Erling Haaland: Boldog vagyok!

Erling Haaland: Boldog vagyok!

Minden téma Erling Haalandról szólt az Augsburg elleni 5-3-as győzelmet követően, miután az ifjú debütáns mesterhármassal tette le névjegyét nyitányán.

“Nagyon nyugodt, de rendkívül ambíciózus” – mondta róla a csapatkapitány, Marco Reus. “Erling nagyon kemény munkát végez az edzéseken. Úgy emlékszem, hogy Auba volt a legutóbbi játékosunk, aki az Augsburg ellen debütált, és ő is hárommal nyitott. Ha ez a történet ugyanolyan sikeres lesz, mint az övé, nem panaszkodhatunk. Erling jó benyomást tett, és egy rendkívüli rajtot vett ma.”

Lucien Favre is hasonlóan nyilatkozott róla: “Erling remekül szállt be, és hamar megmutatta erősségeit a befutásaival. Nagyon jól mozgott a vonalak mentén, és sok új lehetőséget vitt a támadásainkba. Gio Reynát is játékba küldtük, és ő is nagyon jól játszott. Igazán őrült meccsünk volt, és már az első félidőben kellett volna vezetnünk, de ezzel szemben az ellenfél neve mellett szerepelt egy gól a félidőben. Váltanunk kellett a második félidőre a védelemben, mert az ellenfelünk vezetett, mi pedig a győzelemért hajtottunk, így több rizikót vállaltunk, és e tekintetben jól is teljesítettünk – elkezdtünk támadni, hiszen tudtuk, hogy megvan bennünk minden képesség arra, hogy fordítani tudjunk.

De mit mondott maga Erling Haaland? Ugyan nagy hatással volt a pályán történtekre, de ettől függetlenül kissé zárkózott maradt. A meccslabdát emlékként hazavitte karjaiban, és szűkszavúan annyit mondott, jól debütált, és boldog. Talán több ideje lesz megmutatnia magát a Köln ellen jövő pénteken. Mindenesetre tisztázta, hogy a csatár fittnek érzi magát, és játékra alkalmas.

A mágia száma 17, Reyna az ötödik legfiatalabb debütáns

A mágia száma 17, Reyna az ötödik legfiatalabb debütáns

Mikor Erling Haaland pályára lépett, a kapuralövések aránya 12:8 volt az Augsburgnak, a norvéggal a fedélzeten 9:1-gyel bővült az arány a BVB javára. A 17-es számú játékos háromszor is beköszönt debütálása során – csakúgy, mint egykoron Pierre-Emerick Aubameyang, szintén 17-esben, szintén az Augsburg ellen. A mérkőzés érdekességei következnek.

Ígéretes rajt: A Borussia Dortmund 2004 óta nem veszítette el az új esztendő első találkozóját: a mérleg 11 győzelem és 5 döntetlen.

Gólok futószalagon: A BVB 10 gólt jegyzett ebben a szezonban az Augsburg ellen (5:1 és 5:3), mindkét esetben hátrányból fordítottak.

Remek debütálás: Erling Haaland a hetedik triplázó debütáns a Bundesligában – és a harmadik Lothar Emmerich és Pierre-Emerick Aubameyang után. Auba szintén az Augsburg ellen triplázott 2013 augusztusában.

Egy, aki mindent (el)visz: A Bundesliga történetében csupán egy olyan játékos volt, aki fiatalabban szerzett mesterhármast Haalandnál: Walter Bechtold 18 évesen triplázott az Eintracht Frankfurt mezében 1965-ben.

Leggyorsabb debütáns: Haaland az 56. percben érkezett a pályára, és 23 percre volt szüksége a triplához, amit nála gyorsabban még senki nem ért el első mérkőzése során. Mindhárom lövése betalált, és mind a hármat bal lábbal jegyezte.

Az első “dortmundi norvég”: Haaland az első norvég játékos, aki a BVB színeiben jegyez gólt a Bundesligában. Három korábbi elődje gólcsendben maradt: Andre Bergdölmo, Jan Derek Sörensen és Steinar Pedersen sem tudta megzörgetni az ellenfelek hálóját.

Az Augsburg ellen: Paco Alcácer tavaly szintén triplázni tudott az Augsburg ellen, a drámai, 4-3-ra megnyert találkozón villant háromszor, egy nagyon emlékezetes szabadrúgással megpecsételve a találkozót az utolsó utáni percekben.

Idegenben először: Julian Brandt hetedik gólját szerezte tétmeccsen a BVB színeiben, és most először talált be idegenben. Három bajnoki találatából kettőt éppen az Augsburg ellen szerzett, mind a két párharc során bevette az ellenfél kapuját.

Megállíthatatlan: Jadon Sancho legutóbbi kilenc tétmeccsén kilenc gólt szerzett.

Az ötödik elem: Giovanni Reyna 2002. november 13-án született, amivel a Bundesliga történetének ötödik legfiatalabb pályára lépője lett. Előtte Nuri Sahin, Yann Bisseck, Jürgen Friedl és Ibrahim Tanko állnak.

Feledtetni érkezik a tavalyi vereséget a Borussia az Augsburghoz

Feledtetni érkezik a tavalyi vereséget a Borussia az Augsburghoz

A Bundesliga szombaton visszatér, az Augsburg otthonában lépünk pályára 15:30-tól a WWK Arénában.

Nem a legkellemesebb emlékekkel gondolhatunk vissza a legutóbbi találkozásra, hiszen 2019. március 1-jén 2-1-es vereséget szenvedtünk otthonukban – igaz, ez volt az első alkalom, amikor vesztesen hagytuk el a pályát a bajor városban. Ez a vereség tett pontot egy hosszú idegenbeli szériára, mely alatt hat győzelmet és két döntetlent értünk el (beleértve egy kupameccset is). Összességében a legutóbbi 17 párharcból csupán kettőt veszítettünk el az Augsburg ellen, és kilenc alkalommal legalább háromszor vettük be soron következő ellenfelünk kapuját. Hazai pályán ez idő alatt 720 percet játszottak a felek az Augsburg otthonában, ebből viszont csak 99 percig vezettek az adott találkozókon. A BVB 43 gólt jegyzett eddig az FCA ellen, ezzel csak a Bayern München tud még vetekedni.

Martin Schmidt csapata stílusosan fejezte be a szezon első részét, legutolsó négy mérkőzéséből ugyanis hármat megnyertek. Az egyetlen kivétel a Lipcse elleni találkozó volt – az év utolsó meccsén 3-1-re nyertek az aktuális listavezetők, ez a vereség viszont az egyetlen volt számukra a 11. és 17. fordulók között. 8 egységgel többet szereztek eddig, mint az előző szezonban ilyenkor (most 23-nál tartanak, tavaly ilyenkor 15 pont volt a mérleg) – ennek egyik oka a nagyon erős hazai forma, legutóbbi három otthoni fellépésüket sikerrel zárták. A siker másik kulcsa a távoli lövésekből való gólszerzés: hármat közvetlen szabadrúgásból, hármat pedig távoli kísérletből abszolváltak sikerrel. Általában hagyják ellenfelüket sok lövéshez jutni, és hét alkalommal kaptak csupán kontrából gólt.

A mi oldalunkról Julian Brandt (11 mérkőzés), Nico Schulz (10 mérkőzés) és Lukasz Piszczek (9 mérkőzés) jó emlékeket őriz ellenfelünkről, hiszen ellenük sosem álltak a vesztes oldalon. Paco Alcácer is örömmel gondolhat rájuk, hiszen három fellépése alatt 6(!!) gólt szerzett ellenük, mindössze 145 perc alatt, ebből duplázott az 5-1-es eredmény során, és triplázott tavaly a 4-3-as győzelem során.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Lucien Favre kiemelte: “az első perctől kezdve fontos, hogy a játékunkat érvényesítsük. Sokat változott a csapat, sok területen cserélődtek, és egy nagyon erős, kompakt csapattá váltak.” Emlékezhetünk arra, hogy az első párharcot 5-1-re nyertük meg, akkor Paco duplázott, mellette Reus, Sancho és Brandt volt eredményes. Arról is szó esett, hogy a frissen igazolt Erling Haaland is teljes értékű edzésmunkát végzett, de a keretbe került a mindössze 17 éves Giovanni Reyna is, aki a szezon hátralevő részében az első számú keret tagja is marad. Michael Zorctól kérdezték, hogy mit vár a csapattól, ő a “jó teljesítményt, jó játékos, és az edző által vázolt elképzelések gyakorlatba ültetését” nevezte meg. Bízunk benne, hogy igaza lesz, 15:30-kor kiderül, mikor a brémai Jablonski szavára kezdetét veszi a találkozó.

Várható kezdőcsapatok:

 

“Ki kellett volna használjuk a lehetőségeinket” – a mérkőzés reakciói

“Ki kellett volna használjuk a lehetőségeinket” – a mérkőzés reakciói

A két Julian, Brandt és Weigl is egyetértett abban, hogy a Hoffenheim ellen elszenvedett 2-1-es vereség több, mint bosszantó. Lucien Favre edző és Michael Zorc sportigazgató a helyzetkihasználás előnyeinek eltékozlását kritizálta. A mérkőzés reakciói következnek.

Lucien Favre: “Teljesen uralmunk alatt tartottuk a mérkőzést. Képtelenek voltunk a tiszta helyzeteinket kihasználni, amiből öt vagy hat is volt, könnyedén lehetett volna 2-0, akár 3-0 is a javunkra. Hatalmas helyzeteink voltak, de nem játszottuk meg jó, túlbonyolítottunk dolgokat. Fantasztikusan akartunk játszani, de elvesztettük a labdát, és bár visszaszereztük, egyszerűbb lett volna a megtartására játszani – ez sokba is került így. Nem arról van szó, hogy gyorsan elfáradtunk volna – megdolgoztunk azért, hogy ide jussunk, ráadásul két sérültünk is lett a második félidőben.”

Michael Zorc: “Ennek a mérkőzésnek még csak döntetlennel sem lett volna szabad végződnie. Ajtó-ablak helyzeteink voltak, melyek kihasználatlanok maradtak, ez volt a probléma. A félidőben azt beszéltük, hogy 2-0 is lehet az állás, de le kell hozzuk Hummelst és Hazardot. Ezt követően kellett újra megkeverni a kártyákat, és új taktikával előállni. A második félidőben voltak remek helyzeteink, főleg a jobb oldalon támadtunk le, de nem tudtuk megfelelően beadni azt középre. A végén ez különösen megbosszulta magát.”

Julian Brandt: “Minden vereség fájó, főleg ha vannak remek helyzeteid mindkét féliidőben, így különösen bosszantó. Ha 1-0-ra vezetsz, és 2-0-ra növelhetnéd, de nem sikerül, előfordul hogy a túloldalon ti kapituláltuk. Ezt nem lett volna szabad engedni, vigyázni kellett volna az eredményre, ha képtelenek vagyunk újabb találatot szerezni. Ha hibázunk, gólt kapunk, ez így működik.”

Julian Weigl: “Frusztráló vereség. Ennek nem ez az út volt kijelölve, ezt nem lett volna szabad megengedni. Ezért vagyunk csalódottak és bosszankodóak. Nem játszottunk rosszul, képesek voltunk végig veszélyes helyzetbe hozni magunkat, de a lehetőségeink legtöbbjét nem sikerült végül végigvezetni. A második félidőben kissé megtorpantunk, míg a Hoffenheim végzetes volt – két helyzetük volt csupán, mindkettőt góllal zárták, és ez volt az, ami számított.”

A Hoffenheim otthonában zárjuk 2019-et ma este

A Hoffenheim otthonában zárjuk 2019-et ma este

A TSG Hoffenheim otthonába látogat a Dortmund, amivel lezárják a 2019-es naptári évet, illetve az évtizedet is.

A két csapat legutóbbi 13 egymás elleni mérkőzéséből mindössze egyet veszített el a BVB, ez 2018. május 12-én esett meg, akkor 3-1-re nyertek a hazaiak. A sinsheimiek ellen viszont az elmúlt időszakban szenvedett a csapat, hiszen egy vereség, és két döntetlen volt a legutóbbi három párharc eredménye, és idegenben is 2012 decemberében nyert a csapat az otthonukban, ennek szintén 3-1 lett az eredménye Götze, Großkreutz és Lewandowski góljainak köszönhetően.

A keddi fordulóban játszott a Dortmund és a Hoffenheim is, előbbi a Lipcse ellen 3-3-ra zárt, utóbbi pedig Berlinben legyőzte az Uniont 2-0-ra. Gólok tekintetében nincs okuk a panaszra, hiszen a legutóbbi 10 bajnokik legalább egyszer rendre betalált Schreuder csapata, igaz, az idei szezonuk eddig gyengébben néz ki, hiszen legutóbbi négy hazai mérkőzésükből csak egyet nyertek meg a Paderborn ellen, november elsején, illetve hazai pályán 18 kapott gólnál járnak, ami kétszer több a tavalyi szezonhoz képest a bajnokság ezen szakaszából.

Vendégoldalon a Dortmund stabilabbnak mutatkozik, legutóbbi négy mérkőzéséből hármat megnyertek, és a legutóbbi 13 találkozó során csak egyszer szenvedtek vereséget – vereségek tekintetében a Dortmund a “legerősebb”, hiszen csak kétszer kapott ki idén, amivel ligaelsők – igaz, holtversenyben, hiszen a Lipcse is kétszer veszített idén, mindkét vereséget idegenben szenvedték el.

Nagy kérdés, hogy kikkel tudunk felállni, hiszen a tegnapi hírek alapján Reus izomsérülést szenvedett el, míg Sancho játéka is kérdéses egy lábsérülés miatt, Delaney, Schmelzer és Witsel pedig továbbra sem bevethető. A túloldalon sérült ugyan nincs, de apróbb bajlódással küzd Belfoldil, Ochs és Zuber is, de nem kérdés, hogy a Dortmundnál vannak a fájóbb pontok. Hogy mi sül ki ebből, és hogyan zárul az idei naptári évünk ma este kiderül, 20:30-tól ugyanis útjára indul a labda a Prezero Arénában.