Watzke: “Nagyon büszke vagyok a csapatra!”

Watzke: “Nagyon büszke vagyok a csapatra!”

A Borussia Dortmund vezetősége elégedetten nyiilatkozott a Mönchengladbach elleni 2-0-ás győzelmet követően, másrészről viszont érezhető volt némi csalódottság az elveszített bajnoki versenyfutás miatt. Összességében elégedettek voltak a klub történetének harmadik legsikeresebb szezonja kapcsán, és a jövőre kitűzött célokról is beszéltek.

Hans-Joachim Watzke: “A csapat bajnokként teljesített ma – nagyon jól és magabiztosan játszottak, igazán büszke vagyok a srácokra. A Bundesliga-történetünk harmadik legtöbb pontját szereztük meg idén – de tény, ebben talán több is lehetett volna a számunkra. Ha csak egy mérkőzéssel többet nyertünk volna meg, ma bajnokok lennénk, viszont még az elején vagyunk a fejlődésünknek, terveinknek. Láthattuk ma, hogy mekkora potenciál van ebben a csapatban. A Bayern München egy elképesztő tavaszi szezont produkált, két ponttal többel zártak, és megérdemelten lettek német bajnokok, csak gratulálni lehet nekik ezért. Megpróbáljuk felvenni a versenyt velük az elkövetkező években. Nem lesz könnyű dolgunk, de mi sem tesszük majd számukra azzá.”

Michael Zorc: “Még kitartott a remény a mérkőzés alatt is, különösen mikor a Frankfurt egyenlített Münchenben. Összességében egy remek szezonunk volt, a harmadik legnagyobb pontunkat jegyeztük a Bundesligában. Nagyon magas szinten játszottunk hosszú ideig, és elvégeztük a házi feladatunkat a Bajnokok Ligájában is. Ez a szezon biztató volt, és motivált minket az elkövetkező évek kihívásaira.”

Sebastian Kehl: “A csalódott érzése is megmaradt, hiszen ebben az idényben volt esélyünk nem egyszer arra, hogy német bajnokok legyünk. Másrészről viszont el kell ismerni, hogy számos fantasztikus teljesítményt produkáltunk, különösen ősszel, és 76 ponttal zártuk a bajnokságot. Sok olyan dolgot értünk el, amiről a szezon előtt még álmodni sem mertünk. Az is örömmel tölt el minket, hogy stílusosan tudtuk zárni a szezonunkat az utolsó mérkőzésen.”

Roman Bürki: “Van okunk a csalódottságra. Nagyon közel voltunk a célhoz, de végül kevésnek bizonyult. De egy pár nap múlva már büszkék leszünk arra, hogy milyen jók voltunk, és mit értünk el az idei szezonban. A pályán nem tudtam, hogy a Frankfurt egyszer kiegyenlített, később azonban tudtuk, hogy a küzdelem nyitott – látható is volt a teljesítményünkön az akarás. Megtartottuk a labdákat, és kényszerítettük az ellenfelet arra, hogy üldözze csak.”

A jó kondíció kulcsfontosságú volt a Dortmund szereplésében

A jó kondíció kulcsfontosságú volt a Dortmund szereplésében

A Borussia Dortmund képes volt ütemet váltani a második játékrészre, és felpörgette a ritmust. Összességében domináltak a statisztikák terén, és megérdemelten nyertek 2-0-ra Mönchengladbachban, több lövéssel (12-7), jobb labdabirtoklással (70%) és szerelési mutatóval (57%) zárták az összecsapást a Sárga-Feketék. A mérkőzés érdekességei következnek.

Győzelmi széria: A Dortmund már nyolc mérkőzés óta győzi le folyamatosan a Mönchengladbachot, és ez a leghosszabb sorozatuk jelenleg a Bundesliga csapataival szemben.

Hatékonyság: A nyitó találat volt az első komolyabb, kapura tartó lövése a BVB-nak.

Gólcsendtörő: Jadon Sancho 12 góljából hétszer a mérkőzés első találatát szerezte meg a Dortmund javára.

Kulcsfigura: Marco Reus ötször lőtt kapura, és három lövést készített elő, azaz a csapat 12 lövéséből nyolcban szerepe volt. Gólja az idei szezonban a 17. volt, soha korábban nem szerzett ennyi találatot a Dortmund színeiben egy idényen belül.

Fantasztikus búcsú: Christian Pulisic négy találatban volt érintett a legutóbbi három mérkőzés során.

Jó kondíció: A Dortmund 81 góljából 49-et a második félidőben jegyzett, amiben a legjobbak voltak a Bundesligában.

Jó széria a Gladbach ellen, létfontosságú mérkőzés előtt áll a BVB

Jó széria a Gladbach ellen, létfontosságú mérkőzés előtt áll a BVB

Fináléhoz érkeztünk, a Borussia Dortmund a másik Borussiához, a Mönchengladbach-hoz utazik a szezonzáróban, azokhoz, akiket a legutóbbi hét alkalommal egyaránt legyőztek a Sárga-Feketék.

Tíz évente a két Borussia egymással néz farkasszemet: 1999-ben a Dortmund nyert 2-0-ra a ‘Gladbach otthonában (ekkor a Mönchen kiesett, míg a Dortmund kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába), 2009-ben pedig 1-1-es döntetlent játszottak a Borussia Parkban, aminek köszönhetően a BVB lemaradt az Európa-liga küzdelmeiről.

A 2015/16-os szezon óta a Dortmund minden mérkőzését megnyerte a Gladbach ellen, szám szerint hetet, ami a leghosszabb széria számukra a topligás csapatokkal szemben.

A Sárga-Feketék ezen mérkőzések alatt 23 gólt szereztek – átlagosan hármat meccsenkémt. A legutóbbi 43 mérkőzés a két csapat között nem végződött 0-0-val, legutóbb 1994-ben játszottak gól nélküli döntetlent az együttesek egymás ellen.

22 alkalommal szerzett a Gladbach ellen pontot úgy a Dortmund, hogy hátrányba kerültek, ezzel élen állnak a Bundesligában, ráadásul kilenc alkalommal nyertek is, csakúgy, mint a Frankfurt ellen hasonló helyzetben.

Régi klubja ellen a visszatérő Marco Reus hétszer jegyzett találatot, és öt gólpasszt adott. A legutóbbi hat alkalommal összesen 10 gólban játszott szerepet a csapatkapitány.

A Csikók legutóbbi négy mérkőzésükből összesen egyet nyertek meg, épp a legutóbbit, akkor a Nürnberget győzték le 4 góllal, míg legutóbbi tíz mérkőzésük alatt csupán egyszer nem tudták bevenni az ellenfél hálóját. A védelmük kapcsán szó nem érheti a ház elejét – csupán 40 gólt kaptak, amivel a harmadik legjobbak a ligában, ráadásul büntetők terén is jeleskednek – náluk csak a Schalke számára ítéltek több tizenegyest: a Királykékek kilencszer, a Csikók hétszer lőhettek a büntetőpontról.

Hiába kezdtek azonban zsinórban tizenhárom hazai győzelemmel, amely széria a tavalyi szezonban indult, a Mönchengladbach legutóbbi hét hazai bajnokiján nyeretlen maradt. Ilyen negatív szériára legutóbb nyolc évvel ezelőtt került sor, Michael Frontzeck irányítása alatt.

A Dortmund, bár legutóbbi tizenegy mérkőzésén rendre betalált egy alkalmat kivéve elmondhatja magáról, hogy legutóbbi öt mérkőzésén legalább két gólt jegyzett. Győzelmek tekintetében idegenben a BVB igazán effektív, csak két csapat volt nála hatékonyabb – a BVB nyolc győzelmet jegyzett otthonától távol.

A mérkőzést Manuel Grafe fogja vezetni, segítői Kleve, Sinn és Osters lesznek. Holnap 15:30-kor elindul a szezonvég. A remény még él, hinnünk kell, létfontosságú lesz ez a találkozó.

Várható kezdőcsapatok:

Stöger történelmet írt a Borussiával – A MÉRKŐZÉS ÉRDEKESSÉGEI

Stöger történelmet írt a Borussiával – A MÉRKŐZÉS ÉRDEKESSÉGEI

Új rekordot állított fel Peter Stöger és csapata házon belül azzal, hogy az első nyolc bajnoki mérkőzését vereség nélkül hozta le, valamint Roman Bürki is felállított egy új Bundesliga-csúcsot a szezon során. A mérkőzés érdekességei következnek.

Tűzijáték: A lövési arány 28-8-cal zárult a Mönchengladbach javára, akik ennél többet 2010 októbere óta egyszer sem lőttek kapura. A Dortmund 2009 áprilisában szembesült ennyi kísérlettel mérkőzésen. Ezzel kapcsolatosan Roman Bürki egy új Bundesliga-csúcsot állított be az idei szezonra azzal, hogy 11-szer kellett mentenie egyetlen mérkőzésen.

Repülőrajt: A legutóbbi 39 BVB edzőből egy sem tudott hét veretlen mérkőzésnél hosszabb sorozattal nyitni a bajnokságban. A korábbi rekorder Peter Bosz és Thomas Tuchel egyaránt vereséget szenvedett a nyolcadik találkozóján, Stöger mérlege azonban öt győzelem és három döntetlen.

Győzelmi széria: A Dortmund legutóbbi négy tétmeccsén győzelmet aratott. Erre még Peter Bosz sem volt képes kiváló rajtja ellenére se. Peter Stögerrel a csapat csupán egy mérkőzést veszített el legutóbbi 10 tétmeccséből, a Bayern elleni Német Kupa-találkozót.

Kedvenc ellenfél: Legutóbbi hat bajnoki meccsét egyaránt megnyerte a Mönchengladbach ellen a Dortmund. Egyetlen csapat sem nyert ennyi egymást követő mérkőzést egy másik ellenféllel szemben.

Egyesülés: Marco Reus, Mario Götze és André Schürrle 2017. január 29-e után először kapott egyszerre helyet a kezdőcsapatban, akkor Mainzban játszottak együtt. A BVB színeiben ezt leszámítva soha nem kezdtek még együtt, és a válogatottban is csak egyszer, 2014 szeptemberében. Mindhárman érintettek voltak a győztes találatban.

Gólérzék: Marco Reus 274 nap után először vette be a kaput, 2017. május 20-án a Brémát mattolta. 9 Bundesliga-mérkőzésen immáron hatszor mattolta korábbi csapatát, a Mönchengladbachot.

Szikla a védelemben: Sokratis 16 párharcából 14-et nyert meg, ez 88%-os hatékonyság.

A nyitás a legfontosabb: A Borussia Dortmund 2015 decembere óta nem veszített el olyan mérkőzést, ahol félidőben vezetésre állt.

BMG – BVB | A Dortmund nyerte a Borussiák rangadóját

BMG – BVB | A Dortmund nyerte a Borussiák rangadóját

Kemény, hajtós mérkőzésen szerzett értékes három pontot a Dortmund, Marco Reus a 32. percben állította be a rémes állapotú pályán a végeredményt a Borussia-Parkban.

Nehezen indult a találkozó mindkét fél számára, hiszen a pálya állapota finoman sem volt nevezhető jónak. Ebből adódóan rengeteg elcsúszásnak lehettünk szemtanúi, Götze például cipőcserével is próbálkozott, hiába. A játék így lassan indult útjára, a legelső helyzetre a 13. percig kellett várnunk: Stindl tudott a védők gyűrűjéből kapura lőni, amit Bürki hárított, a kipattanót pedig tisztázta a védelem. 8 perccel később állt a játék, mivel egy újabb gladbachi helyzetnél Bobadilla rossz ütemben tört a labdára, és rácsúszott Bürki kezére, a svájci hálóőr pedig rövid ápolásra szorult, ám folytatni tudta a játékot. A mérkőzés hol az egyik, hol a másik térfélen zajlott, és az első áttörést a 32. perc hozta: Götze remekül találta meg a bal oldalt érkező Schürrlét, aki áttette jobbra Reusnak a labdát. A német válogatott játékos mértani pontossággal ívelt kapura, a kapus tehetetlen volt, a felső léc pedig szerencsésen “avatkozott” játékba ezúttal, befelé pattintva a játékszert. 10 percet kellett várni a válaszra, ám a videóbíró segítségével kiderült, hogy Vestergaard hiába lőtt hálóba, lesállásról született a találat. A félidő hosszabbításában még Hazard veszélyeztetett, Sokratist megkerülve, de az akciót nem tudta befejezni.

A második játékrészre a Gladbach felpörgött, rögtön Bürkinek kellett egy óriási védéssel nyitnia, és Sokratis is gólvonalról mentett. A nyomás alatt a védelem megzavarodott, az 55. percben csak a szerencse kedvezett a Dortmundnak, valamint Bürki és Sokratis lélekjelenléte, akik újfent megmentették a csapatot. A mérkőzés aggresszív játék terén is magasabb fokozatra emelkedett, rengeteg csúnya belépő és állás tarkította a rangadót. A BVB negyed órát követően kissé magára talált, Reus, Piszczek és Castro is közel járt ahhoz, hogy megnövelje az előnyt, de az óriási mentéseket bemutató Bürki is rengeteget tett azért, hogy a meglévő előny kitartson. Erőfeszítései nem voltak hiábavalóak, hiszen több találat már nem is esett a találkozón, így nagyon fontos 3 pontot szerzett a Dortmund, fellépve ezzel a dobogó középső fokára.

JEGYZŐKÖNYV

Kezdőcsapatok
Borussia Mönchengladbach:Sommer – Oxford, Ginter, Vestergaard, Elvedi – Hofmann (71′ Herrmann), Kramer, Zakaria (83′ Cuisance), Hazard – Stindl, Bobadilla (79′ Drmic) Borussia Dortmund:Bürki – Piszczek, Akanji, Sokratis, Toljan – Weigl, Castro –
Götze (74′ Pulisic), Reus (79′ Dahoud), Schürrle (87′ Toprak) – Batshuayi
Kispad
Beier, Cuisance, Drmic, Egbo, Grifo, Herrmann, Sippel Dahoud, Isak, Pulisic, Sahin, Toprak, Weidenfeller, Zagadou
Játékvezető Vezetőedzők
Bastian Dankert Dieter Hecking – Peter Stöger
Gólszerzők
32′ Reus (Schürrle) 0-1

STATISZTIKA

Borussia Mönchengladbach Borussia Dortmund
53% Labdabirtoklás 47%
680 Labdaérintés 631
28 Lövés 7
11 Kaput eltaláló lövés 2
0 Kapufa 0
8 Kaput nem találó lövés 2
9 Blokkolt lövés 3
75% Passzpontosság 67%
436 Összes passz 404
328 Pontos passz 269
17 Kulcspassz 4
18 Megkísérelt csel 17
7 Sikeres csel 8
16 Megnyert párharc 17
31 Szerelési kísérlet 39
23 Sikeres szerelés 32
15 Tisztázás 21
17 Labdaszerzés 25
6 Szöglet 5
4 Les 2
1 Védés 11
15 Szabálytalanság 16

ÖSSZEFOGLALÓ

Következő mérkőzés

Atalanta Bergamo – Borussia Dortmund

Február 22., csütörtök, 21:05
Európa-liga, kieséses szakasz, visszavágó
Sport 1