Reus: Erre kell építkeznünk! – A mérkőzés reakciói

Reus: Erre kell építkeznünk! – A mérkőzés reakciói

Marco Reus elégedett volt a skynak tett nyilatkozata alapján csapata remek teljesítményével a Mainz elleni 4-0-át követően, Julian Weigl pedig a formáció változtatását méltatta, ami láthatóan nagyot lendített a csapat teljesítményén. A mérkőzés reakciói következnek.

Marco Reus: “Képesek voltunk az elmúlt években küszködni itt, hiszen hazai pályán a Mainz képes hatalmas nyomást kialakítani. Megbeszéltük egymás között, hogy folyamatos koncentrációra lesz szükség, és az elmúlt két-három mérkőzésen mutatott teljesítményünket kell újra elővegyük. Rengeteg lehetőségünk volt az első félidőben, és megszereztük a vezetést is, ami után különösen fontos volt, hogy tovább növeljük az előnyt. Zaga teljesítménye a második félidőben szenzációs volt, de ezt már az edzéseken is rendre megmutatja. Szép csapatmunka volt, erre kell építkeznünk.”

Julian Weigl: “A felállás változtatása jó hatást gyakorolt ránk. Ez volt a jó lépés azt illetően, hogy a védelmünket stabilizáljuk, jelenleg remekül működik. Az elmúlt pár mérkőzés bátrabbá tett minket, és a labdabirtoklás és -játszás terén is lassan visszanyerjük teljesen az önbizalmunkat. Ez szükséges ahhoz, hogy 4-0-ra győzni tudjunk.

Lucien Favre: “Az elején voltak nehézségeink a labdával. Az első 15 percben az ellenfelünk nagyon agresszív volt, keményen nyomtak minket. Fél óra elteltével azonban már jobb volt a sorunk, többet birtokoltuk a labdát, és jól is játszottuk meg, úgy hiszem. Volt pár gólszerzési lehetőségünk, és megérdemelten szereztünk vezetést az első félidőben. A folytatásban nagyon görcsösen szerettük volna növelni az előnyt, ami talán visszább is vethetett volna minket, de jól használtuk ki a területeinket, jól teljesítettünk a mai nap folyamán.”

A Déli Lelátó hatalmas jelentősége – a mérkőzés érdekességei

A Déli Lelátó hatalmas jelentősége – a mérkőzés érdekességei

A Borussia Dortmund immáron kilencedjére jutott tovább az UEFA Bajnokok Ligájának kieséses szakaszába – és hatalmas köszönet rejlik ebben a kapus irányába. A mérkőzés érdekességei következnek.

Biztos kezek: Roman Bürki nem kevesebb, mint hét védést mutatott be, amivel egyértelműen a meccs emberévé vált, és ez személyes BL-rekord egyben részére. A Bundesligában mutatott rekordjától azonban messze van, ott 11 mentést mutatott be a Mönchengladbach ellen 1-0-ra megnyert idegenbeli találkozón.

Folyamatos ostrom: A két csapat összesen harminckét alkalommal kísérletezett kapuralövéssel, a Slavia kicsivel többször (17-15).

Különbséget jelentő: A legutóbbi 19 hazai gólból 17-et a Déli Lelátó előtt esett.

Elsőáldozó: Julian Weigl először szóródott ki piros lappal, két egymást követő sárga lapos szabálytalanságot követett el.

Továbbjutás: A BVB tizedik alkalommal jutott az UEFA Bajnokok Ligájába, náluk többször csak a Bayern München szerepelt itt, összesen 25-ször. A Dortmund kilencedik alkalommal jutott tovább az egyenes kieséses szakaszban, valamint régebben egyszer a második csoportkörbe, amíg létezett ez a fajta rendszer.

Így kell tovább folytassuk, megtettük a következő lépést – a mérkőzés reakciói

Így kell tovább folytassuk, megtettük a következő lépést – a mérkőzés reakciói

Az edző elégedett volt a csapattal, és a csapat is boldog volt a “következő lépés” megtétele okán. A mérkőzés reakciói következnek.

Lucien Favre: “Nagyon jól játszottunk az első félidőben. Általában nehéz gólszerzési lehetőségeket kialakítani a Düsseldorf ellen, de három kiváló lehetőségünk is volt. Szerencsénkre az első gólunk még a félidő előtt megszületett. A Düsseldorf okosan védekezett, és kellően koncentrált a játékra, ami nehezítette a dolgunk. A második félidőben korán meg akartuk szerezni a vezetést, így enenk megfelelően a mérkőzést nyitottabbá tettük, fogásra leltünk és gólokat szereztünk. Nagyon elégedett vagyok.”

Marco Reus: “Mindig jó, ha a csapat nyer, és gólokkal és gólpasszokkal tudod segíteni. Szép győzelem volt, és megérdemelt volt a különbség, egyszerűen jól játszottunk, remek csapatmunka volt. Remélem, hogy a következő mérkőzéseken is tudjuk tartani ezt a stílust. Nagyon fontos volt ez az eredmény a berlini győzelem után, főleg azzal a játékkal, amit mutattunk. Teljesen tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt hetekben nem épp a legjobb teljesítményemmel rukkoltam elő. Mindig kritikusan állok hozzá a saját teljesítményemhez. Mindig keményen kell dolgozni, és hinni önmagadban. Ma megtettük a következő lépést előre, és bízom abban, hogy ezt a formát át tudjuk örökíteni keddre is.”

Julian Brandt: “A teljesítményem tükörképe volt a csapat teljesítményének. Hatalmas lelkesedéssel játszottunk mind, és élveztünk egy nagyon, nagyon jó napot. Nagyon sokat dolgoztunk ezen az elmúlt néhány hétben, de ma a csapat kvalitása érvényesült. Rengeteg labdát igyekeztem tartani, és védekezésben is rendben voltunk, nem igazán hagytunk lehetőséget a számukra. A második félidőben látható volt az a szenvedély, amivel előrukkoltunk. Igazán jó móka volt ezúttal a pályán lenni.”

Jadon Sancho: “Természetesen nagyon elégedett vagyok, a csapat nagyon jól működött. A három pont megszerzése különösen fontos volt, és mennünk is kell tovább. Volt néhány visszaesésünk az elmúlt hetekben, de végső soron az a fő, hogy térsz vissza. Marco és Lukasz nagyon sokat segített nekem abban, hogy visszanyerjem a formámat. Nagyon boldog vagyok, hogy a dolgaink újra jól mennek. A mai mezünk volt az eddigi legjobb, amink csak valaha volt, talán ebben kéne továbbra is játszanunk.”

Thorgan Hazard: “Természetesen lelkes vagyok, jó meccset játszottunk, és már az első perctől kezdve a végéig nyomás alatt tartottuk őket, és sok gólszerzési lehetőséget alakítottunk ki – úgy gondolom, ez egy megérdemelt győzelem volt. Jól játszottunk ma, és sok kombinatív játékot mutattunk támadásban és védekezésben egyaránt. A dolgaink akár ugyanígy mehetnek tovább a jövőben is.”

Nem tudta megállítani a dortmundi támadótriót a Düsseldorf – a mérkőzés érdekességei

Nem tudta megállítani a dortmundi támadótriót a Düsseldorf – a mérkőzés érdekességei

Egyoldalú volt a forgalom a Signal Iduna Parkban, hiszen a kapuralövések tekintetében 25-2, labdabirtoklásban 71%, szögletekben 6-0 és párharcokban 62% volt az arány a BVB javára. A mérkőzés érdekességei következnek.

Felfelé ívelő tendencia: A Dortmund idei legnagyobb arányú, valamint egymást követő második győzelmét ünnepelhette, amire legutóbb az első két meccsnapon volt példa.

Hazai erőd: A Dortmund továbbra is veretlen otthon, és 21 pontból 17-et szerzett meg eddig a bajnokságban hazai pályán.

Támadó trió: Marco Reus és Jadon Sancho egyaránt duplázott, és előkészített 1-1 gólt a másiknak, míg Thorgan Hazard egyet szerzett és egyszer kiszolgált – a támadótrió ezzel nyolc kanadai pontot jegyzett együtt! Az idei szezonban először volt rá példa, hogy két játékos egy csapatból egyaránt duplázott.

Dupla duplázó: Marco Reus 20. Bundesligás dupláját szerezte, amiből kettőt idén jegyzett (az elsőt a Leverkusennek lőtte a negyedik játéknapon).

Erős rekord: Tizenkét bajnoki találkozóján Jadon Sancho 15 gólban volt érintett, ebből hét gól és nyolc assziszt a mérleg. Az egész ligát figyelembe véve csak Timo Werner és Robert Lewandowski áll jobban a kanadai táblázaton.

Belga rekorder: 34. bajnoki találatával Thorgan Hazard lett az új belga rekorder a Bundesligában (korábban holtversenyben állt Emile Mpenzával).

Debütáns: Leonardo Balerdi csereként állt be élete első Bundesliga-perceire, így ő lett az ötödik argentin játékos dortmundi színekben, aki játszott.

Csapattag-premier: A 17 éves Giovanni Reyna először lett nevezve a BVB első csapatába, aki annak a Claudio Reynának a fia, aki a Leverkusen és Wolfsburg színeiben 74 Bundesliga bajnokit játszott. Ha Reyna beállt volna, ő lett volna a Bundesliga harmadik legfiatalabb játékosa.

Nem éri meg az utat: Mind játékosként, mind edzőként nem tudott még győzelmet aratni Friedhelm Funkel a Dortmund otthonában (6 döntetlen, 19 vereség a mérleg).

Negatív rekord: A Düsseldorf csupán kétszer lőtt kapura, ami negatív rekordjuk, 1992 óta, mióta ezen adatokat számolják volt most legalacsonyabb a mutatójuk.

 

Mindig gólgazdag, ha a Dortmund a Düsseldorfot fogadja

Mindig gólgazdag, ha a Dortmund a Düsseldorfot fogadja

Szombat délután a Borussia Dortmund a Fortuna Düsseldorfot fogadja a Signal Iduna Parkban. Már most majdnem teltházas a stadion, de néhány vendégjegy még eladásra vár, így ismét pikáns hangulat várható a hazai mérkőzésen.

Az ötödik helyen tanyázó Dortmund a 15. helyezett Düsseldorffal mérkőzik, a két csapat között 11 pont különbség van a tabellán. Mindkét csapat előtt komoly cél lebeg: a Dortmund tartani kívánja a lépést az előttük állókkal, vagy épp előzni is van lehetőségük, míg a vendégek a 16. helyen tanyázó Herthával szemben kívánják növelni előnyüket. Nem lesz könnyű feladat, mivel a Dortmund hét hazai bajnoki óta veretlen, míg aktuális ellenfelük hat mérkőzés óta nyeretlen, legutóbb az első játéknapon győztek idegenben, akkor a Werder Brémát sikerült 3-1 arányban felülmúlniuk. A két csapat egymás elleni találkozói során a legutóbbi 15 alkalomból csupán kétszer veszített a BVB, az egyik tavaly decemberben esett meg, akkor a Düsseldorf állította meg először a Dortmundot, 2-1 lett a vége. Hazai pályán a veretlenségi mutató nyolcra rúg az F95 ellen, amiből hat győzelem és két döntetlen az arány, és minden alkalommal sikerült is bevenni a hálójukat, ami azt jelenti, hogy soha nem játszottak gól nélküli döntetlent egymással. Egy pikantéria mégis fűszerezi a párharcot: a Düsseldorf nyert legtöbbször idegenben a Dortmund ellen a Bundesligában, összesen hatszor, igaz, a legutolsó ilyen siker 34 évvel ezelőtt esett meg.

Nagy hiányt jelenthet majd a védelemben Hummels hiánya, aki eltiltását tölti, Delaney és Schmelzer pedig sérülés miatt nem bevethető. A túloldalon az eltiltását töltő Ayhan, valamint a sérüléssel bajlódó Sobottka, Stöger és Suttner nem tudja vállalni a játékot.

A Dortmund szenvedte el az egyik legkevesebb vereséget a bajnokságban, mindössze kétszer hagyták el pont nélkül a pályát, és csak egyet veszítettek el a legutóbbi 10 találkozó során, és a legutóbbi kilenc bajnokiján veretlen maradt a csapat, ha megszerezte a vezetést. Az sem okozott problémát, ha hátrányba kerültek a Sárga-Feketék, idén négyszer is pontot vagy pontokat szereztek úgy, ha hátrányba kerültek, amivel listavezetők ebben a mutatóban. A túloldalon ez a mutató fordított, a Düsseldorf négy meccset veszített el idén vezetésből, amivel szintén listavezetők.

A legnagyobb hazai győzelemhez 1984-ig kell visszamenjünk, amikor Michael Zorc és Bernd Klotz duplájával, valamint Jürgen Wegmann és Marcel Raducanu találataival 6-0-ra győzte le a BVB a Düsseldorfot. Várhatóan ez nem dől meg, mindenesetre bízunk abban, hogy újfent három pontot sikerül otthon tartani a Daniel Siebert vezette találkozón. A 35 éves berlini tanár jól ismeri csapatunkat, hiszen 13. alkalommal vezet dortmundi érdekeltségű mérkőzést, a mérleg pedig 9-1-2 alatta, amit aligha bánnánk, ha előbbi szám kétjegyűvé duzzadna. Szombaton erre a kérdésre választ kapunk.