Mikor a Borussia véget vetett a prágai uralomnak… – VISSZATEKINTŐ

Szerző: | 2019. okt. 01. | Beharangozó

1963 decemberében az “évszázad meccsének” titutált Benfica elleni találkozót a Dukla Praha elleni találkozó előzte meg, ahol idegenben 0-4-re nyert a BVB a Kupagyőztesek Európa-kupájában. A Dortmund az 1997/98-as kiírásban 3-0-ra győzte le a Prága stadionjában a Sparta Prahát. Következzék egy kis történelmi visszatekintő a cseh fővárosi csapatok kapcsán.

Az 1960-as évekbe visszatekintve a Dukla Praha domináns volt a kelet-európai futball hadszínterén, miután az egykori Csehszlovákia legjobbjait egyesítette egy csapatban. 1958 és 1966 között a csehszlovák ligát hat alkalommal tudták megnyerni. A csapatot a talizmánként megbecsült sztár, Josef Masopust vezette, aki félelemben tartotta egész Európát. egészen addig, míg nem találkoztak a Borussia Dortmunddal…

A Borussia Dortmund megcsinálta azt, amire 11 nemzeti liga bajnoka képtelen volt. Az európai kiírásokban a Dukla gólkülönbsége 25:3 volt hazai pályán, csak a Benfica volt képes egy döntetlennel távozni. Majd jött a BVB Dortmundból, és elsöpörte a prágai sereget 4-0-ra. A kicker 1964. március 4-én az alábbi riportot jelenítette meg a találkozóról: “Friedhelm Konietzka volt a BVB stratégiai lángelméje… és Aki Schmidt, aki az inspirációk mély forrása volt.” Egy jeges pályán játszva a BVB a 29. percben nyitotta a gólok sorát, miután Franz Brungs egy szabadrúgásba beletette a fejét, és továbbcsúsztatta a labdát. A labda ugyan visszapattant a lécről, de Brungs résen volt, és a visszapattanót belőtte a hálóba. Tíz perc telt el a második félidőből, mikor Konietzka megszerezte a labdát a középpályán, és egy negyven méteres szólófutást bemutatva tört előre, és már csak a Dukla kapusa maradt hátra. Konietzka megőrizte hidegvérét, és 2-0-ra duzzasztotta a Dortmund előnyét. Tizenöt perccel később Konietzka viszont szabálytalan volt, de Reinhold Wosab hárítani tudta a büntetőt, így megőrizte a Dortmund előnyét. A mérkőzés vége előtt Wosab duplázott, majd egy kontrából Emmerich állította be a 4-0-ás végeredményt a bíró hármas sípszava előtt.

A visszavágón magas oktánszámon égett a levegő. A Dortmund megmutattta kvalitását az első fél óra során, nyomás alá helyezve csehszlovák vendégeiket. A Dukla mindig veszélyesnek bizonyult a kontráknál, de a Sárga-Feketék alakítottak ki jobb helyzeteket. Konietzka eltalálta a kapufát a 10. percben, majd egy Dukla-védőt kényszerített hősi védekezésre egy gólvonalról mentéssel. Tíz perccel később Kurrat egy ötven méteres sprint után megjátszotta Rylewiczet. A Dortmund jobbszélső támadója egy beíveléssel minden védő feje felett átlőtte a labdát, egyenesen a kapuba, így ötgólosra duzzasztotta a BVB előnyét. A 41. percben azonban jött a válasz, Röder tudta csökkenteni a hátrányt.

A Borussia nyomott a félidőt követően is, hogy visszaszerezze ötgólos előnyét, de képtelenek voltak helyzeteiket gólra váltani. Hamarosan viszont ennek ára is lett, hiszen Jelinek duplázni tudott a 66. és 87. percekben, így eldöntve a meccsek, de a párharcot nem. A mérkőzés után Josef Masopust azt nyilatkozta: “Ma este megmutattuk, hogy még mindig a legjobbak között vagyunk Európában.”

Az 1997-98-as Bajnokk Ligája kiírásban a Dortmund újabb prágai klubbal találkozott, a Spartával. A hazai mérkőzésen, 1997. október 1-jén a Sárga-Feketék rögtön uralták a mérkőzést, a vendég prágaiak csak nyomozták a labdát. A BVB dominanciája Heinrichtől függött, aki semlegesíteni tudta a prágaiak támadófegyverét, Lokvenc-et, egyúttal változatosan tudta elindítani a dortmundi támadásokat, és Möller mellette a 10-es pozíciójában remekül játszotta a lapokat. Éppen ezért nem okozott túl nagy meglepetést, mikor a hazaiak vezetést szereztek Heiko Herrlich révén. Ez a gól annak jutalma volt, hogy a csatár egy pillanatra sem engedett le, és küzdött a labdáért. Szintén dicséret illette a Dortmund bal oldalon játszó játékosait (Feiersingert és Reinhardtot), akik tökéletesen uralták oldalukat, és támadásokban is hasznos szolgálatot tettek a csapatért. Herrlich a 33. percben is eredményes tudott lenni, de Melo Perreira a sípjába fújt, miután a partvonali asszisztens felemelte zászlaját. A visszajátszások kimutatták, hogy a döntés erősen kérdőjeles volt.

A csehek ezzel szemben nem tudtak fogást találni azon az intenzív nyomáson, amit a Borussia helyezett rájuk. Elsődleges csatáruk, Siegl teljesen eltűnt a pályáról Kohler fogásában. A 25. percben Nemeczek, aki végig Möller árnyékában töltötte idejét próbálkozott 20 méterről, ami a vendégek első helyzete volt a mérkőzésen. Nem sokkal később Ivan Hasek is távolról próbálkozott, azonban képtelen volt a dortmundi kapus, Stefan Klos eszén túljárni. A Prága úgy tűnt, hogy kifogyott az ötletekből – ám a sérült Hornak helyére beálló Obajdin új lendületet adott számukra.

A második félidőben a hazaiak tovább folytatták erős játékukat, és helyeztek nyomást a vendégekre. Ez hamarosan ki is fizetődött, hiszen Chapuisats betalált. A 2-0-ás eredmény megnyugtató volt, majd Heinrich (69. perc) és Chapuisats (75. perc) további gólokkal növelték az előnyt, végül a Sparta is vigasztalódni tudott egy találattal. Az egyetlen kritika, ami érhette a Dortmundot az az volt, hogy hiába a 4-1-es eredmény, a kapu előtt rengeteg lehetőséget pazaroltak el, és képtelenek voltak kapott gól nélkül lehozni a találkozót.

1997. december 10-én a visszavágón a Dortmund újfent egy három gólos előnnyel hozta le a találkozót. A dorttmund 4-1 után Prágában 3-0-ra nyert a Sárga-Fekete együttes. A mérkőzés egyik fénypontja a hosszas sérüléséből visszatérő Lars Ricken volt. A középpályás, aki izomszakadással dőlt ki kilenc hétre nagyon fontos szerepet játszott a vendégek nyitógóljában: végigvezetett egy akciót Reinhardttal, majd egy tökéletes passzt adott be Möllernek, aki magabiztosan fejelt a hálóba. A második gól előtt is megmutatta klasszisát az ifjú titán, az előretörő Kirovskinek adott briliáns passzt, aki közelről nem remegett meg, és hidegvérrel fejezte be az akciót.

Ricken mesteri módon járta be az egész középpályát, a kritikus helyzetekben magabiztosan szerezte vissza a labdákat, közben segítette a csapatát a támadásokban, mellette pedig Kirovski teljesítménye a jobb szélen is kiemelkedő volt. A Sparta beleesett abba a csapdába, hogy túl sok céltalan, rövid passzal játszott, míg a Dortmund célzottan arra utazott rá, hogy minél gyorsabban jusson előre az ellenfél kapujához. A mérkőzés maradéka meglehetősen eseménytelen volt gólszerzési lehetőségek tekintetében. A Dortmund tartani tudta a tempót, majd Booth pecsételte meg a Sparta sorsát, aminek révén nem maradt esélyük a visszakapaszkodásra.