Szombaton a szezon első kupájáért zajlik majd a Der Klassiker

Szerző: | 2019. aug. 01. | Beharangozó

Szinte elröpült a nyár, volt mozgolódás több fronton is, és elérkeztünk az első kupamérkőzéshez is: szombaton a Signal Iduna Parkban mérkőzik meg egymással a Borussia Dortmund és a Bayern München a Német Szuperkupáért!

Felkészülési szezon

Nem mondhatni, hogy lenne okunk panaszra a felkészülési meccsek során végignézve, igaz, nem ezek a találkozók azok, amelyekből messzemenő következtetést le lehetne vonni. Az érdemek azonban nem csökkennek, a Dortmund mind a hat felkészülési mérkőzését megnyerte, és mérkőzésenként a kapott gólátlaga egy alatt maradt.

 

A Bayern mérlege sem volt rossz, de gyengébbre sikerült a Dortmundénál. Hét felkészülési meccsen vett részt Niko Kovac csapata, melyből négyet nyert meg, egy zárult döntetlennel és kettő vereséggel. A teljes lista esetükben az alábbi:

Kaiserslautern – Bayern 1-1
Lindau – Bayern 2-4
Arsenal – Bayern 2-1
Bayern – Real Madrid 3-1
Bayern – AC Milan 1-0
Bayern – Fenerbahce 6-1
Tottenham – Bayern 3-2 (büntetők után)

Átigazolások

Több nagyobb név is érkezett a Dortmundba a nyáron, talán a legnagyobb meglepetést okozó igazolás nem volt más, mint a Dortmundot korábban évekig erősítő Mats Hummels visszatérése. A 30 éves hátvéd az egyre csökkenő játéklehetőség és annak réme miatt döntött a váltás mellett, és tért vissza ahhoz a klubhoz, ahol belőle világklasszis lett.

Mellette érkezett még a klubhoz a Mönchengladbachtól Thorgan Hazard, a Hoffenheimtől Nico Schulz és a Leverkusentől Julian Brandt is, így elmondható, hogy a csapat tovább tudott erősödni a nyáron.

Távozókból se volt hiány, a legnagyobb név Abdou Diallo volt, aki egy év után továbbállt, és a PSG-t erősíti a következő idényben. Mellette távozott Isak (Real Sociedad), Rode (Frankfurt), Toljan (Sassuolo, kölcsön és Schürrle (Szpartak Moszkva, kölcsön) is.

A bajoroknál szokatlanul gyengén állnak az átigazolási piacon, mindössze négy játékos érkezett a klubhoz: Lucas Hernández az Atléticótól, míg Benjamin Pavard a Stuttgarttól érkezett a müncheniekhez, illetve Jann-Fiete Arp erősíti a következő idénytől a rekordcsapatot, akit a Hamburgtól szereztek meg. Távozók terén több érvágás is érte a csapatot, hiszen Mats Hummels épp a Dortmundhoz igazolt, rajta kívül pedig távozott Rafinha (Flamengo), Ribéry (klub nélkül), Robben (visszavonult) és Rodriguez is, akinek lejárt kölcsönszerződése, és visszatért a Real Madridhoz.

Német Szuperkupa

A Német Szuperkupában már mind a két csapat megfordult nem egyszer, részvétel és győzelem tekintetében is a Bayern vezet: 12 eddigi fellépésükből 7-szer nyertek, míg a Dortmund 9 alkalomból ötször emelhette magasba a kupát. A két együttes közötti első Szuperkupát a Dortmund nyerte még 1989-ben, akkor 3-4 lett az eredmény. A következőre meglepően sokáig, 2012-ig kellett várni, ekkor viszont a bajoroké lett a serleg 2-1-es győzelmet követően. Az elmúlt pár évben számos alkalommal csapott össze ez a két együttes, 2013-ban és 2014-ben a Dortmund, 2016-ban és 2017-ben a Bayern nyerte meg a küzdelmet.

Játékvezető

A mérkőzés játékvezetője Daniel Siebert lesz. A 35 éves berlini játékvezető 2007 óta a DFB tagja, és 2012 óta vezet mérkőzéseket a Bundesligában. A FIFA 2015 óta jegyzi listáján a német sípmestert, aki polgári állásban egy sportiskolában tanít.

Szombaton este 20:30-kor veszi kezdetét a szezon első tétmeccsének nevezhető találkozó, és hát mivel mással lehetne felvezetni egy lassan kezdődő remek bajnokságot, mint egy Der Klassikerrel? Reméljük, erre a kérdésre egy Sárga-Fekete győzelem lesz a válasz.