ASM – BVB | “Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megnyernünk a csoportot”

ASM – BVB | “Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megnyernünk a csoportot”

A Monaco elleni BL-meccs után a sérüléséből visszatérő Marcel Schmelzer, Mario Götze és Marwin Hitz nyilatkozott.

Marcel Schmelzer: Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megnyernünk a csoportot. A második félidőben kissé leemeltük a lábunkat a gázpedálról, aminek következtében a Monaco vissza tudott jönni a meccsbe. Ez okozott némi problémát, de aztán szerencsére sikerült megszereznünk a második gólunkat is. A meccs előtt a mester felhívta a figyelmünket arra, hogy a franciák ott fognak loholni a nyakunkon és meg fognak próbálni középen támadásokat vezetni, ami megnyitotta előttünk a lehetőséget a széljátékunk kihasználására. Majdnem két hónapot kellett kihagynom sérülés miatt, ezért nagyon kemény meccs volt ez számomra, ugyanakkor nagyon élveztem is. Minden elismerésem a csapattársaimé, megmutattuk, hogy miért is vagyunk ilyen erősek ebben a szezonban. Azok a játékosok, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak, sosem fogják fel büntetésként ezt a helyzetet és amikor játszhatnak mindent megtesznek a csapatért.

Mario Götze: Ha teljes egészében nézzük ezt a meccset, azt kell mondanom, megérdemeltük a győzelmet. Az meg csak még édesebbé teszi a győzelem ízét, hogy ezzel a csoportot is sikerült megnyernünk. Most nagyon pozitívan alakulnak a csapat dolgai, ami pedig engem illet, igyekszem mindig a legjobbamat nyújtani. Természetesen én is szeretnék gólokat szerezni és gólpasszokat adni, de tudom, hogy idővel ezek is meg fognak érkezni. Védekezésben és támadásban egyaránt kemény munkát végzünk, ezért vagyunk ilyen sikeresek idén.

Marwin Hitz: Ez egy tökéletes hét volt. Fontos, hogy sikerült nyernünk. Külön öröm, hogy gólt sem kaptam és ezzel megnyertük a csoportot is. Nem is kívánhatnék többet.

ASM – BVB | Guerreiro és a Brugge is kellett a csoportgyőzelemhez

ASM – BVB | Guerreiro és a Brugge is kellett a csoportgyőzelemhez

A Borussia végtelenül magabiztos játékkal, simán győzte le a Monacót a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, s mivel a Brugge a Borussia után az Atléticót is nulla gólon tartotta, a Favre-legénység megnyerte csoportját.

Alaposan felforgatott kerettel utazott el Monacóba a BVB, Lucien Favre több kulcsjátékosának is pihenőt adott (Reus, Delaney, Piszczek, Zagadou és Larsen sem utaztak el), ami nem csoda, hiszen egy hét alatt három Bundesliga-találkozó vár a sárga-feketékre. Ezzel együtt egy pillanatig sem volt kérdéses, ki nyeri meg a mérkőzést a II. Lajos Stadionban, a Dortmund éppen annyit adott ki magából, amennyire szükség volt a sikerhez.

Az már az utolsó forduló előtt eldőlt, hogy a Monaco a kvartett utolsó helyén zár, éppen ezért Thierry Henry is főként olyan játékosoknak adott lehetőséget, akik nem számítanak alapembernek, több tinédzser is belekóstolhatott a Bajnokok Ligája hangulatába.

Mindössze tizenöt percet kellett várni az első dortmundi gólra, ekkor Philipp szolgálta ki remekül a középen berobbanó Guerreirót, a portugál pedig nem is hibázhatott olyan közelről. Azt persze nem lehet mondani, hogy lehengerlő támadó játékkal rukkolt volna elő a Borussia, s a hajráig nem is sikerült újabb találatot bevinnie a franciák kapujába, ekkor ismét Guerreiro volt eredményes.

A 2-0-s győzelem persze önmagában nem lett volna elegendő a csoport elsőség megszerzéséhez, ám a Brugge ott folytatta az Atlético ellen, ahol Dortmundban abbahagyta, a spanyoloknak sem sikerült feltörni a belga reteszt, a döntetlen pedig azt jelentette, hogy a madridiak és a Favre-legénység azonos pontszámmal fejezik be a csoportkört. Az egymás elleni mérleg ugyanakkor a Dortmundnak kedvezett, így a BVB megnyerte csoportját.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének sorsolását hétfőn rendezik, a Dortmund a Tottenham, Liverpool, Ajax, Lyon, Roma, Manchester United hatosból kap ellenfelet.

Félgőzzel a biztosra – a Monaco otthonában zárjuk a csoportkört

Félgőzzel a biztosra – a Monaco otthonában zárjuk a csoportkört

Ma kerül sor a Bajnokok Ligájában az utolsó csoportkörös fordulónkra, a Monaco otthonába utazott el a csapat, hogy lezárja ezt a fejezetet. A biztos továbbjutás már megvan, az első helyhez csodára lenne szükség, így Lucien Favre is takaréklángra vette a névsort.

Ahhoz, hogy a csoport élén zárjuk a fordulót, arra lenne szükség, hogy a Brugge legyőzze az Atléticót, és nekünk is győzelmet kell aratnunk a Monaco otthonában. Túl nagy tétje ennek fényében egyik csapatnak sincs, hiszen a Monaco eredménytől függetlenül is az utolsó helyen zárja a csoportkört, ráadásul mutatóik borzalmasak: legutóbbi 13 európai mérkőzésükből egyet sem nyertek meg, és csak három esetben szereztek pontot – ráadásul pont a Dortmund ellen, az ominózus bombatámadás utáni párharc során, ahol 3-1-es győzelmet arattak a Hercegségbeliek még 2017 áprilisában. Rotálásban viszont élen áll a csapat, az elmúlt öt meccsnapon 28 különböző játékost vetett be, amivel az élen jár a BL-ben résztvevő csapatok között.

A német csapatok ellen pozitív mérlege van a csapatnak, hiszen öt győzelem, három döntetlen és két vereség a csapat statisztikája. A közelmúltban ez annyira nem jött be viszont, hiszen legutóbb a Lipcse ellen 4-1-re kaptak ki hazai környezetben a csoportkörben a tavalyi kiírásban. A Dortmund idén tovább növelte a szakadékot a két nemzet csapatai között, hiszen 3-0-ra győzte le hazai pályán a Monacót, és minden csapatot felülmúlt egyszer a BVB.  A spanyolok elleni 2-0, és a Brugge elleni döntetlen már fájó pont volt, de a főbb cél végső soron teljesítésre került. Gólok tekintetében egyáltalán nem lehet panasz a csapatra, de ha most sem talál be, a 2015-ös teljesítményhez hasonló zárást produkál, akkor két egymást követő meccsen  nem törte meg a gólcsendet a Borussia. Ennél rosszabb sorozatot már elég régen, 1967-ben és 1983-ban produkált a csapat, akkor három egymást követő meccsen nem sikerült feltörni az ellenfél védelmét.

Lesz egy visszatérőnk is, hiszen Diallo a Monacóban játszott 2014 és 2017 között, ám a Ligue 1-ben mindössze 10 mérkőzésen lépett pályára. Hogy ki fog játszani, az viszont kérdéses: vendégrészről több játékos is otthon maradt, így Reus, Sancho, Witsel, Larsen, Delaney, Piszczek és Zagadou sem utazott el Monacóba, míg a hazaiaknál még többen hiányoznak: a Transfermarkt adatai szerint nem kevesebb, mint tíz játékos nem bevethető sérülés miatt, és még vannak kérdőjeles játékosok is. Hogy kit állít ki Thierry Henry, az egy nehéz kérdés, talán még mag a tréner is visszatér egy meccsre a csapat megmentése érdekében…

Hogy mi lesz pontosan a találkozó sorsa, arról a 21 órától kezdődő mérkőzésen kaphatunk választ. A cél természetesen ugyanaz: 3 pont! Heja BVB!

 

A második legjobb BL-rajtot vette a Borussia történelme során

A második legjobb BL-rajtot vette a Borussia történelme során

A Borussia Dortmund 13. alkalommal szerepel az UEFA Bajnokok Ligája kiírásában, és mindig elérték a kieséses szakaszt, miután két győzelemmel nyitottak csoportjukban. A mérkőzés érdekességei következnek.

Tökéletes rajt: A BVB negyedik alkalommal kezdett úgy BL-kiírást, hogy kettőből kettő mérkőzést megnyert, és 2014/15 után újra kapott gól nélkül zárták az elejét (akkor a gólkülönbség eggyel jobb, azaz 5-0 volt). A másik két hasonló szezont az 1996/97-es, valamint a 97/98-asban produkálták, előbbinél a trófeát is magasba emelhették. A BVB mind a három esetben elérte a kieséses szakaszt.

Hazai győzelem: 2017. március 8-a óta ez volt az első győzelem hazai közönség előtt a Bajnokok Ligájában, akkor a Benficát múlta felül a csapat 4-0-ra. A legutóbbi négy hazai mérkőzésükből egy sem zárult végül győzelemmel.

Gólok? Garantálva! : A 3-0-ás Monaco elleni győzelem volt a 14. egymást követő európai, hazai mérkőzés, ahol a Dortmund legalább egy gólt jegyzett, ezzel beállítva a klub előző rekordját, amit 1987 és 1993 között állított fel.

Gólcsap: Marco Reus 26. találatát jegyezte 49 fellépésén nemzetközi színtéren klubszínekben. Minden kiírást figyelembe véve, már most hat gólnál és ugyanennyi gólpassznál jár!

Gólérzékenység: Három mérkőzés, négy gól! Paco Alcácer valamennyi dortmundi meccsén legalább egy gólt jegyzett ezidáig.

Álomszerű debütálás: A 20 éves Jacob Bruun Larsen megszerezte első nemzetközi gólját, majd rögtön gólpasszal is megspékelte. Első mérkőzésén!

BVB – ASM | Első hazai BL-meccsére készül a sárga-fekete sereg

BVB – ASM | Első hazai BL-meccsére készül a sárga-fekete sereg

Bár még csak a Bajnokok Ligája csoportkörének második játéknapja következik, máris komoly lépést tehet a továbbjutás felé a Borussia Dortmund. A Monacónak meg egyébként is lenne miért visszavágni.

Erre nem szívesen emlékszünk vissza.

Talán még mindenki emlékezetében élénken él az a 2016-os este, amikor megérkeztek az első hírek: a Borussia Dortmund csapatbuszát bombatámadás érte az AS Monaco elleni BL-negyeddöntő előtt. A csapat végül kettős vereséggel esett ki, Thomas Tuchel az incidens után különbözött össze a klub vezetőségével és romlott meg végleg a kapcsolata Michael Zorcékkal, a szezon végén pedig hiába nyerte meg a csapat a Német Kupát, ínséges időszak következett Peter Bosz regnálása alatt.

Mindez persze már a múlt, de még mindig keserű visszagondolni a franciák elleni párharcra, mert ha nincs a bombatámadás, talán másképp alakult volna Tuchel dortmundi pályafutása és a csapat is nagyobb sikert érhetett volna el a BL-ben. A sorsolás szeszélye folytán két szezonnal később ismét farkasszemet néz a két csapat, ezúttal a csoportkörben, s ahogy akkor, most is a Signal Iduna Parkban rendezik az első találkozót.

A Borussia Dortmund továbbra is veretlen Lucien Favre irányítása alatt, s bár a játék még mindig akadozik, a mentális erősségét már nem egyszer villantotta meg a a csapat, nem kell távolabb mennünk a hétvégi, LEverkusen ellen, kétgólos hátrányból megfordított találkozónál. A Dortmund első BL-meccsét szerencsés körülmények között nyerte meg a CLub Brugge ellen, míg a Monaco hazai pályán kapott ki előnyből az Atlético Madrid ellen, így egy esetleges szerda esti dortmundi győzelemmel szétnyílhatna az olló a felek között.

A Borussia mérlege elég vegyes francia csapatok ellen, az eddig lejátszott európai kupamérkőzéseken négy győzelem, három döntetlen és két vereség jött össze. A legutóbbi hét gall gárda elleni ütközetből viszont csak kettőt tudott megnyerni a csapat, így van min kozmetikázni.

Ami a mai ellenfelet illeti, az AS Monaco rettenetesen kezdte a szezont, a tavalyi francia ezüstérmes nem találja régi önmagát, augusztusban ugyan 3-1-re legyőzték a Nantes csapatát a bajnoki nyitányon, azóta viszont nyolc mérkőzést játszottak le győzelem nélkül.

Lucien Favre és stábja természetesen alaposan kielemezte a piros-fehérek játékát és a svájci vezetőedzőt mindenkit óva int attól, hogy a monacói eredménysor bárkit is befolyásoljon, s valóban, megtévesztő lehet hogy a hercegségbeliek csupán a kieső, 18. helyen tanyáznak hazájuk pontvadászatában.

“Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy kezdték a bajnokságot, ezzel együtt is egy nagyon jó csapat ellen lépünk pályára szerda este” – fogalmazott világosan Favre. “Minden vereségük nüánszokon múlott, a hétvégi, Saint Ettiene ellen meccsükön például hét tiszta gólszerzési lehetőségük is volt, mégis kikaptak 2-0-ra.”

Hasonlóképp gondolkozik Manuel Akanji is. “Jó meccset várok egy jó ellenfél ellen. Meg akarjuk nyerni a találkozót és különösen izgatottak vagyunk, hogy végre ismét a saját közönségünk előtt játszhatunk. Meccsről meccsre javul a játékunk, szeretnénk tovább haladni ezen a megkezdett úton. Remélem, hogy a legjobb teljesítményünket fogjuk nyújtani a Monaco ellen” – tette hozzá a középső védő.