Egy hazai győzelem, és bármilyen célért folytatható lesz a harc

Szerző: | 2019. nov. 04. | Beharangozó

1964, 1994 majd 2019 – ezek azok az évek, amikor az Inter és a BVB farkasszemet nézett egymással Európában. A Sárga-Feketék remélik, hogy ezúttal a szerencse nekik kedvez, és hogy meg tudják szerezni első hazai győzelmüket az olasz futball egyik óriásával szemben. Három pontot szerezve a Dortmund nagyon jó pozícióba kerülne a kieséses szakaszért vívott harcban.

A mostani párharc első felvonását megelőzően a két együttes az 1993/94-es UEFA-kupában találkozott utoljára egymással. Az Inter – amely csapat a Salzburgot legyőzve a fináléban bajnok lett – 3-1-es győzelmet aratott Dortmundban az első felvonáson. A visszavágón a Dortmund ledolgozta a hátrányát, és Sammer révén nagyon közel kerültek ahhoz, hogy átvegyék az összesítésben is a vezetést, de a kapufa megállította. Antonio Manicone végül a 80. percben villant, így egy gólra csökkentette hátrányukat, amellyel tovább is jutottak.

Az Inter került ki szintén győztesen 1964 áprilisában, mikor a két együttes a BEK elődöntőjében találkozott egymással. Az első párharcon még 2-2-es eredmény született a Rote Erde Stadionban, azonban a visszavágón az olasz gigászok erősebbnek bizonyultak hazai pályán, és 2-0-ás győzelmükkel a döntőbe jutottak. A Nerazzurri végül 3-1-re legyőzte a Real Madridot is a fináléban, így a klub történetének első nagy európai trófeáját hazaszállították.

A Dortmund napjainkban az Atalantával találkozott utoljára az olasz csapatok közül, a 2017/18-as szezonban 4-3-as összesítéssel léptek túl a bergamói együttesen (3-2 otthon és 1-1 idegenben) az Európa Liga legjobb 32-je között.

BL-ben viszont kedvező a mérleg eddig, hiszen a legutóbbi öt hazai meccséből csupán egyet veszített el a csapat. Olaszok elleni fronton azonban van még mit javítani, 6 győzelem, 3 döntetlen és 7 vereség a mutató, melybe a múltkori, Inter elleni vereség is belerondított. A milánóiaknak viszont idegenben kevésbé megy, csak kettőt nyertek legutóbbi 13 európai sorozatos mérkőzéseik közül, míg négyszer döntetlen, hétszer pedig vereség lett a kimenetel vége – ez utóbbi ráadásul a legutóbbi 10 meccsükön született.

Ahhoz, hogy az egymás elleni párharcban a Dortmund kerüljön kedvezőbb helyzetbe, legalább három góllal kell holnap nyerniük. Ha ez nem sikerül, de a győzelem megvan, a Dortmund így is jó helyzetbe kerül az utolsó két mérkőzésre. Ha döntetlennel zárnának a felek, akkor is van esély az Inter elé kerülni, bár ha mindkét meccsét megnyeri a Dortmund (a Barca és a Praha ellen), akkor az Inter is nyerési kényszerbe kerül, ami a spanyol gigász révén egyik félnek sem jelent könnyű feladatot.

Az Inter a Serie A negyedik helyezettjeként került az elitkörbe, egyben ők szállították Olaszországnak a legutolsó BL-trófeájukat, még 2010-ben José Mourinho vezetésével. Az idei a 13. alkalom, hogy a milánóiak a BL-csoportkörben szerepelhetnek, tavaly egy hosszú szünet után tértek vissza újra az elitbe (2011/12-ben szerepeltek azt megelőzően utoljára itt). Éppen a Dortmund ellen tört meg a BL-ben hatmeccses nyeretlenségi sorozatuk, miután Favre legénységét 2-0-ra győzték le. Idegenben fordulhat a kocka, hiszen a legutóbbi három németországi túrájukból egyet sem nyertek meg, sőt, kétszer ki is kaptak, sőt, legutóbb 2011 márciusában győztek le német földön klubot, akkor a Bayern Münchent állították meg 3-2-re. Most 17 évesen és 113 naposan Sebastiano Esposito lett a legfiatalabb játékos, aki képviselte az Intert a Bajnokok Ligájában. Esposito volt a legfiatalabb játékos az Interben, aki Giuseppe Bergomi óta magára ölthette a mezt, ő maga 17 évesen és 93 naposan játszott európai kupameccsen az 1980/81-es idényben.

Dortmundi oldalról várhatóan visszatér Roman Bürki, aki legutóbbi öt hazai BL-meccsén mindössze egy alkalommal kapitulált – a Tottenham Hotspur ellen, a tavalyi idény legjobb 16-ja között, melyet 1-0-ra veszített el a csapat. A további eredmények: AS Monaco 3-0, Atlético Madrid 4-0, FC Bruges 0-0 és Barcelona 0-0. A Sárga-Feketék eggyel megelőzik az Intert, és 14. alkalommal szerepelnek a BL csoportkörében, és legutóbbi hat próbálkozásukból ötször is továbbjutottak a kieséses szakaszba. Az idei szezonban a hazai pálya erődként funkcionál, hiszen nyolc meccsből hatot győzelemmel zárt a csapat, kettő lett döntetlen, elesni pedig még nem esett el a Favre-legénység.

És szívből reméljük, hogy ez holnap este sem történik meg az Inter ellen. 21:00-kor kezdés, utána kiderül, mire képes a feltámadni látszó Dortmund.

Várható kezdőcsapatok: