Großkreutzék otthonában kezdjük meg az idei kupaszezont

Szerző: | 2019. aug. 08. | Beharangozó

Péntek este 20:30-kor a Borussia Dortmund megkezdi a Német Kupa küzdelmeit az idei kiírásban: ellenfelünk nem más csapat lesz, mint a Kevin Großkreutzot a soraiban tudó, 3. Ligás Uerdingen.

Minden nyáron elmondható a topklubok háza táján, hogy a felkészülési időszak képes elhúzódni: a nemzetközi mérkőzések esetében a találkozók mélyen belenyúlnak a júniusi hónapba, így a felkészülést csak júliusban tudják elkezdeni, mely a nyár végéig is eltarthat.

Öt héttel ezelőtt kezdett el a Borussia Dortmund első csapata tréningezni. Az elmúlt négy hétben az egész csapat kivette részét a munkából, vezetőedzőnk, Lucien Favre pedig elégedett volt azzal, ahogyan a felkészülés sikerült. Hozzá kell tenni azonban, hogy az új szezonra való készülődés még messze van a tökéletestől, de most minden tekintet a péntek esti, KFC Uerdingen elleni találkozóra szegeződik. Favre a mérkőzés kapcsán annyit mondott: “Ezt követően ismét felkészülési módba kapcsolunk”. Szeptember 2-ig, a nemzetközi szünet kezdetéig minden héten egy mérkőzést fog játszani a Dortmund, és Favre reméli, hogy ezen időszakban nyugodtan és hatékonyan tud majd teljesíteni a csapat.

Großkreutz: “Első kézből tapasztaltam…”

A Dortmund ellenfele már valamennyire belerázódott a ritmusba: az Uerdingen már négy bajnoki meccsen van túl a 3. Ligában, melyből egyet megnyert, egyet elveszített, kettő pedig döntetlennel zárult. A korábbi dortmundi játékos, Kevin Großkreutz viselte a csapatkapitányi karszalagot a legutóbbi bajnokin, és maga is megszólalt a mérkőzés kapcsán: “Van már néhány tétmérkőzés a hátunk mögött, ami nem kétséges, hogy segítségünkre válik. Ezt első kézből tapasztaltam: dortmundi játékosként a Kupa első meccsén ellátogatni valahova mindig hordozott magában rizikót. Nincs semmi, amit megnyerhetsz ezzel, de mindent elveszíthetsz. Ez az első tétmeccsed a szezonban, rengeteg új arc kerül a csapathoz, és az ellenfeled addigra már felveszi a ritmusát.”

Favre: “Teljesen felkészültnek kell lennünk”

Lucien Favre az ellenfél maximális tiszteletével készül a találkozóra, a 11. helyen állomásozó ellenféllel szemben: “Professzionális játékosok ellen játszunk, és ez egy kupamérkőzés”. A svájci trénernek jutott arra ideje, hogy analizálja a krefeldi alakulat legutóbbi mérkőzéseit: “A tapasztalt öregek és fiatal kölcsönjátékosok elegye jól működik. Teljesen felkészültnek kell lennünk erre a találkozóra. Minden eddigi tudásunkra, és teljes erőbedobásra szükségünk lesz. A német harmadosztály minőségileg nagyon jó.” Akire érdemes lehet figyelni, az a 19 éves Franck Evina, a Bayern akadémistája, aki az előző szezont kölcsönben a Holstein Kielnél töltötte. A fiatal középpályás az idei kiírás mind a négy meccsén betalált ellenfele kapujába.

Az Uerdingen szerencsét próbál idegenbeli mezével

A Sport1 értesülései szerint az Uerdingen pénteken világoskék idegenbeli mezét fogja viselni. Ennek oka egy régi emlék a klub történelméből: 1986. március 19-én az akkor még Bayer 05 Uerdingen nevet viselő egyesület a Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) negyeddöntőjében a Dynamo Drezdával játszott (melyet magyar bíró, Németh Lajos vezetett), és a visszavágóra 2-0-ás hátránnyal érkeztek. A félidőben a Drezda vezetett 3-1-re, ami azt jelentette, hogy 5-1-es összesítéssel álltak a felek 45 perccel a találkozó vége előtt. Az Uerdingen nem ijedt meg a kihívástól, és a második félidőben hat találattal fordítottak, ami által a párharcot is megnyerték 7-5-re. Hogy mi ebben a különleges számunkra? Nos, az eredményen túl az, hogy a Matthias Sammerrel felálló drezdaiak Sárga-Feketében játszottak…

Frank Gräfen, a BVB mezfelelőse biztosra fog menni, és a csapat fekete idegenbeli mezét elcsomagolja péntekre. Nem a babonásság miatt, sokkal inkább amiatt, hogy minden eshetőségre felkészüljön.

Mi viszont egy eshetőségre szeretnénk felkészülni, mégpedig arra, hogy a Dortmund holnap este győztesen hagyja el a pályát.