A Bayer otthona kellemes terep az elmúlt időkben a Borussiának

Szerző: | 2020. feb. 07. | Beharangozó

Szombat este a Bundesliga 21. játéknapján a Leverkusen-Dortmund összecsapás lesz az este kiemelt mérkőzése. A BayArena kellemes pálya a BVB számára: a Sárga-Feketék legutóbbi 11 látogatásukból ötször is nyerni tudta, és csupán egy vereség rontja a mérleget.

A Dortmund remek szériát tudhat maga mögött a Bayer Leverkusennel szemben, hiszen legutóbbi négy párharcuk során egyaránt a Sárga-Feketék nyertek, ami a legjobb sorozatuk a gyógyszergyáriak ellen. A hazaiak a legutóbbi 5 évben csupán egy mérkőzést nyertek meg ellenünk, 2016. október elsején. Akkor Mehmedi és Chicharito góljaival tartották otthon a 3 pontot egy 2-0-ás győzelemmel. A Leverkusen ellen csupán a Bayern szerzett több győzelmet (47) és gólt (152), a BVB mérlege 32 győzelem és 129 gól. Ebből 22 találat a legutóbbi hat mérkőzésen született, amihez a Bayer hetet tudott hozzátenni, így mérkőzésenként majdnem öt gólos átlagot produkálnak a csapatok.

Az idei bajnoki szezonban a második legkevesebb gólt a Leverkusen látta, meccseiken összesen 55 találat született – ennél csak a Wolfsburg tud kevesebbet felmutatni, ahol oda-vissza 49 alkalommal zörrentek a hálók. Hazai pályán stabil a gyógyszergyáriak védelme, hiszen csupán egy vereséget szenvedtek el, december 18-án a Hertha Berlin egy találattal bizonyult jobbnak – viszont a megszokott környezet előnyét se tudják mindig kihasználni, hiszen négy döntetlenjük is van, amivel e tekintetben ligaelsők. A korábbi dortmundi tréner, Peter Bosz csapata a legutóbbi négy mérkőzésén egyaránt megszerezte az első góllal a vezetést, igaz, a Hoffenheim ellen ez nem bizonyult elegendőnek. A Német Kupában is továbbjutottak, a Stuttgart csapatát tudták 2-1 arányban felülmúlni.

A Dortmund tudja a legnagyobb szórakoztatást nyújtani az idei szezonban, 20 bajnokija alatt ugyanis 84 találat esett, amivel vezetnek ebben a mutatóban – arányát tekintve is jó a mutató, +28-as mérlegüknél csak a Bayern +35-ös mérlege erősebb. A Dortmund 2020-ban három győzelemmel nyitott, ezt kívánja folytatni, de legutóbbi kilenc bajnokijából is csupán egyet veszített el – összesen pedig hármat, ami a legkevesebb vereség az idei bajnokságban. Idegenben sem remegnek meg a lábak, hiszen legutóbbi négy bajnokiján háromszor is győzni tudott a Favre-legénység.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón szó esett Reusról, valamint az előttünk álló kihívásról, aminek kapcsán mind Zorc, mind Favre egyetértett abban, hogy a Leverkusen más minőséget képvisel, mint a Köln és az Union Berlin, így másabb mérkőzésre számíthatunk – kiemelték, hogy az apró hibák kijavításában rejlik a mérkőzés kimenetele, a Bréma ellen látottakon sürgősen javítani kell, hiszen a labdaszerzések és a letámadások is kevésnek bizonyultak.

Marco Reus hiányát mindketten fájó esetként említik, de jó hír az, hogy Guerreiro visszatért az edzésbe, és bevethető lesz szombaton, míg a frissen gólt szerző Reyna esetében Favre azt mondta, nem kizárt, hogy kezdőben játszatja,  hiszen több poszton is bevethető, játéka pedig meggyőző eddig.

Hogy ki kezd, és milyen eredménnyel zárunk, szombat este fél 7-től kezdve derül ki, amikor a stuttgarti Schmidt szavára elindul a mérkőzés. Ha öt gólban nem is, de három pontban reménykedünk.

Várható kezdőcsapatok: