Erling Haaland: Boldog vagyok!

Erling Haaland: Boldog vagyok!

Minden téma Erling Haalandról szólt az Augsburg elleni 5-3-as győzelmet követően, miután az ifjú debütáns mesterhármassal tette le névjegyét nyitányán.

“Nagyon nyugodt, de rendkívül ambíciózus” – mondta róla a csapatkapitány, Marco Reus. “Erling nagyon kemény munkát végez az edzéseken. Úgy emlékszem, hogy Auba volt a legutóbbi játékosunk, aki az Augsburg ellen debütált, és ő is hárommal nyitott. Ha ez a történet ugyanolyan sikeres lesz, mint az övé, nem panaszkodhatunk. Erling jó benyomást tett, és egy rendkívüli rajtot vett ma.”

Lucien Favre is hasonlóan nyilatkozott róla: “Erling remekül szállt be, és hamar megmutatta erősségeit a befutásaival. Nagyon jól mozgott a vonalak mentén, és sok új lehetőséget vitt a támadásainkba. Gio Reynát is játékba küldtük, és ő is nagyon jól játszott. Igazán őrült meccsünk volt, és már az első félidőben kellett volna vezetnünk, de ezzel szemben az ellenfél neve mellett szerepelt egy gól a félidőben. Váltanunk kellett a második félidőre a védelemben, mert az ellenfelünk vezetett, mi pedig a győzelemért hajtottunk, így több rizikót vállaltunk, és e tekintetben jól is teljesítettünk – elkezdtünk támadni, hiszen tudtuk, hogy megvan bennünk minden képesség arra, hogy fordítani tudjunk.

De mit mondott maga Erling Haaland? Ugyan nagy hatással volt a pályán történtekre, de ettől függetlenül kissé zárkózott maradt. A meccslabdát emlékként hazavitte karjaiban, és szűkszavúan annyit mondott, jól debütált, és boldog. Talán több ideje lesz megmutatnia magát a Köln ellen jövő pénteken. Mindenesetre tisztázta, hogy a csatár fittnek érzi magát, és játékra alkalmas.

A mágia száma 17, Reyna az ötödik legfiatalabb debütáns

A mágia száma 17, Reyna az ötödik legfiatalabb debütáns

Mikor Erling Haaland pályára lépett, a kapuralövések aránya 12:8 volt az Augsburgnak, a norvéggal a fedélzeten 9:1-gyel bővült az arány a BVB javára. A 17-es számú játékos háromszor is beköszönt debütálása során – csakúgy, mint egykoron Pierre-Emerick Aubameyang, szintén 17-esben, szintén az Augsburg ellen. A mérkőzés érdekességei következnek.

Ígéretes rajt: A Borussia Dortmund 2004 óta nem veszítette el az új esztendő első találkozóját: a mérleg 11 győzelem és 5 döntetlen.

Gólok futószalagon: A BVB 10 gólt jegyzett ebben a szezonban az Augsburg ellen (5:1 és 5:3), mindkét esetben hátrányból fordítottak.

Remek debütálás: Erling Haaland a hetedik triplázó debütáns a Bundesligában – és a harmadik Lothar Emmerich és Pierre-Emerick Aubameyang után. Auba szintén az Augsburg ellen triplázott 2013 augusztusában.

Egy, aki mindent (el)visz: A Bundesliga történetében csupán egy olyan játékos volt, aki fiatalabban szerzett mesterhármast Haalandnál: Walter Bechtold 18 évesen triplázott az Eintracht Frankfurt mezében 1965-ben.

Leggyorsabb debütáns: Haaland az 56. percben érkezett a pályára, és 23 percre volt szüksége a triplához, amit nála gyorsabban még senki nem ért el első mérkőzése során. Mindhárom lövése betalált, és mind a hármat bal lábbal jegyezte.

Az első “dortmundi norvég”: Haaland az első norvég játékos, aki a BVB színeiben jegyez gólt a Bundesligában. Három korábbi elődje gólcsendben maradt: Andre Bergdölmo, Jan Derek Sörensen és Steinar Pedersen sem tudta megzörgetni az ellenfelek hálóját.

Az Augsburg ellen: Paco Alcácer tavaly szintén triplázni tudott az Augsburg ellen, a drámai, 4-3-ra megnyert találkozón villant háromszor, egy nagyon emlékezetes szabadrúgással megpecsételve a találkozót az utolsó utáni percekben.

Idegenben először: Julian Brandt hetedik gólját szerezte tétmeccsen a BVB színeiben, és most először talált be idegenben. Három bajnoki találatából kettőt éppen az Augsburg ellen szerzett, mind a két párharc során bevette az ellenfél kapuját.

Megállíthatatlan: Jadon Sancho legutóbbi kilenc tétmeccsén kilenc gólt szerzett.

Az ötödik elem: Giovanni Reyna 2002. november 13-án született, amivel a Bundesliga történetének ötödik legfiatalabb pályára lépője lett. Előtte Nuri Sahin, Yann Bisseck, Jürgen Friedl és Ibrahim Tanko állnak.

Feledtetni érkezik a tavalyi vereséget a Borussia az Augsburghoz

Feledtetni érkezik a tavalyi vereséget a Borussia az Augsburghoz

A Bundesliga szombaton visszatér, az Augsburg otthonában lépünk pályára 15:30-tól a WWK Arénában.

Nem a legkellemesebb emlékekkel gondolhatunk vissza a legutóbbi találkozásra, hiszen 2019. március 1-jén 2-1-es vereséget szenvedtünk otthonukban – igaz, ez volt az első alkalom, amikor vesztesen hagytuk el a pályát a bajor városban. Ez a vereség tett pontot egy hosszú idegenbeli szériára, mely alatt hat győzelmet és két döntetlent értünk el (beleértve egy kupameccset is). Összességében a legutóbbi 17 párharcból csupán kettőt veszítettünk el az Augsburg ellen, és kilenc alkalommal legalább háromszor vettük be soron következő ellenfelünk kapuját. Hazai pályán ez idő alatt 720 percet játszottak a felek az Augsburg otthonában, ebből viszont csak 99 percig vezettek az adott találkozókon. A BVB 43 gólt jegyzett eddig az FCA ellen, ezzel csak a Bayern München tud még vetekedni.

Martin Schmidt csapata stílusosan fejezte be a szezon első részét, legutolsó négy mérkőzéséből ugyanis hármat megnyertek. Az egyetlen kivétel a Lipcse elleni találkozó volt – az év utolsó meccsén 3-1-re nyertek az aktuális listavezetők, ez a vereség viszont az egyetlen volt számukra a 11. és 17. fordulók között. 8 egységgel többet szereztek eddig, mint az előző szezonban ilyenkor (most 23-nál tartanak, tavaly ilyenkor 15 pont volt a mérleg) – ennek egyik oka a nagyon erős hazai forma, legutóbbi három otthoni fellépésüket sikerrel zárták. A siker másik kulcsa a távoli lövésekből való gólszerzés: hármat közvetlen szabadrúgásból, hármat pedig távoli kísérletből abszolváltak sikerrel. Általában hagyják ellenfelüket sok lövéshez jutni, és hét alkalommal kaptak csupán kontrából gólt.

A mi oldalunkról Julian Brandt (11 mérkőzés), Nico Schulz (10 mérkőzés) és Lukasz Piszczek (9 mérkőzés) jó emlékeket őriz ellenfelünkről, hiszen ellenük sosem álltak a vesztes oldalon. Paco Alcácer is örömmel gondolhat rájuk, hiszen három fellépése alatt 6(!!) gólt szerzett ellenük, mindössze 145 perc alatt, ebből duplázott az 5-1-es eredmény során, és triplázott tavaly a 4-3-as győzelem során.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Lucien Favre kiemelte: “az első perctől kezdve fontos, hogy a játékunkat érvényesítsük. Sokat változott a csapat, sok területen cserélődtek, és egy nagyon erős, kompakt csapattá váltak.” Emlékezhetünk arra, hogy az első párharcot 5-1-re nyertük meg, akkor Paco duplázott, mellette Reus, Sancho és Brandt volt eredményes. Arról is szó esett, hogy a frissen igazolt Erling Haaland is teljes értékű edzésmunkát végzett, de a keretbe került a mindössze 17 éves Giovanni Reyna is, aki a szezon hátralevő részében az első számú keret tagja is marad. Michael Zorctól kérdezték, hogy mit vár a csapattól, ő a “jó teljesítményt, jó játékos, és az edző által vázolt elképzelések gyakorlatba ültetését” nevezte meg. Bízunk benne, hogy igaza lesz, 15:30-kor kiderül, mikor a brémai Jablonski szavára kezdetét veszi a találkozó.

Várható kezdőcsapatok:

 

Az apróbb dolgok jelentik a különbséget – interjú Thomas Delaney-vel

Az apróbb dolgok jelentik a különbséget – interjú Thomas Delaney-vel

Ez a Borussia Dortmund számára egy felejtendő este volt. A 2-1-es vereséget követően Thomas Delaney adott interjút a BVB TV-nek.

Thomas Delaney a mérkőzésről:

“Rossz eredmény született. Jól kezdtünk, de nem tudtuk eléggé uralni a mérkőzést, a csapat teljesítménye nem volt elég jó. Nem szeretnék beszélni az egyéni hibákról. Ez megtörtént most is, és megtörténhet bármikor, akkor is, ha a labdabirtoklás mellettetek szól is. Muszáj csapatként jobbá válnunk ilyen helyzetekben, és hatékonyabban védekezni az egyéni hibákat követően.”

… a kapu előtti eredménytelenségről:

“Nehéz ezt definiálni. Néha olyan szériában vagy, amikor egyszerűen semmi sem jön össze. Jakob előtt volt egy óriási lehetőség, najd Paco előtt is, mielőtt betalált. Az augsburgi kapus topformában védett. Ezek az apró dolgok jelentik a különbséget aközött, hogy három pontot agy nullát szerzel – sajnos ma ez a szám nulla lett.”

… a megtanult leckékről:

“Muszáj tanulnunk a hibáinkból, és fejlődnünk kell. Az a teljesítmény, amit az Augsburg ellen nyújtottunk, egyszerűen nem elég jó.”

Odaajándékoztuk a gólokat – a mérkőzés reakciói

Odaajándékoztuk a gólokat – a mérkőzés reakciói

Mind a tréner, mind a játékosok arra reflektáltak az Augsburg elleni 2-1-es vereség után, hogy számos egyéni hibából juttatták gólhelyzethez az Augsburgot, mely csapat kétszer is eredményes volt Csi Dongvon révén. Lucien Favre csalódottan állapította meg, hogy “az ellenfélnek effektíve nem voltak helyzetei, mégis mi maradtunk alul”. A mérkőzés reakciói következnek.

Lucien Favre: “Nyerhettünk volna. Megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre, de nem tudtuk kihasználni. Az ellenfélnek effektíve nem voltak helyzetei, mégis mi maradtunk alul 2-1-re. Minden hibánk gólhoz vezetett, ez szégyen. Mi mindig nyerni akarunk, erre teljesen szükségtelenül veszítettük el a meccset: nézzék meg, hibát vétettünk, rögtön 1-0 lett az állás. De még ezután is meg kellett volna őrizzük a hidegvérünk, és kerülni a további hibákat.”

Marco Reus: “Elképesztően idegesítő vereséget szenvedtünk. Odaajándékoztuk őket az egyéni hibáknak köszönhetően, ami miatt sokkal nehezebb lett a dolgunk – 2-0-ás hátrányból pokoli nehéz mit kezdeni. Volt három vagy négy remek lehetőségünk, de ezt követően egyéni hibákat vétettünk, és fel tudott állni a védelmük. Csak magunkat vádolhatjuk, mivel nem adhatjuk el a labdát ennyire egyszerűen, és hívhatjuk meg az Augsburg játékosait hogy lőjenek gólt. Ha ennyit birtoklod a labdát, ki kell alakítani a megfelelő teret a játékhoz. Tudtuk, hogy az Augsburg őrzi a területeket, és rengeteget mozogtak, de elég lehetőségünk volt arra, hogy lőjünk gólt. Nem engedhetünk meg még egyszer ekkora hibákat magunknak, másképp a vesztes oldalon fejezzük be a találkozót.”

Roman Bürki: “Csalódott vagyok amiatt, ahogyan kaptuk a két gólunkat, teljesen szükségtelen volt. Másik oldalról nézve el kell ismerni Kobel teljesítményét, bemutatott néhány kiváló védést. Jelenleg olyan gólokat is bekapunk, melyeket egyszerű lenne kivédeni, de valami okból kifolyólag erre most nem vagyunk képesek.”

Matthias Sammer: “Egy döntetlent megérdemeltünk volna. Fejben dőlt el a találkozó, inkább fejben, mint fizikálisan. Muszáj elérni 90-95%-ot, a 60-70%-os teljesítmény egyszerűen nem elég.”