Benjamin Hoffmann: “Ez érzelemdús lesz!”

Szerző: | 2019. jún. 02. | Interjúk, Sajtószoba

Kisebb, de nem érdemtelen kitekintéssel élünk az ifik felé: a Borussia Dortmund U19-es csapata 12:45-től játssza döntőjét a VfB Stuttgart ellen a német bajnokságban. A bvb.de interjút készített a trénerrel, Benjamin Hoffmannal a mérkőzés előtt.

Benjamin, már csak egy győzelemre vagy a bajnoki címtől. Mi a legfőbb érzelem, ami most átmegy rajtad: az izgalom, vagy az idegesség?

Izgalom, a kételkedés leghalványabb árnyéka nélkül. A srácoknak az utazás és a tegnap esti vacsora okozott némi idegességet, de a legfőbb érzés, ami bennem van az izgalom. Izgalom amiatt, hogy elsőként értünk el a döntőig, és izgalom amiatt, hogy megnyerhetjük a legutolsó meccsünkön a bajnoki címet ebben a szezonban.

Az ellenfeletek, a VfB Stuttgart a múlt héten nyerte meg a Német Kupát, és most a duplára hajtanak. Mit vársz tőlük? Hogy készítetted fel a csapatodat?

Egy nagyon erős ellenfélre számítok, aki kiváló futballt játszik, és megmutatta, hogy csapatként együtt tud működni. Ott voltam, mikor a Német Kupában legyőzték a Lipcsét a döntőben. Igazán lenyűgözött, amit ott láttam, de láttam olyan momentumokat is, melyekből mi kovácsolhatunk előnyt. A VfB-val játszottunk tavaly az előszezonban felkészülési meccset Los Angelesben – közel egy éve volt már. Igazán minőségi meccset láthattunk, mindkét fél technikásan és taktikusan játszott. Mindkét csapat nagyon erős volt, és ezt várom a vasárnapi találkozótól is.

Van favorit?

Nem, nem mondanám, mindkét csapat igazán erős. Mindkét félnek van kiemelkedő egyéni játékosa, de azt is tudják, hogy kell hatékonyan, együttműködve játszani. Talán csak egy kis szerencse fog dönteni a legvégén – erre szükséged is van néha a futballban, de ez nem jön elő akárhonnan, ez is egy olyan dolog, amiért keményen kell dolgoznod. Ez jelentheti a különbséget.

Úgy értétek el a döntőt, hogy az elődöntőben a Derbit nyertétek meg. Ez a győzelem ad némi pluszt a döntő előtt, vagy szerinted a játékosok úgy kezelik ezt, mint bármelyik másik győzelmet?

Tovább kell lépnünk rajta. Briliáns volt, hogy megvertük a Schalkét az elődöntőben, minden elismerésem a srácoknak, különösen úgy, hogy ez azt jelentette, hogy az élre kerültünk a Regionalliga West ligában. De mostmár csak a döntőre koncentrálunk. Ha vasárnap nyerni akarunk, maximális teljesítményt kell nyújtanunk, nem vonhatja el más a figyelmünket.

Három olyan játékosod van, név szerint Tobias Raschl, Luca Unbehaun és Patrick Osterhage, akik már profi szerződést írtak alá a klubbal. Mitől emelkednek ki ezek a srácok? Mondanád, hogy vezérei az U19-es csapatnak?

Igen, abszolúte. Mindig büszkék vagyunk, amikor egy dortmundi ifi profi szerződést ír alá velünk, igaz, a legvégén ez nem más, mint egy aláírás egy darab papíron. Ami számít, az a pályán nyújtott teljesítmény. Természetesen azt várjuk ezektől a játékosoktól, hogy álljanak ki, és vezessék a csapatot. Sajnálatos módon Luca Unbehaun erre nem lesz képes vasárnap, mivel megsérült, de Patrick Osterhage-zsal és Tobias Raschllel a középpályán van két fantasztikus játékosunk, akik szemmel tudnak tartani mindent. De ezt nem egyszerűsíthetjük le erre a két játékosra – aki látta az elődöntőnket, az tudhatja, hogy a többi játékosunk is mikre képes. A srácok egy éven keresztül egymás mellett fejlődtek, nőttek fel, így megtanultak igazán együtt játszani, és minden siker, amit idáig elértünk a kollektíva érdeme.

Neked már van egy U19-es cím a neved mellett, amit a Bayern elleni büntetőpárbajban nyertetek. Ennek az emléke segít téged a döntőben?

Igen. Nagyon szép lenne, ha kiteljesedne a kör: első szezonomban U19-es edzőként bajnoki címet ünnepeltem, majd ugyanezt csinálnám az utolsóban is. Az emlékek minden bizonnyal átáramlanak majd rajtam még a kezdőrúgás előtt, ahogy a nemzeti himnusz feldübörög majd a pálya körül. A közönség a Bayern ellen is fenomenális volt, rengeteget jelentett. Ha ezt még egyszer megtapasztalhatom, az egy valóra vált álom lenne.

Ahogy már említetted, a mai találkozó lesz az utolsó mérkőzésed az U19-esek élén. Minden szinten érzelemdús napra számítasz?

Kétség nélkül, igen. Itt nincs két járható út – az utolsó mérkőzésed mindig érzelemdús. Az viszont biztos, hogy teljes mértékben a mérkőzésre koncentrálok most, majd ezt követően meglátjuk, hogy fogom érezni magam.