Prágában megtartaná hibátlan mérlegét a Borussia

Szerző: | 2019. okt. 02. | Beharangozó

Szerdán 18:55-től a Borussia Dortmund prágai ellenfelével néz farkasszemet a Bajnokok Ligájában, akik ellen eddig hibátlan a mérlegük, kapott gól nélkül hozták le meccseiket korábban a Dukla és a Sparta Praha, valamint a Slovan Liberec otthonában is.

Mind a Slavia, mind a Dortmund döntetlennel nyitott az F csoportban az első mérkőzése. Mind a két csapat azt érezheti, hogy ennél jobb eredmény is benne lehetett volna a találkozóikban, ami azt vetíti előre, hogy a második fordulóban mindkét fél nagy erőfeszítéseket fog tenni azért, hogy megszerezzék a három pontot.A Slaviára sok tekintet szegeződött, mikor a San Siróban tett kirándulásukat egy kemény küzdelmű 1-1-gyel zárták az Inter Milan ellen. A csehek ráadásul vezettek is, a 63. percben Peter Olayinka találata hozta meg a vemdégek előnyét. Már-már úgy tűnt, hogy a vendégek fennálásuk során először megszerzik első idegenbeli győzelmüket, de Nicolo Barella a hosszabbítás második percében egyenlített, és pontot mentett az Internek. Összességében a prágai klub két vereséget és két döntetlent tudott felmutatni négy idegenbeli mérkőzésén az európai kiírások legnagyobbikában. A Dortmunddal még sosem találkoztak, és több, mint tíz év telt el azóta, hogy a BVB cseh klubbal mérkőzött volna meg.

A Slavia 18. cseh bajnoki címét nyerte meg (másodikat a legutóbbi három év kiírásából), majd a Cseh Kupát is sikeresen megnyerték. Ez a bajnoki uralom indította el őket azon az úton, amelynek eredményeképp másodjára kvalifikáltak a BL-csoportkörébe. A Slavia 12 éve jutott el szintén ide, akkor harmadikként zártak az Arsenal és Sevilla mögött. Azóta viszont négy alkalommal sem sikerült továbbjutniuk a kvalifikációs fázison. A 2008/09-es UEFA-Kupa után először néznek farkasszemet német együttessel, akkor a Hamburg volt az ellenfél, akik ellen 2-0-ás vereséget szenvedtek a csoportkörben. A németek ellen legutóbbi három meccsüket mind elvesztették, ráadásul gólt sem szereztek. A legutóbbi kilenc, német csapat ellen vívott találkozójukból mindössze egyet nyertek meg: 1998/99-ben a Schalkét győzték le hazai pályán 1-0-ra.

A tavalyi évben a Dortmund idegenben legyőzte az FC Bruges-t (1-0) és az AS Monacót (2-0) is, ám az Atléticoval már nem bírt el (0-2), és ez volt az egyetlen a hat csoportmeccs közül, ahol nem tudták kapott gól nélkül lehozni a találkozót. A klub legutóbbi két, cseh csapat elleni mérkőzése egyaránt gól nélküli döntetlent eredményezett, legutóbb 2005-ban a Sigma Olomouc ellen értek el 0-0-át az Intertotó Kupa harmadik fordulójában. A Dortmiund viszont legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésén egyaránt veretlen maradt a mai Cseh Köztársaságból és/vagy Csehszlovákiából érkező ellenfelekkel szemben, három győzelem és a két említett 0-0-ás eredmény a mérleg (a másik gól nélküli döntetlen a 2001/02-es UEFA Kupában született a Slovan Liberec ellen).
A legutóbbi vereséghez az 1963/64-es szezonig kell visszatekintsünk, amikor a Dukla Praha győzte le a Sárga-Feketéket a Rote Erde Stadionban az Európai Kupagyőztesek Kupája negyeddöntőjének visszavágóján. Szintén megnyugtató tény, hogy a Dortmund soha nem kapott még gólt, ha Prágában játszott. Három mérkőzésen összesen 7:0-ás különbség szerepel a BVB javára.

Kezdőcsapat: