sokkal magabiztosabban sikerült. Thomas Delaney tovább fűzte a gondolatokat, elmondta: “Komolyan reménykedünk még a bajnoki címben, folytatnunk kell az ebbe belevetett hitet és meglátjuk, mi történik. Nem ígérkezik könnyűnek a Bayern dolga, reméljük, még annál is nehezebb lesz”. Szavait kiegészítve Pulisic hozzátette: “Ha nyerni tudunk, még marad esélyünk”.

A címtől függetlenül a Dortmund harmadik legjobb eredményét érheti el – és ha kikap a Gladbachtól, akkor is negyedik legjobb szezonjukat produkálták pontok tekintetében. A Sárga-Feketék a második helyet már hatodjára szerezhetik meg a Bundesligában, ezt megelőzően 1966-ban, 1992-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban zártak ezüstéremmel a nyakukban, de nem adják fel azt az álmot, hogy többet reméljenek ennél. Sebastian Kehl számít a Frankfurt “segítségére”, szerinte nyitott minden, és a Frankfurtnak szintén szüksége van a pontokra. Való igaz, mai vereségével a Frankfurt győzelmi kényszerbe került, ha szeretnének indulni a Bajnokok Ligájában jövőre.

Minden kérdésünkre választ kapunk május 18-án, amikor 15:30-kor útjára indul a labda. A dortmundi tizenegyet a visszatérő Marco Reus képviselheti kapitányként előző otthonában, Gladbachban.