Geppert: Mi a saját játékstílusunkat fejlesztjük! – INTERJÚ

Szerző: | 2019. okt. 29. | Interjúk, Sajtószoba

A Borussia U17-es csapatának edzőjével, Sebastian Gepperttel készítettek interjút edzési szokásairól futballtanárként, tanulási módszereikről, valamint az idei idény céljairól.

Sebastian, a csapatod 2018 áprilisa óta veretlen a Bundesligában. Mi az, amit te, és különösképp a srácaid ilyen jól csinálnak ennyi ideje?

Az edzői és támogatói csapat oldaláról minden erőnkkel azon vagyunk, hogy olyan körülményeket teremtsünk meg, amelyben a fiúk a lehető legjobban tudnak fejlődni. Létrehoztunk egy tanulási folyamatot, melyben mindenki maximálisan érintett, és egyénekre tervezett. Pozitív atmoszférát teremtettünk a csapat körül, amit nem könnyű annak fényében tartani, hogy minden évben változik a csapatösszetétel. Szeretnénk, hogy a srácok futballistaként és magánszemélyként is fejlődjenek, hogy végül sikeressé válhassanak. Vannak értékek, melyeket közvetíteni akarunk, és ez a fiúknak is jó például szolgál. Fontos számunkra, hogy nyíltan és őszintén bánjunk egymással a csapaton belül, hogy soha ne veszítsük el a futball örömét és hogy egyszerűen bátrak vagyunk.

Sikeresen teljesítetted a futballtanári tréninget az előző idényben. Ez alatt a 10 hónapos tréning alatt gyakran hiányoztál az edzőpályáról. Hiányzott a fiúkkal való munka időben?

Körülbelül az esetek 40%-ban nem voltam ott, mivel a sportiskolában tartózkodtam Hennefben. A sporttudományi képzésemnek hála sok dolog volt már ismerős, és ezek közül néhányat még jobban elmélyítettünk. Összességében ez nem volt egyszerű, vasárnap meccsünk volt, és csak csütörtökön jöhettem vissza a csapattal. De Eren Yilmaz (másodedző), Michael Strzys (technikai vezető) és Max Kallensee (erőnléti edző), és valamenyni stábtag kiváló munkájának hála a srácok alig vették észre, hogy nem vagyok ott. Ez idő alatt megtanultam csak a lényegre koncentrálni, a célunk pedig az volt, hogy kihozzuk a maximumot ezalatt a rövid idő alatt.

Futballtanár vagy immáron, személyileg hogyan tett ez hozzád?

A nagy, időigényes kurzuson kívül sok nagyszerű tapasztalatot és új perspektívát kínál. A tanfolyam kiszélesítette a világlátásomat. A tréner mai munkája nagyon változatos, és sokat tudtam belőle kamatoztatni. Legyen az a média kezelése, a sportgyógyászat, a pszichológia, az emberi erőforrás menedzsment és természetesen a klasszikus futballelmélet. Ez már nagyon kiterjedt, és magában foglalja például egy játékvezető képzését és a táplálkozási tudnivalókat is.

Hogy szeretnéd látni játszani a csapatodat edzőként?

Nem csak egyféle játékstílust képviselek. Először is, a csapat és az egysége szintén kölcsönöz egy stílust az edzőnek, így együtt mi a saját játékstílusunkat fejlesztjük. A csapathangulat döntő jelentőségű lehet a játékstílus megvalósításának kapcsán. Ami azt illeti, a sikeren magán is múlik. Egy győzelem után sokkal könnyebb a dolgunk, mint egy vereséget követően, ami természetesen kihat mindenre.

Az is fontos számunkra, hogy mit tudunk kezdeni a labdával, gondolok itt az építkezésre, a passzjátékra, és az utolsó harmadban történő játékra. Különösen ez utóbbi területen a srácok szabad kezet kaptak, hogy kreatívan oldják meg a helyzetet, azonban a védekezés gyakorlása, és a gólok elkerülése sem elhanyagolható. Szeretnénk, ha a csapat előtt sok lehetőség adódna mindig, és gólokat szereznének, és opciókat biztosítunk erre számukra, hogy segítsük őket. A pályán maguknak kell dönteniük, és ezt nem vehetjük el tőlük. Az edzéseken igyekszünk kihívások elé állítani őket, hogy azokban jó döntést hozhassanak.

Minden sorozat véget ér egyszer, a tiéd a júniusi Német Bajnokság döntőjében szakadt meg a Köln ellen. Milyen érzés volt, hogy pont a döntőben veszítettetek először, és hogy reagálták le a játékosok?

Még a mérkőzés előtt nagyon pozitívak voltunk. Veretlenek és favoritok voltunk, hazai pályán játszottunk,  és mindenki győzelemre számított. Éppen ezért a vereség szíven ütött minket, és mindenki nagyon csalódott volt eleinte, azonban gyorsan megráztuk magunkat, és visszatekintettünk arra, hogy milyen remek szezont tudhatunk a hátunk mögött. Közhelyesnek hangzik, de sportolóként, edzőként és emberként is rengeteget lehet az ilyen vereségekből tanulni.

Vessünk egy pillantást az idei szezonra: a csapatod veretlen az U17-es Nyugati Bundesligában. Hogy értékeled az idei szezonját a csapatnak, hol teljesítettek jól, és hol lehet még fejlődni?

15-16 éves junior játékosokról beszélünk, így nem kérdés, hogy minden területen továbbra is rengeteg potenciál rejlik bennük. A magam részéről különösen örülök az idei kezdetnek. Hamar eldöntjük a meccseinket, résen vagyunk már az elejétől fogva, és csapatként működünk együtt. Mind támadásban, mind védekezésben jól döntenek a srácok, és ennek nyoma is van a mérkőzés során. Egységes egységként működnek a fiúk, együtt védekeznek, és együtt is támadnak.

Mire számítasz, hol fog tartani a csapatod az év végén? Mind a tabellán, mind futballtudásban?

A célunk, hogy minden mérkőzést megnyerjünk. A győzni akarás, amin dolgozunk visszaköszön a napi tréningek során, és ezt kívánjuk átültetni a gyakorlatba is. Azt szeretnénk, hogy ez az akarat kialakuljon, és későbbre is kitartson, valamint az egyéni fejlődés, futballorientált felfogás is meglegyen. Ezek a céljaink, és ezeken dolgozunk hétről-hétre.